Po njenem odstopu, decembra 2022, je Bobnarjeva javno opozorila na domnevne politične pritiske in Golobovo vmešavanje v delo policije, kar je označila kot nedopustno. V eni izmed svojih izjav je dejala: »Politika mora ostati pred vrati generalnega direktorja policije.« Po njenih trditvah so bili pritiski usmerjeni tudi na tedanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije, zato je že kot ministrica o zaznanih nepravilnostih obvestila tožilstvo in protikorupcijsko komisijo, piše RTV SLO.

Zapisali so še, da je o pritiskih nanjo in na tedanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije še kot ministrica, ker je zaznala, da bi lahko šlo za sum kaznivega dejanja, obvestila tožilstvo in protikorupcijsko komisijo, nato pa o njih podrobneje spregovorila tudi pred parlamentarno preiskovalno komisijo.

Na parlamentarni preiskovalni komisiji je kasneje podala izjavo, v kateri je povedala: »Premier Golob me je obvestil, da Boštjan Lindav ni opravil naloge glede očiščenja policije, da gre ob tem za izdajo, izpostavil mi je Darka Muženiča in Davida Antoloviča.« 

Premier Robert Golob je na obtožbe odgovoril z zanikanjem in jih označil za »halucinacije«. Potrdil je sicer, da sta se z Bobnarjevo dogovorila, da bo njena naloga očiščenje policije, vendar je vztrajal, da so njene nadaljnje izjave neresnične. »Tudi sam bom pričal pri komisiji in tukaj se bom ustavil, ker imam dovolj prič in dokazov o tem, kako malo resnice je govorila Tatjana Bobnar.« 

Stojan Zdolšek: Prepričan sem, da ni elementov kaznivega dejanja

»V takšnem primeru kot je ta, ko gre za očiten napad političarke, ki je bila policistka in ministrica za notranje zadeve, bi moralo biti tožilstvo zelo previdno pri obravnavi ovadbe. Kaj hitro se lahko izkaže, da posamezne trditve, ki so podlaga ovadbe niso resnične. Tako kot naprimer  tista o vmešavanju PV v aretacijo vohunov. Prepričan sem, da v izjavah PV ni mogoče zaslediti elementov kaznivega dejanja,«« pa je za portal 24ur komentiral Golobov odvetnik Stojan Zdolšek. 

Policija je v tem primeru postopek preiskave vodila pod nadzorom tožilstva, ki ga je sedaj zaključila s kazensko ovadbo. Postopek lahko vodi do obtožnice, sodne preiskave za zbiranje dodatnih dokazov, ali pa do zavrženja pregona. Po informacijah 24ur je vložitev kazenske ovadbe zoper premierja od policije zahtevala višja državna tožilka Blanka Žgajnar.

Na družbenih omrežjih že prvi odzivi

Podpredsednik Socialnih demokratov Luka Goršek: »Če se že vlada ne more pohvaliti s tem, da je okrepila avtonomnost in strokovnost policije, pa se lahko predsednik vlade pohvali s kazensko ovadbo. Nauk zgodbe: izogibaj se janšističnih metod in se drži predvolilnih obljub,« je zapisal.

Priporočamo