Potem ko se je od potrditve Marjana Šarca za evropskega poslanca ugibalo, kdo ga utegne zamenjati na čelu obrambnega ministrstva, je premier Robert Golob povedal, da kot novega ministra vidi vodjo poslanske skupine Gibanja Svoboda Boruta Sajovica. Magister veterine je po pričakovanjih uspešno opravil zaslišanje pred poslanci odbora za obrambo. DZ bo sicer o ministrskem kandidatu dokončno odločil na ponedeljkovi seji. Ključni izzivi ministrstva so ob tem znani: nadaljnje opremljanje in modernizacija vojske, razvoj sistema zaščite in reševanja ter reševanje kroničnih težav s pomanjkanjem kadra.

Nerešljiva kadrovska slika

Sajovic je v zvezi s kadrovsko problematiko vojske ponovil besede načelnika generalštaba SV Roberta Glavaša, ki je aprila lani dejal, da je za opravljanje predvidenih nalog nekaj tisoč premalo zaposlenih. »V SV si želimo več kot 250 zaposlitev letno. Strukturno je treba načrtovati, da se z obsegom pogodbene in stalne sestave približamo 10.000 pripadnikom.« Številke se sicer v zadnjih petih letih vseskozi vrtijo pri okoli 7000 pripadnikih. Kadrovske težave bi Sajovic ob tem reševal na »različne načine«, pri čemer konkretnejših rešitev ni navedel.

kadrovska slika slovenske vojske

kadrovska slika slovenske vojske

Ministrstvo skuša ta problem že leta reševati z različnimi ukrepi: od predstavitev poklica v Stožicah do zniževanja izobrazbenih meril za zaposlitev. A brez uspeha. Med razlogi za majhno zanimanje za ta poklic danes tudi niso več slabe plače. Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak opozarja, da reklama za vojsko nič ne pomaga, saj tista prava reklama poteka od ust do ust. »Med ljudmi. In če so zaposleni nezadovoljni, kdo bo potem prišel v vojsko? Nedopustno je, da več tisoč pripadnikov toži lastno državo za pravično plačilo nadur.« V sindikatu sicer od novega ministra pričakujejo, da bi v kolektivno pogodbo, ki je v pripravi, poleg normativnega dela zapisali tudi način določanja plač.

Slovenska vojska, plače

Slovenska vojska, plače

Ali in kako bomo kupovali patrie

Sajovic je v predstavitvi članom odbora med prednostnimi nalogami izpostavil tudi modernizacijo SV, dodatno opremljanje s poudarkom na dvojni rabi opreme, nadgradnjo sistema civilne zaščite in reševanja ter vlaganje v inovacije, znanje in razvoj. Pri nabavah bo bržkone ključno, ali bo ministrstvu uspelo izpeljati nakup oklepnikov 8x8. V načrtu je nabava 106 vozil za 695 milijonov evrov; predvidoma pri finskem podjetju Patria. Bivši tržiški župan je dejal, da se Slovenija trudi, da bi izpolnila zavezo Natu glede osemkolesnikov. Podrobnosti postopkov na ministrstvu še ne pozna, a da so tako dodelani, da lahko v nekaj mesecih pride do dogovora tega posla po principu vlada-vladi. Neuradno se sicer pri slednjem zapleta, saj naj bi bili Finci bolj naklonjeni tripartitni pogodbi med obrambnima ministrstvoma in proizvajalcem patrij.

Sajovic je tudi prepričan, da bodo ob kroničnih težavah SV s kadrom lahko postopoma rešili vprašanje, kdo bo vsa ta nova vozila vozil, kar je zanimalo opozicijo. Pri tem je razkril, koliko pripadnikov bi za dodatna vozila potrebovali, česar na ministrstvu prej niso hoteli povedati. »Za uporabo več kot sto osemkolesnikov vojska potrebuje od 500 do 700 vojakov. Menim, da zmoremo v vmesnem obdobju postopoma zagotoviti potreben kader.« Ob tem dodajmo, da država od septembra 2022 do danes še ni zaključila vseh postopkov odstopa od nakupa nemških oklepnikov boxer, ki naj bi jih nadomestili s patriami. 

Dr. Maja Garb, predstojnica katedre za obramboslovje, FDV

Dr. Maja Garb, predstojnica katedre za obramboslovje, FDV

Dr. Maja Garb, profesorica obramboslovja na Fakulteti za družbene vede UL

 

Minister mora v prvi vrsti poskrbeti za uravnotežen razvoj vseh področij. Najbolj izpostavljeni projekti so: nadaljnja skrb za tehnično opremljanje in modernizacijo vojske, vključno s podporo novim obrambnim potrebam, kot je kibernetska obramba; stalna skrb za obrambni proračun; nadaljevanje razvoja sistema zaščite in reševanja ter reševanje kadrovske slike. Večina evropskih držav se srečuje s pomanjkanjem kadra na obrambnem in tudi drugih varnostnih področjih. Slovenija je zaradi svoje demografske majhnosti pri tem še v večjih težavah. Pričakujem aktivno analiziranje kadrovskih razmer in stalno iskanje možnih rešitev.

Priporočamo