Predsednik spodnjega doma parlamenta Vjačeslav Volodin je pred glasovanjem poslance pozval, naj predlog podprejo. "Danes poteka vojna na ideološki fronti," je zatrdil. Elvira Aitkulova, ena od avtoric predloga, je medtem poslance opozorila, da "manipulativne tehnologije prepričujejo Ruse, da je življenje brez otrok norma". Dodala je, da več kot 22 odstotkov ruskih parov nima otrok.

Po njenih besedah je zakon usmerjen proti "odkrito destruktivni vsebini in spletnemu gradivu z naslovi, kot je deset razlogov, da ne bi imeli otrok."

V skladu s predlogom bi prepoved tovrstne propagande veljala za vsa javna gradiva, tako na spletu kot v medijih. Kršitve bi kaznovali z globo do 400.000 rubljev oziroma okoli 3700 evrov za posameznike in do pet milijonov rubljev oziroma 47.000 evrov za podjetja. Predlog vključuje tudi določbo o izgonu tujcev.

Rusija je v prvi polovici letošnjega leta zabeležila najnižjo stopnjo rodnosti v zadnjih 25 letih in si že dlje časa prizadeva za zaustavitev demografskega upada, ki ga je še povečala invazija na Ukrajino.

Priporočamo