Japonske oblasti so sporočile, da je pod letališčem Mijazaki eksplodirala približno 226 kilogramov težka ameriška bomba iz druge svetovne vojne. Vzrok, zakaj je prišlo do detonacije, zaenkrat še ni znan.

 

 

Kot poroča BBC, je bila poškodovana letališka steza, na srečo pa v času eksplozije v bližini ni bilo nikogar. Na letališki stezi je po eksploziji nastal meter globok krater. Zaradi dogodka so morali odpovedati okoli 100 letov. 

This photo taken from a Kyodo News helicopter shows part of a damaged taxiway, front, at Miyazaki Airport in southwestern Japan, Wednesday, Oct. 2, 2024, after an explosion was reported. (Kyodo News via AP)

Polsedice eksplozije. Foto: AP

Na Japonskem je pod zemljo še veliko neeksplodiranih bomb iz druge svetovne vojne. Na območju, kjer leži letališče, takšne ekplozije niso redke, saj je bila med vojna tam baza japonske vojske in mornarice, ki so jo ameriške zračne sile pogosto napadale in bombandirale.

This photo taken from a Kyodo News helicopter shows part of a damaged taxiway, center, at Miyazaki Airport in southwestern Japan, Wednesday, Oct. 2, 2024, after an explosion was reported. (Kyodo News via AP)

Eksplodirala je približno 226 kilogramov težka ameriška bomba iz druge svetovne vojne. Foto: AP

Letališče Mijazaki, ki se nahaja na jugovzhodnem koncu otoka Kjušu, je bilo zgrajeno leta 1943 kot baza cesarske japonske mornarice. Agencija Reuters navaja, da so na Japonskem v letu 2023 odstranili 2348 bomb, skupaj težkih kar 41 ton.

Priporočamo