Na začetku oktobra so maroški meteorologi sporočili, da je v dveh dneh v septembru na več območjih na jugovzhodu Maroka padlo več dežja, kot ga v povprečju pade v celotnem letu.

Stavbe ob jezeru, napolnjenem zaradi močnega deževja v puščavskem mestu Merzuga Foto: AP

V maroški vasi Tagunite, približno 450 kilometrov južno od glavnega mesta Rabat je v 24 urah padlo več kot 100 milimetrov padavin, poroča britanski časopis Guardian.

Novo vremensko dogajanje bi lahko v prihodnje spremenilo vremenske pogoje v regiji

»Minilo je od 30 do 50 let, odkar smo imeli tako veliko dežja v tako kratkem času,« je dejal Husin Juaeb iz maroške meteorološke agencije.

Nasin satelitski posnetek prikazuje dele puščave Sahara v Maroku in Alžiriji 14. avgusta letos (levo). Druga fotografija (desno) prikazuje isto območje 10. septembra z jezerom v narodnem parku Iriqui, vodno območje je prikazano s temno modro barvo. Foto: Nasa

Takšne padavine, ki jih vremenoslovci imenujejo ekstratropsko neurje, bi lahko v prihodnjih mesecih in letih spremenile vremenske pogoje v regiji, je še pojasnil Juaeb. Namreč, v zraku je zaradi padavin več vlage, ker prihaja do več izhlapevanja, to pa posledično povzroča nova neurja. Glede na poročila so se na jugovzhodu Maroka samo prejšnji mesec rekordno napolnili zbiralniki vode za jezovi.

Pogled na jezera med peščenimi sipinami, ki so nastala zaradi močnega deževja v puščavskem mestu Merzuga na jugovzhodu Maroka Foto: AP

V septembrskih poplavah v Maroku umrlo 18 ljudi

Septembra je v poplavah v Maroku umrlo 18 ljudi. Z vodno ujmo so bila prizadeta tudi območja, ki jih je lani prizadel že potres. Znanstveniki pa opozarjajo, da se bodo zaradi globalnega segrevanja v prihodnosti pojavljala podobna neurja. Generalna sekretarka Svetovne meteorološke organizacije Celeste Saulo je ta teden dejala, da se vodni cikli po svetu vse pogosteje spreminjajo in so vedno bolj nepredvidljivi. To povzroča težave zaradi bodisi preveč bodisi premalo vode, je še opozorila.

 

Priporočamo