Peti oktober je tudi v naši državi že dolga leta posvečen pedagoškim delavcem in delu, ki ga opravljajo v naši družbi. Kot poudarjajo na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, učitelji in vzgojitelji niso zgolj pedagoški delavci, ampak so tudi oblikovalci prihodnosti, saj s svojo predanostjo, potrpežljivostjo in strokovnostjo vplivajo na mlade generacije, ki bodo oblikovale svet jutrišnjega dne.

»V času hitrih družbenih in tehnoloških sprememb so učitelji tisti, ki otroke pripravljajo na prihodnost, v kateri bodo morali biti prilagodljivi, ustvarjalni in sposobni kritičnega mišljenja,« so izpostavili na ministrstvu. Kot so poudarili, letos svetovni praznik učiteljev poteka pod geslom Na poti k novi socialni pogodbi na področju izobraževanja, praznovanje pa je posvečeno »poudarjanju, kako pomembno je prisluhniti učiteljem in upoštevati njihove poglede, da bi rešili njihove težave ter cenili in uporabili njihovo strokovno znanje in prispevek k izobraževanju«.

Nova socialna pogodba
v izobraževanju

V okviru mednarodne organizacije dela International Labour Organization, Unicefa in mednarodnega sindikata Education International so svetovni dan učiteljev na sedežu Unesca v Parizu danesj zaznamovali s skupnim dogodkom. Udeleženci so med drugim poudarili pomembnost vključevanja učiteljevih mnenj v izobraževalne politike in zagotavljanja podpornega okolja za njihov strokovni razvoj, govor pa je bil tudi o potrebi po novi socialni pogodbi v izobraževanju.

Pri nas smo dan učiteljev zaznamovali z današnjo slavnostno podelitvijo državnih nagrad na področju šolstva v Cankarjevem domu. Nagrade, ki so bile včasih znane kot Žagarjeve nagrade, se podeljujejo za najvišje dosežke, ki pomembno prispevajo k razvoju pedagoške prakse in teorije ter kakovostnemu izobraževanju, utrjujejo varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin v vzgoji in izobraževanju, omogočajo pozitivne vzgojne vplive šole ter spodbujajo humanizacijo odnosov v šoli. V Sloveniji jih podeljujemo že od leta 1966.

Enajst prejemnikov najvišjih nagrad

Šolski minister v odstopu dr. Darjo Felda in predsednik odbora za nagrade na področju šolstva dr. Boris Aberšek sta nagrade za izjemne dosežke podelila ravnateljici Vrtca Zelena jama Katarini Alič, srednješolskemu učitelju v Šolskem centru Ptuj mag. Ferdinandu Humskiju, visokošolski učiteljici, raziskovalki in prodekanji na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem dr. Silvi Bratož, Nataliji Žalec, ki deluje na področju izobraževanja odraslih, izredni profesorici specialne pedagogike dr. Vanji Riccarda Kiswarday ter profesorju glasbene umetnosti, skladatelju in dirigentu Ambrožu Čopiju.

Nagrade za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva se je razveselil Aleš Žitnik, ki je bil zadnjih trideset let ravnatelj in gonilna sila OŠ Franceta Prešerna. Katja Pavlič Škerjanc, profesorica latinščine in angleščine, ki je v svoji karieri poučevala na OŠ Prežihovega Voranca, Gimnaziji Jožeta Plečnika, Gimnaziji Poljane in Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, je nagrado za življenjsko delo prejela za svoje delo na področju srednjega šolstva. Enako nagrado so podelili tudi dolgoletnemu ravnatelju Gimnazije Kranj mag. Francu Rozmanu. Dekanja Poslovno-tehniške fakultete na Univerzi v Novi Gorici in raziskovalka na Inštitutu Jožef Stefan dr. Tanja Urbančič je prejela nagrado za življenjsko delo na področju visokega šolstva. Nagrada za življenjsko delo na področju narodnosti pa je šla v roke nekdanjemu ravnatelju Srednje šole Izola Albertu Scherianiju. 

Priporočamo