Putin se je s tem odzval na izjave ukrajinskega predsednika, ki je v četrtek ob robu vrha EU v Bruslju ponovil zahtevo po hitrem povabilu v članstvo Nata, sicer bo njegovi državi ostala na voljo le še jedrska oborožitev.

»Bodisi bo Ukrajina imela jedrsko orožje, ki nam bo dalo zaščito, ali pa mora biti del nekakšnega zavezništva. Razen Nata ne poznamo tako učinkovitega zavezništva,« je na novinarski konferenci dejal Zelenski.

Pri tem je spomnil na pogovor, ki ga je imel z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom o tem, da se je Ukrajina po razpadu Sovjetske zveze odrekla svojemu jedrskemu arzenalu, potem ko je prejela varnostna zagotovila Rusije in ZDA.

Ta varnostna jamstva, znana kot memorandum iz Budimpešte, so zahtevala, da podpisnice spoštujejo ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine in drugih nekdanjih sovjetskih republik. Zelenski je opozoril, da je Rusija kršila ta dokument in da Ukrajina računa na pridružitev Natu, da bi se izognila potrebi po jedrskem orožju.

Putin je v današnjem pogovoru z novinarji iz držav, ki tvorijo skupino hitro rastočih gospodarstev (Brics), Kijevu tudi očital pomanjkanje pripravljenosti za pogajanja za končanje vojne. Zelenski vedno znova postavlja zahteve, a ne da nobenih predlogov, je dejal.

Ruski predsednik je ob tem še povedal, da se ne bo udeležil vrha skupine G20 v Braziliji novembra, ker da bi njegov prihod »motil normalno delo tega foruma«. Če bi prišel tja, bi »pogovori potekali samo o tem«, je dodal. Ob tem je vztrajal, da nalog za aretacijo Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) pri tem ne igra vloge.

Priporočamo