Izraelski dron je zadel stanovanje v palestinskem begunskem taborišču blizu pristaniškega mesta Tripoli na severozahodu Libanona. Po poročanju naj bi bilo več mrtvih in ranjenih. To je bil prvi napad na območje, odkar je Izrael pred več kot dvema tednoma začel ofenzivo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot poroča Reuters, naj bi bil v tem napadu ubit vodja oboroženega krila Hamasa, brigad Ezedin al Kasam, Said Atalah. Izrael se na te navedbe še ni odzval.

Več preberite: 

Leto genocida in izgube upanja

Nadaljevanje spopadov: Izrael prebivalcem Libanona ukazal evakuacijo

Smoke rises after an Israeli airstrike in Dahiyeh, Beirut, Lebanon, Saturday, Oct. 5, 2024. (AP Photo/Bilal Hussein)

Po podatkih libanonskih oblasti je bilo v izraelskem obstreljevanju Libanona doslej ubitih več kot 2000 ljudi. Foto: Reuters

Po navedbah Hezbolaha potekajo spopadi z izraelskimi enotami na območju ob meji z Izraelom, kjer naj bi njihovi borci odbili več izraelskih napadov v okolici obmejne vasi Odaisa.

Hezbolah je danes sporočil, da je izstrelil še eno raketo na sever Izraela, poroča dpa. Po podatkih izraelske vojske je Hezbolah v petek iz Libanona na izraelsko ozemlje izstrelil več kot 200 raket.

Po podatkih libanonskih oblasti je bilo v izraelskem obstreljevanju Libanona doslej ubitih več kot 2000 ljudi.

Smoke billows over Beirut's southern suburbs after a strike, amid ongoing hostilities between Hezbollah and Israeli forces, as seen from Sin El Fil, Lebanon, October 5, 2024. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Po podatkih libanonskih oblasti je bilo v izraelskem obstreljevanju Libanona doslej ubitih več kot 2000 ljudi. Foto: Reuters

ZDA napadle cilje hutijevskih upornikov v Jemnu

Ameriške sile so »napadle 15 ciljev hutijevskih upornikov na območju Jemna pod nadzorom Hutijev, ki jih podpira Iran«, so sporočili po poročanju francoske tiskovna agencije AFP.

»Ti cilji so vključevali hutijevske ofenzivne vojaške zmogljivosti,« so sporočili in dodali, da so bili napadi izvedeni, »da bi zaščitili svobodo plovbe in naredili mednarodne vode varnejše za ameriške, koalicijske in trgovske ladje«.

Televizijska postaja Al Masira, ki jo nadzirajo hutijevci, je poročala, da sta tako ZDA kot Velika Britanija v petek napadli Jemen.

Hutijevci iz solidarnosti s Palestinci v Gazi od novembra lani izvajajo napade na ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu. Na napade hutijevcev se z lastnimi napadi in operacijami odzivajo zlasti sile ZDA in Velike Britanije. Ločeno operacijo za zaščito ladijskega prometa v Rdečem morju februarja je vzpostavila tudi EU.

Ameriške sile so napadle cilje v Jemnu dan po tem, ko so hutijevski uporniki sporočili, da so izvedli napad z brezpilotnimi letali na Tel Aviv. Izraelska vojska je ob tem sporočila, da je prestregla "grožnjo v zraku" pred osrednjim Izraelom, drugih podrobnosti pa ni navedla, poroča AFP.

Izrael je sicer v odgovor na napade hutijevcev napadel tudi Jemen. V napadih na Hudejdo je bilo septembra ubitih najmanj pet ljudi, potem ko so hutijevski uporniki sporočili, da so izstrelili raketo na izraelsko letališče Ben Gurion.

Priporočamo