Navalni, ki je veljal za največjega nasprotnika ruskega predsednika Vladimirja Putina, v knjigi naniza tudi nekaj utrinkov iz svoje zgodnje mladosti v Sovjetski zvezi, kjer mu je kot otroku odsotnost žvečilnih gumijev poosebljala superiornost drugih delov sveta.

Po razpadu Sovjetske zveze, ko so se oligarhi polastili celotnih delov gospodarstva, je ob vstopu na univerzo odkril vseprisotno korupcijo. V knjigi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, opisuje, kako je izgubil vsakršne iluzije glede politične elite.

Borisa Jelcina označi kot nepoštenega, alkoholika, obkroženega s ciničnimi lopovi, Dmitrija Medvedjeva pa ne zgolj za neumnega, ampak tudi pokvarjenega v dno duše. Putina, ki je na oblasti od leta 2022, sovraži, ne le zato, ker ga je poskušal ubiti, ampak ker je z avtoritarizmom in korupcijo Rusiji ukradel zadnjih 20 let.

Opisuje svoj boj proti korupciji in represiji, ki je je bil deležen v zameno, cenzuro in spletne medije, h katerim se je zatekel, da bi se izognil blokadi. Govori tudi o svojem vstopu v politiko, svoje prve aretacije, obsodbe in podporo, ki jo uživa med ljudmi.

Leta 2020 je bil žrtev zastrupitve z živčnim strupom novičok, po kateri je dolgo okreval v Nemčiji. Prav tam se je lotil prvega dela knjige, njen drugi del pa predstavljajo pisma iz zapora, kjer je pristal po vrnitvi v Moskvo januarja 2021.

Navalni zapiše, da se je avtobiografije lotil ob zavedanju, da ga lahko Kremelj ubije. "Če me na koncu pokončajo, bo ta knjiga moj spomenik," zapiše Navalni, ki so ga decembra 2023 nato premestili v kazensko kolonijo na skrajnem severu Rusije. Kot zapiše, je tam tako mrzlo, da lahko zunaj preživiš kake pol ure le, če si prepričan, da ti lahko zrastejo nov nos, ušesa in prsti.

"Kakšna je verjetnost, da bom opoldne še živ? Ne vem. Šest od deset? Osem od deset? Mogoče celo deset od deset? Ne trudim se izogniti vprašanju niti zatiskati oči ali se pretvarjati, da nevarnost ne obstaja. A nekega dne sem se odločil, da se ne bom več bal," med drugim zapiše.

Februarja letos so oporečnika v sumljivih okoliščinah razglasili za mrtvega. Njegovi bližnji in tudi številni drugi za njegovo smrt krivijo oblasti.

Spomini so danes v več deset državah po vsem svetu izšli v več sto tisoč izvodih in več kot 20 jezikih, je na omrežju X objavila njegova vdova Julija Navalna. V intervjuju za BBC je nedavno povedala, da se namerava vrniti v Rusijo in se potegovati za predsedniški položaj, ko enkrat Putin ne bo več njen voditelj.

Priporočamo