»Po eni strani mi je bilo hudo videti uničenje in opustošenje zaradi poplav. Vendar me je po drugi strani razveselilo, ko sem videla, kako zelo solidarni so ljudje v vaših državah,« je von der Leyen dejala na novinarski konferenci z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem, češkim premierjem Petrom Fialo, poljskim predsednikom vlade Donaldom Tuskom in slovaškim premierjem Robertom Ficom.

Pojasnila je, da ime EU dva vira, kohezijske sklade in solidarnostni sklad, ki bi ju lahko uporabila za pomoč pri financiranju obnove. »Na prvi pogled je mogoče iz kohezijskih skladov za prizadete države zbrati deset milijard evrov,« je še dodala.

Tusk se je medtem predsednici Evropske komisije zahvalil za hitro in nebirokratsko pomoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa. »Potrebovali smo natanko 45 minut, da smo se dogovorili o naših pričakovanjih in dobili zadovoljiva pojasnila Evropske komisije,« je dodal.

Dele Avstrije, Češke, Madžarske, Poljske, Romunije in Slovaške so v zadnjih dneh prizadele hude poplave. Te je povzročilo obilno deževje, ki ga je prejšnji konec tedna nad srednjo Evropo prinesel ciklon Boris. V ujmi je po zadnjih podatkih življenje izgubilo 24 ljudi.

Priporočamo