V New Yorku se je začel diplomatsko najpestrejši teden v letu. V generalni skupščini Združenih narodov bodo državni voditelji predstavljali svoje videnje in vizijo sveta v govorih na splošni razpravi. Ob robu bo potekala vrsta spremljevalnih dogodkov in dvostranskih srečanj. Izstopajočo vlogo ima tokrat tudi Slovenija, saj ta mesec predseduje varnostnemu svetu. Premier Robert Golob bo vodil odprto razpravo z naslovom Voditeljstvo za mir in zasedanje na temo Ukrajine.

Brez Xija in Putina

Več kot 130 predsednikov držav, vlad in monarhov ter vrsta zunanjih ministrov in drugih diplomatov, skupno pa predstavniki 192 držav ter še Evropske unije, Vatikana in Palestine, se bo do vključno ponedeljka zvrstilo za enim najznamenitejših govorniških odrov na svetu z zelenim marmorjem v ozadju. Na voljo za nastop imajo po petnajst minut, a omejitev je samo na papirju. Libijski voditelj Moamer Gadafi je leta 2009 govoril debelo uro in pol, kubanski predsednik Fidel Castro leta 1960 celo štiri ure in pol, čeprav ne na splošni razpravi, potem ko je na začetku rekel, da si bo po najboljših močeh prizadeval ostati kratek. Naslovna tema letošnje splošne razprave je Nikogar ne pustimo zaostati: skupno delovanje za napredek miru, trajnostnega razvoja in človeškega dostojanstva za sedanje in prihodnje generacije.

Prvi bo danes v generalni skupščini tradicionalno govoril generalni sekretar OZN Antonio Guterres in poročal o delu svetovne organizacije, nato bo predsedujoči generalni skupščini, nekdanji kamerunski premier Philemon Yang, odprl splošno razpravo. Od državnikov vedno prvi govori predsednik Brazilije in drugi predsednik ZDA kot gostiteljice. Za Joeja Bidna bo to zadnji govor v OZN in morda tudi zadnji res veliki nastop na svetovnem diplomatskem odru, saj se ne poteguje za nov mandat.

130 predsednikov držav, vlad in monarhov ter vrsta zunanjih ministrov in drugih diplomatov se bo do vključno ponedeljka zvrstilo za enim najznamenitejših govorniških odrov na svetu.

 

V New Yorku ni kitajskega predsednika Xi Jinpinga, ki se splošne razprave ni udeležil še nikoli, niti ruskega Vladimirja Putina, ki je prišel redko, zdaj pa je za njim razpisana tudi tiralica Mednarodnega kazenskega sodišča. Med nastopajočimi ni nikogar iz Afganistana, ker v OZN ne dajo akreditivov predstavnikom talibanskih oblasti. Prvič bosta govorila novi iranski predsednik Masud Pezeškian (danes) in britanski premier Keir Starmer (v petek). Izraelski premier Benjamin Netanjahu bo govoril v četrtek.

Golob tudi z izpuščenim novinarjem Gershkovichem

Premier Golob bo imel govor na splošni razpravi v petek, nastopil bo kot prvi, popoldan po našem času.

Jutri bo potekal osrednji dogodek slovenskega predsedovanja varnostnemu svetu ta mesec, odprta razprava na temo Voditeljstvo za mir. Pod drobnogledom naj bi bila (ne)učinkovitost varnostnega sveta pri njegovem temeljnem poslanstvu vzdrževanja miru in varnosti, kar se trenutno najbolj kaže z vojnami v Gazi, Sudanu in Ukrajini, a je po svetu še vrsta drugih, saj je število konfliktov in žrtev največje doslej. Vprašali naj bi se tudi, kaj bi lahko storili, da bi bilo učinkovitosti več, oziroma kako zgraditi nekaj zaupanja med glavnimi akterji. Znana in že dolgo živa je ideja o reformi varnostnega sveta, ki pa ne pride nikamor. Golob bo razpravo vodil in imel nastop.

Že danes bo v varnostnem svetu vodil razpravo o Ukrajini, ki so jo zahtevale ZDA, Francija, Velika Britanija, Japonska, Južna Koreja in Malta. Udeležil se je bo tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, s katerim se bo Golob neformalno srečal ločeno.

V četrtek je Golob povabljen na srečanje s članoma uredništva časnika Wall Street Journal in novinarjem Evanom Gershkovichem. Tega je Rusija avgusta izpustila v okviru velike izmenjave zapornikov, v kateri je sodelovala tudi Slovenija, ki je domov poslala dva ruska vohuna in njuna otroka. Morda bo navzoč tudi britansko-ruski aktivist Vladimir Kara-Murza, ki je bil eden od zamenjanih in je veljal za varovanca umrlega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega.

Včeraj se je premier dvostransko srečal z Guterresem ter imel govor na dogodku o otrocih iz Gaze, ki ga je pripravila nevladna organizacija Save the Children (Rešimo otroke). Slovenija si prizadeva v rehabilitacijski center Soča pripeljati deset otrok iz Gaze, izvedba naj bi bila v sklepnem delu.

Veliko pozornosti Zelenskemu

Precej pozornosti bo spet namenjene Zelenskemu, za kar je poskrbel tudi sam. Nastop na splošni razpravi v generalni skupščini bo imel jutri, danes bo sodeloval na razpravi o Ukrajini v varnostnem svetu, a največ zanimanja je za njegov načrt za mir, ki so ga sestavili v Kijevu in ga bo predvidoma v četrtek predstavil ameriškemu predsedniku Bidnu, pa tudi kongresnikom ter obema predsedniškima kandidatoma Kamali Harris in Donaldu Trumpu. Nato naj bi ga razgrnili javnosti. Po poročanju časnika Kyiv Independent naj bi načrt predvideval članstvo Ukrajine v zvezi Nato v nekaj prihodnjih mesecih, ne letih. Po besedah Zelenskega vključuje tudi dovoljenje Ukrajini, da uporablja zahodne rakete dolgega dosega za cilje globlje v notranjosti Rusije. Drugi mediji so poročali, da naj bi govoril o varnostnih zagotovilih, zavezah o prihodnjih dobavah orožja in diplomatskem pritisku na Rusijo.

 

Priporočamo