Najhujše nasilje je izbruhnilo konec minulega tedna, v soboto in nedeljo, v Rotherhamu, Middlesbroughu, Boltonu, Weymouthu in Bristolu. Policija je aretirala 147 najnasilnejših izgrednikov, ki naj bi jih povezovali pripadnost skrajno desničarskim skupinam, islamofobija, rasizem, nasprotovanje priseljevanju ter odkrito sovraštvo do migrantov in azilantov.

V več mestih so, kot v Rotherhamu, »napadli« mošejo in hotel, v katerem naj bi bivali azilanti. Česa takega kot v tem mestu Otočani niso videli že dolgo. Policija, ki je »branila« hotel, je bila videti nemočna, ko so agresivni protestniki vdrli vanj ter jo začeli napadati z naslanjači, opekami, peno iz gasilnih aparatov in vsem drugim, kar jim je prišlo pod roke. Podobno je bilo v Bristolu, kjer si je policija pomagala s konjeniki in psi. V večini mest, kjer so izgredniki zažigali policijska vozila in ropali trgovine, se je policija le nemočno branila.

Vlada bo odgovorila z »armado policijskih specialcev«

»Povsem obsojam skrajno desničarsko razbojništvo, ki smo ga videli ta konec tedna. Niti malo ne dvomite, da se bodo tisti, ki so sodelovali v tem nasilju, soočili s polno močjo zakona,« je dejal premier Keir Starmer, ki je včeraj na D​owning Streetu 10 sklical izredni sestanek Cobre, telesa, ki povezuje vlado, policijo, varnostno-obveščevalne službe in vojsko.

Po sestanku je sporočil, da se bo vlada na brezumno razbojništvo skrajne desnice odzvala s »stalno armado policijskih specialcev«, ki jih bo dovolj, da se bodo spoprijeli z nasiljem, kjer koli bo treba. »Ne oziraje se na domnevne motive to ni protest, to je navadno nasilje,« je dejal Starmer. Vlada vsem udeležencem izgredov, ki so povzročili orjaško veliko škodo v že sedemnajstih mestih, sporoča: »Če ste bili zraven, vas bomo našli, postavili pred roko pravice, oglobili in zaprli.« Vseeno so za sredo napovedali največje proteste pred 39 odvetniškimi uradi po vsej Angliji, ki pomagajo priseljencem in azilantom.

Sprožilec nasilja

Kaj je sprožilo ta val vse hujšega nasilja in izgredov, ki traja že teden dni? Z eno besedo je bila to dezinformacija, čeprav so bile težave te vrste na obzorju že nekaj let. Agitatorji skrajne desnice so dolgo čakali na pravo priložnost, ob kateri bi dobili podporo ne le somišljenikov, ampak tudi številnih »normalnih« Angležev, ki se težko prebijajo iz meseca v mesec in imajo občutek, da so postali drugorazredni državljani. In za to, pod vplivom brexitarjev in skrajne desnice, krivijo priseljence, ki naj bi jim kradli delovna mesta, bolniške postelje, občinska stanovanja, socialno podporo.

03 August 2024, United Kingdom, Liverpool: People protest in Liverpool, following the stabbing attacks on Monday in Southport, in which three young children were killed. Photo: James Speakman/PA Wire/dpa

Policija ocenjuje, da so bile povod za izgrede dezinformacije na družbenih omrežjih, da je napadalec islamist. Foto: DPA

»Nasilni razbojniki skrajne desnice«, kot jim pravi premier Starmer, so to priložnost videli v šokantnem srhljivem napadu sedemnajstletnika, ki je prejšnji ponedeljek v plesni šoli v Southportu z nožem smrtno ranil tri deklice, stare šest, sedem in devet let, ter hudo ranil več drugih deklic in dve odrasli osebi.

Na družbenih omrežjih se je takoj pojavila dezinformacija, trditev, da je musliman, ki se je nezakonito preselil v Anglijo lani v enem od čolnov, ki prečkajo Rokavski preliv. Že dan kasneje, ko so prebivalci Southporta kolektivno žalovali zaradi izgube treh mladih življenj, so skrajni desničarji, ki so prišli od drugod, tam uprizorili prvega od nasilnih protestov.

Ti so se nadaljevali vse do nedelje zvečer, kljub temu da je bilo že v sredo znano, da se je mladoletni morilec rodil v Britaniji, da je avtističen, da sta njegova starša, ki sta se v Britanijo preselila iz Ruande, hodila v cerkev, ne pa v mošejo. Prevladuje prepričanje, da nobenega od teh nasilnih izgredov ne bi bilo, če bi bil mladoletni morilec belec, ker skrajno desnico žene tudi ali predvsem rasizem: skrajna desnica je ocenila, da je ta srhljiv zločin zakrivil zato, ker je temnopolt.

Musk o državljanski vojni

Downing Street 10 se je odzval tudi na tvit milijarderja Elona Muska, v katerem je ta trdil, da je nasilje na britanskih ulicah posledica množičnega priseljevanja in odprtih meja, ter celo, da je v Britaniji neizogibna državljanska vojna.

Starmerjev predstavnik pravi, da ni nobene podlage za komentarje, kot je Muskov, in da gre za organizirano nasilno razbojništvo nekaj tisoč privržencev skrajne desnice.

 

Več:

Po napadu z nožem v Southportu v več angleških mestih znova izgredi

V Angliji po krvavem pohodu z nožem izbruhnili nasilni izgredi

 

 
Priporočamo