Britanskega pevca Liama Payna so našli mrtvega, potem ko je domnevno padel s hotelskega balkona v Buenos Airesu. Enaintridesetletnik naj bi v večernih urah padel iz tretjega nadstropja in pri tem utrpel izjemno hude poškodbe. Po poročanju BBC so njegovo truplo v elitni soseski Palermo odkrili šele po tistem, ko je neki moški pod vplivom drog in alkohola poklical rešilca. Zaposleni in gostje hotela so reševalcem povedali, da so zaslišali glasen pok in nato odkrili njegovo truplo. Direktor lokalne medicinske službe Alberto Crenscenti je pojasnil, da bodo opravili obdukcijo in razjasnili okoliščine smrti.

Payne je argentinsko prestolnico obiskal zaradi koncerta svojega nekdanjega kolega iz skupine One Direction Nialla Horana, kjer je tudi nastopil. Le nekaj ur pred smrtjo je na omrežju snapchat objavil fotografijo, ob kateri je zapisal: »V Argentini je lep dan.« Pred dobrim letom je britanskim medijem priznal, da se že več let spopada s hudo odvisnostjo od drog in alkohola. Odločil naj bi se za stodnevno abstinenco.

Zaznamoval otroštva številnih

Kmalu po njegovi smrti so se pred hotelom že začeli zbirati pretreseni obiskovalci, ki so v solzah spremljali tudi prenos njegovega trupla. Množično so prepevali pesmi skupine One Direction in okoli hotela prižigali sveče. Odzvali so se tudi številni glasbeniki. Pevec Olly Murs je zapisal, da je ob novici ostal brez besed. »Vedno sva se nasmejala, ko sva se srečala. Z Liamom sva si delila podobne strasti in sanje,« je povedal. Mati njegovega nekdanjega kolega Harryja Stylesa je objavila fotografijo zlomljenega srca in ob tem zapisala: »Bil je samo fant.«

Številni oboževalci so v objavah spomnili, da je bil Liam kot član One Direction pomemben del njihovega otroštva. »Pesmi skupine One Direction so bile in so še vedno moj način za pobeg v otroško nostalgijo. Njegova smrt je zame nepredstavljiva. Počutim se, kot da je umrl del mojega otroštva,« je zapisal oboževalec Sai. »Želim si, da mi nekdo pove, da to ni res. Žal mi je, da si živel takšno življenje,« je njegov zapis dopolnila oboževalka Rebecca.

Z One Direction podiral rekorde

Z zvezdniškim življenjem se je Liam Payne poskušal spoznati že leta 2008, ko je prvič stopil na oder pevskega tekmovanja The X Factor. Takrat ga je njegov bodoči mentor Simon Cowell zavrnil, a Payne ni obupal in se je leta 2010 vrnil. Takrat je sodnike popolnoma navdušil in dobil priložnost za združitev v skupino s Harryjem Stylesom, Zaynom Malikom, Niallom Horanom in Louisom Tomlinsonom. S tem je nastala skupina One Direction, ki je takoj začela podirati glasbene rekorde.

Štirikrat so se znašli na vrhu Billboardove lestvice in skupaj med letoma 2011 in 2015 izdali pet albumov. Skupina je imela z leti vedno več težav, dobro leto pred dokončnim razhodom pa jih je zapustil pevec Zayn Malik. Vsi člani so opozarjali na neprijetne razmere in pritiske agentov. Mučili so jih tudi izjemna slava in odzivi številnih oboževalk, ki so jih spremljale na vsakem koraku. Leta 2016 so se odločili za samostojne poti.

Odvajanje je bilo neuspešno

Kmalu po razhodu skupine je Payne začel zvezo s pevko britanske glasbene skupine Girls Aloud Cheryl Tweedy, s katero ima sedemletnega sina Beara. Po razhodu s pevko je še intenzivneje začel graditi samostojno kariero in posnel singel Strip that down, ki je na britanski lestvici zasedel tretje mesto. Pred petimi leti je izdal svoj prvi samostojni album LP1, ki vsebuje hita Familiar in Strack it up.

Svojo pot je ves čas delil z oboževalci. Leta 2023 je objavil video z naslovom Nazaj sem, v katerem je opisal svojo izkušnjo o stodnevnem odvajanju na kliniki za odvajanje. Takrat je povedal, da je postal oseba, ki je ni več prepoznal. Pojasnil je, da je njegova odvisnost močno zaznamovala odnos s sinom Bearom in nekdanjimi partnericami. Udeležiti bi se moral novega Netflixovega šova Building a band, kjer bi bil sodnik. Za zdaj usoda šova še ni znana. 

Priporočamo