Nedavna študija, objavljena v Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, raziskuje široko izpostavljenost ljudi kemikalijam, ki pridejo v stik s hrano. Razkriva, katere kemikalije v embalaži živil in drugih materialih v stiku s hrano so našli v človeških vzorcih, vključno z urinom, krvjo in materinim mlekom. Poleg tega študija ugotavlja znatne vrzeli v podatkih o biomonitoringu in toksičnosti.

Raziskovalna metodologija in ugotovitve

V sistematičnem pristopu so avtorji primerjali več kot 14.000 znanih kemikalij s podatki iz petih programov biomonitoringa ljudi, treh baz podatkov o metabolomih/izpostavljenostih in znanstvene literature. To je razkrilo dokaze o prisotnosti 3601 kemikalije v človeškem telesu, kar predstavlja 25 odstotkov znanih kemikalij, ki pridejo v stik s hrano. Dr. Birgit Geueke, prva avtorica študije, poudarja pomen tega dela: »Naše raziskave vzpostavljajo povezavo med kemikalijami, ki prihajajo v stik s hrano, izpostavljenostjo in zdravjem ljudi. Izpostavlja tudi tiste kemikalije, ki so bile doslej v študijah biomonitoringa spregledane, obenem pa ponuja pomembno priložnost za preventivo in varovanje zdravja.«

Določene skupine kemikalij, kot so bisfenoli, PFAS, ftalati, kovine in hlapne organske spojine, so bile močno prisotne v človeških vzorcih in materialih za stik z živili. Številne od teh kemikalij imajo nevarne lastnosti, ki vzbujajo zaskrbljenost in so bile povezane s škodljivostjo zdravju ljudi. Dr. Jane Muncke izraža zaskrbljenost zaradi te široke izpostavljenosti: »Ta študija kaže, da materiali, ki so v stiku z živili, niso povsem varni, čeprav so morda v skladu s predpisi, saj znane nevarne kemikalije v njih prehajajo v človeško telo. Radi bi, da bi te nove dokaze uporabili za izboljšanje varnosti materialov v stiku z živili – tako v smislu predpisov kot tudi pri razvoju varnejših alternativ.«

Omenjeno raziskavo so potrdili tudi na Nacionalnem inštitutu za zdravje, kjer dr. Viviana Golja iz Centra za zdravstveno ekologijo odgovarja, da smo prek materialov v stiku z živili (embalaža, izdelki za pripravo in serviranje živil) izpostavljeni različnim kemikalijam.

Poleg tega je pri drugih kemikalijah, ki prehajajo iz embalaže v hrano, kot so sintetični antioksidanti in oligomeri, malo znanega o njihovem vplivu na ljudi. Dr. Ksenia Groh s švicarskega zveznega inštituta za vodno znanost in tehnologijo komentira to vrzel v znanju: »Naša študija razkriva, da raziskovalni programi antioksidantov kljub velikemu obsegu proizvodnje in široki uporabi v plastiki večinoma ne spremljajo. Znanja o metabolizmu, vplivu in učinkih teh snovi je na splošno malo.«

Nujnost varnejših materialov

Poleg tega je študija razkrila, da tudi številne potencialne nevarnosti kemikalij niso bile dovolj raziskane. Čeprav embalaža za živila ni edini vir izpostavljenosti, bodo podatki iz te študije izboljšali razumevanje, kako materiali v stiku z živili prispevajo k izpostavljenosti ljudi. Verjetno je dejansko število kemikalij, ki pridejo v stik s hrano, pri ljudeh večje od trenutno odkritega, ker je bila podrobno raziskana le podskupina teh kemikalij. Prof. dr. Martin Scheringer, soavtor z ETH Zürich, je poudaril nujnost obravnave tega vprašanja. »Presenetljivo veliko je nevarnih kemikalij, ki se uporabljajo v materialih v stiku z živili in ne ostanejo le tam, ampak jih kar nekaj preide v človeško telo. To je zaskrbljujoče in jasno je, da so potrebni varnejši in enostavnejši materiali v stiku z živili.«

Namen teh izsledkov je pomagati raziskovalcem, da se osredotočijo na pomembne vrzeli v našem znanju o izpostavljenosti ljudi kemikalijam, ki pridejo v stik s hrano, in bolje razumejo njihove učinke na zdravje ljudi. Kot pravi soavtor Olwenn Martin z University College of London: »Vedeli smo že, da problematične kemikalije v embalaži za živila niso omejene le na dobro znane snovi, kot so bisfenol in ftalati, vendar nas je presenetilo veliko število kemikalij, ki pridejo v stik s hrano, za katere obstajajo nekateri dokazi o izpostavljenosti ljudi. To kaže, da je potrebnih več raziskav o toksičnosti in izpostavljenosti številnim kemikalijam ter predpisih o njihovi uporabi v embalaži za živila.«

Omenjeno raziskavo so potrdili tudi na Nacionalnem inštitutu za zdravje, kjer dr. Viviana Golja iz Centra za zdravstveno ekologijo odgovarja, da smo prek materialov v stiku z živili (embalaža, izdelki za pripravo in serviranje živil) izpostavljeni različnim kemikalijam. »Materiala, ki bi bil povsem inerten, na žalost ni. Proizvajalci morajo slediti pravilom, zapisanim v zakonodaji, da bo sproščanja iz materialov v živila čim manj,« je povedala in dodala, da se na tem področju pripravlja prenova zakonodaje, ki bo omogočila še večjo varnost.

Priporočamo