»Pol človeštva gre letos na volitve, ki bodo vplivale tudi na drugo polovico. Stanje sveta je nevzdržno in tako več ne moremo naprej. Problemi so rešljivi, vendar moramo zagotoviti mehanizme, ki jih bodo dejansko reševali. Vrh za prihodnost je bil prvi korak, vendar je pot naprej dolga,« je v razpravi na sedežu ZN v New Yorku dejal Guterres.

»Nekaznovanost je politično neubranljiva in moralno neznosna,« je dejal in omenil, da lahko države nekaznovano napadajo druge in se jim nič ne zgodi. »To vidimo na Bližnjem vzhodu, v srcu Evrope, na Afriškem rogu in drugje. Vojna v Ukrajini se širi, ceno plačujejo civilisti in čas je za pravičen mir.«

Gaza, Libanon, Sudan ...

»Gaza je nenehna nočna mora, ki grozi celotni regiji,« je še izpostavil. Ob tem je s prstom pokazal na Libanon. »Človeštvo si ne more privoščiti, da Libanon postane naslednja Gaza,« je posvaril. »Nič ne more opravičiti terorizma Hamasa 7. oktobra, vendar nič ne more opravičiti niti kolektivnega kaznovanja Palestincev,« je ob aplavzu dvorane Generalne skupščine še dejal Guterres.

Palestinians mourn their relatives, including kids killed in the Israeli bombardment of the Gaza Strip, outside a morgue in Deir al-Balah, Gaza, Monday, Sept. 23, 2024. (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Več kot 41.000 Palestincev je Izrael pobil od 7. oktobra lani. Foto: AP

Povedal je še, da tako hitrega uničevanja, kot se dogaja v Gazi, v svojem mandatu še ni videl, ampak ZN še naprej dostavljajo pomoč.

Omenil je tudi Sudan, kjer se dogaja grozljivo nasilje s posilstvi, humanitarna katastrofa raste skupaj z lakoto, svetovne sile pa ne posredujejo. Za konec nekaznovanosti je po njegovih besedah nujno spoštovanje Ustanovne listine ZN, odločitev mednarodnih sodišč in utrjevanje človekovih pravic povsod po svetu.

V dvorani manj kot deset odstotkov žensk

Pri neenakostih je izpostavil kršenje pravic žensk in deklet ter dejal, da so zlorabe in spolne diskriminacije najbolj očiten primer neenakosti po svetu. »Tudi v tej dvorani, kjer je kljub dolgim letom govorov danes prisotnih manj kot deset odstotkov voditeljic,« je dejal. Ob tem je pozval k reformi Varnostnega sveta in mednarodnih finančnih ustanov, ki ne sledijo potrebam časa.

United Nations Secretary-General Antonio Guterres addresses the 79th United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York, U.S., September 24, 2024. REUTERS/Mike Segar

Guterres je opozoril tudi na neenak položaj žensk in deklet. Foto: Reuters

Svet se s podnebnimi spremembami in hitrim razvojem tehnologije, še posebej umetne inteligence, sooča z grožnjo obstoja, pa je izpostavil pri tretjem dejavniku nestabilnosti – nezanesljivosti. Podnebje po njegovih besedah dobesedno razpada zaradi velikih požarov, suš in poplav.

»To so človeške nesreče, ki jih poganjajo fosilna goriva, najbolj pa so prizadete revne države,« je opozoril. Pozval je k odpravi subvencij za industrijo fosilnih goriv in uvedbo posebnega davka.

Neodločen glede umetne inteligence

Umetno inteligenco je označil za dvojni blagoslov, pri čemer ni jasno, ali bo dober ali slab. »Nas vodi v svet z več svobode, ali v svet več spopadov? V svet boljše informiranosti ali svet lažje manipulacije?,« je vprašal Guterres in pozval k nadaljevanju sodelovanja na tem področju s sprejemanjem ustreznih ukrepov.

Za Guterresem je podobne teme izpostavil predsednik 79. generalne skupščine ZN Filemon Yang iz Kameruna. Nato so prišli na vrsto za govor svetovni voditelji. Tradicionalno je bil najprej na vrsti predsednik Brazilije Inacio Lula da Silva, pred predsednikom države gostiteljice ZN, ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in predstavniki preostalih od skupaj 193 držav članic ZN. Slovenski premier Robert Golob bo generalno skupščino ZN nagovoril v petek.

Priporočamo