Peking je v ponedeljek obkolil Tajvan z bojnimi in brezpilotnimi letali, vojaškimi ladjami in ladjami obalne straže. Tajvan se je odzval z aktivacijo svojih in povečano pripravljenostjo na otokih, s katerimi upravlja Taipei.

Danes je tajvansko obrambno ministrstvo javilo, da je v 25-urnem obdobju do 6. ure davi nad otokom zaznalo 153 kitajskih letal, od katerih jih je 111 prečkalo sredinsko črto vzdolž Tajvanske ožine. V okolici otoka so našteli tudi 14 ladij kitajske mornarice, kar je manj od prvotne ocene 17 ladij.

Tajvan je kitajske ukrepe obsodil kot nerazumne in provokativne, ZDA pa so jih označile za neupravičene. Japonska je danes sporočil, da je Pekingu zaradi vaj izrazila zaskrbljenost in v bližini otoka Yonaguni na jugu Japonske v zrak napotila bojna letala.

Kitajska Tajvan dojema kot del svojega ozemlja in je v zadnjih letih okrepila vojaški pritisk na otok. V zadnjih dveh letih so štirikrat - tudi po majski prisegi novega tajvanskega predsednika, ki napoveduje upor proti morebitnim kitajskih poskusom priključitve otoka - izvedli obsežnejše vojaške vaje.

Zadnje vaje, ki so potekale 13 ur, končale pa so se v ponedeljek do 18. ure po lokalnem času, je Peking označil kot svarilo »separatističnim dejanjem tajvanskih sil za neodvisnost«.

Priporočamo