Reka je v naselju Buturović Polje južno od Sarajeva prestopila bregove in poplavila hiše, nekatere je celo odnesla. Od avtomobilov in dvorišč ni ostalo nič. Tako vremensko katastrofo, ki je prizadela Bosno in Hercegovino, za sarajevski Avaz opisuje Edina Duraš.

»Tam je naša hiša in vsa moja družina je v njej. Na kratko sem sicer govorila s sorodniki, ampak mobilno omrežje je prekinjeno. Ostali so brez elektrike in vode. Vse jim je odnesla voda - avto, dovoz, cesto, vrt, čisto vse,« je obupana.

Buturović Polje

Foto: Avaz

Ostala je samo hiša in voda okoli nje, pravi. Do sorodnikov ne more, ker je odneslo cestišče, in tako je v večini hiš v naselju. 

»Ljudje so na cesti in se nimajo kam umakniti. Popolnoma so odrezani od sveta. Tako ni samo v Buturiovć Polju, ampak tudi v okoliških vaseh.«

Katastrofa brez primere

Povedala je tudi, da se je vse skupaj zgodilo v le nekaj urah. Začelo se je ponoči z močnim deževjem. Večina je spala, ko je reka nenadoma začela naraščati in odnašati vse pred seboj. Sorodniki so ostali ujeti v hiši, niso mogli ven ali se umakniti na varno. Stric pravi, da so se bali, da bo voda tudi njim odnesla hišo, a se na srečo to ni zgodilo.«

Nihče od članov njene družine ni bil poškodovan, še pripoveduje. Kdor je utegnil, se je umaknil na varno v sosednjo hišo, nekateri pa so ostali ujeti v svojih. Stika z njimi nimamo, da bi vedeli vsaj, kaj se dogaja. Kolikor ve, pomoč do njih še ni prišla.

Priporočamo