Pri vplivnem bruseljskem portalu Politico so prečesali dokumente, ki so jih kandidati za komisarje pred zaslišanji poslali Evropskemu parlamentu.

Kot pišejo, ni znakov, da bi kateri od kandidatov storil kaj nezakonitega, so pa našli določene izstopajoče podrobnosti, pri čemer se Marta Kos pojavi kar dvakrat: enkrat zaradi svojih svetovalnih aktivnosti, kjer jo omenjajo skupaj s portugalsko kandidatko Marie Luis Albuquerque, in drugič pri preverjanju premoženja. Pri Politicu sicer poudarjajo predvsem lastništvo grškega kandidata za komisarja za transport in turizem Apostolosa Cicikostasa. Ta je med drugim lastnik oziroma solastnik 16 stanovanj, več kot 655.000 kvadratnih metrov zemljišč, šestih trgovin, pa tudi več garaž in skladišč po vsej Grčiji.

Omenjajo tudi Italijana Raffaeleja Fitta, ki ga je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predlagala za podpredsednika za kohezijo in reforme: v Italiji je lastnik sedmih in solastnik treh stanovanj. V lasti ima med drugim še zemljišča in dve garaži.

O kandidatki za evropsko komisarko iz Slovenije Marto Kos medtem Politico piše, da ima glede na njeno izjavo o interesih približno milijon evrov premoženja na varčevalnih računih. Izpostavili so še njene svetovalne aktivnosti, med drugim v vlogi višje svetovalke bruseljskega lobističnega podjetja Kreab in v okviru lastnega svetovalnega podjetja s sedežem v Švici. Med svojimi aktivnostmi leta 2021 je navedla tudi svetovanje Evropski nogometni zvezi, ki jo vodi Aleksander Čeferin, še navaja bruseljski portal.

Politico poudarja, da več komisarskih kandidatov ni razkrilo prav veliko podrobnosti o svojem premoženju. Med temi so izpostavili francoskega kandidata Stephana Sejournëja, estonsko kandidatko Kajo Kallas ter člana obstoječe komisije Maroša Šefčoviča in Valdisa Dombrovskisa. Slednji je pojasnil, da so podatki o njegovem premoženju in interesih javni, odkar je pred desetimi leti postal član Evropske komisije.

Pred zaslišanji

Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve (Juri) je danes začel preverjati izjave komisarskih kandidatov o interesih. Ocena odbora, da pri kandidatu ne obstaja konflikt interesov, je predpogoj za vsebinsko zaslišanje pred pristojnim parlamentarnim odborom. Začetek zaslišanj je predviden za 4. november.

»Ocena odbora temelji izključno na izjavi komisarskih kandidatov o interesih. Oceni, ali obstaja potencialni oziroma dejanski konflikt interesov glede na portfelj, ki ga bo kandidat vodil kot komisar,« je sredi septembra pojasnil predsednik odbora Ilhan Kjučjuk iz vrst liberalcev.

Preverjajo tako finančne kot druge interese. Če ugotovijo, da ni konflikta interesov, gre lahko kandidat na vsebinsko zaslišanje pred pristojni odbor parlamenta. Če ugotovijo, da obstaja konflikt interesov, pa kandidatu predlagajo rešitev, da bi ga odpravil. Kot je še dejal Kjučjuk, v skrajnem primeru odločijo, da komisarski kandidat ni primeren za opravljanje položaja.

Pričakovati je, da bodo za obravnavo izjav vseh 26 komisarskih kandidatov potrebovali več sej. Glede na v sredo potrjeno časovnico imajo čas do 18. oktobra. Izid postopka bodo javno objavili, ko bodo pregledali vse izjave.

Na koncu bodo morali celotno komisijo pod vodstvom von der Leyen evroposlanci potrditi še na plenarnem zasedanju, kar je mogoče pričakovati zadnji teden novembra. Če pri zaslišanjih ne bo večjih zapletov, bo nova Evropska komisija mandat nastopila 1. decembra.

Priporočamo