Kot drži, so nekdanje prostostoječe štedilnike v večini izrinile kuhalne plošče, ki jih vgrajujemo v delovne površine. Ko razmišljamo o nakupu kuhalne plošče, je prva stvar odločitev o viru energije – plin ali elektrika. In kot pravijo strokovnjaki na ZPS, ima vsako izmed kuhališč določene prednosti in slabosti.

Plinske so iz kovine (nerjavna pločevina) ali steklokeramike, električne pa skoraj izključno iz steklokeramike, ki ima veliko toplotno odpornost in omogoča zelo preprosto čiščenje. Le v primeru grobih udarcev lahko steklene površine tudi počijo ali se zlomijo. Steklokeramika zahteva sprotno čiščenje, kar je v primerjavi s težavnim odstranjevanjem zastarane in zasušene umazanije v primerjavi z vsemi drugimi površinami daleč najbolj preprosto.

Ločimo plin, klasično steklokeramično ploščo na elektriko in indukcijo, seveda prav tako na električni vir energije. Malo za šalo, kuhamo tudi na ogenj, a tega se lotevamo le ob kakšnem vikend navdihu v stilu tabornega ognja. Kaj so prednosti in slabosti naštetega?

Plinski gorilniki

Kot splošno drži, je plin cenjen predvsem zaradi preproste uporabe, vklop in izklop delujeta v trenutku, brez zamika, prav tako uravnavanje toplote (pri tem mislimo na uravnavanje plamena). Nanj prisegajo veliki kuharski mojstri.

Pozitivna novica je tudi, da na plinskem štedilniku lahko uporabljamo skoraj vse vrste posode, ne glede na obliko, dimenzije in material. Pri vzdrževanju higiene v kuhinji pa je plin precej manj prijazen. Zaradi vgrajenih gorilnikov je čiščenje kuhalnih površin, tudi steklokeramičnih, bolj zapleteno kot pri elektriki; zamudno in nerodno je tudi čiščenje.

Z vidika stroškov je kuhanje s plinom ne glede na to, ali smo priključeni na zemeljski plin ali uporabljamo plinsko jeklenko, bolj gospodarno od kuhanja z elektriko, čeprav so zaradi kuhanja na odprtem ognju izgube energije precejšnje. Tudi cene kuhališč so zmerne.

Klasična steklokeramična kuhališča

Značilno za to vrsto kuhališč je počasno segrevanje in počasno ohlajanje, počasen je tudi odziv na uravnavanje toplote ter posledično žal velike izgube energije.

Ko torej kupujemo kuhalno ploščo, bodimo pozorni na dimenzije kuhalnih mest, kajti modeli, ki ponujajo po eno ali celo dve razširitvi kuhalnega mesta, pripomorejo k boljšemu izkoristku energije. Pozorni moramo biti še na nekaj – posoda, ki jo uporabljamo, naj ima debelo, ravno dno, da ne prihaja do izgub energije. Dimenzijsko naj bo torej čim bolj usklajena z velikostjo kuhalnih mest. Zaradi vročih površin je pri tej vrsti kuhališč precej zahtevno tudi čiščenje. Ko hrana prekipi, je najbolje, da površino takoj očistimo, preden se zaradi visokih temperatur ostanki zažgejo.

Indukcijska kuhališča

Indukcijska kuhalna plošča je sodobna pridobitev, čeprav obstaja že dlje časa. Po videzu je steklokeramična površina, pod katero so indukcijske tuljave, ki spreminjajo električno energijo v elektromagnetno polje, to pa ustvarja toploto v dnu posode in segreva živila v njej. Odlikujejo jo hitro kuhanje, natančno uravnavanje in hitra odzivnost, konkurirajo plinu, le da indukcija zaradi usmerjanja toplote neposredno v posodo skoraj nima izgub energije, zato so za kuhališča energijsko najbolj učinkovita.

Vendar ni vsa posoda primerna za to vrsto kuhališč. Na plošči deluje le posoda z dnom iz feromagnetnega materiala (železo, jeklo), posoda iz aluminija, keramike ali stekla ostaja na takem kuhališču hladna. Med kuhanjem ostaja hladna tudi površina kuhališča. Nekoliko jo segreje le posoda. Torej je posoda dodaten strošek, na katerega številni pozabijo.

Zaradi hladnih površin je s čiščenjem indukcijskih kuhalnih plošč manj težav, saj se ostanki ne zažgejo, če jed prekipi, kot se to dogaja pri drugih vrstah kuhališč. Slaba stran je cena – bolj izpopolnjeni so modeli, dražji so. Med motečimi faktorji je tudi brnenje med delovanjem, najbolj izrazito je med segrevanjem, a ni pri vseh enako. Zvok je odvisen tudi od kakovosti posode.

Študij o vplivu na zdravje je bilo že veliko, a dognanja niso ustavila razvoja. Več o tem pišejo na spletni strani Inštituta za neionizirna sevanja, ki ga sestavlja skupina vrhunsko usposobljenih strokovnjakov s področja neionizirajočih sevanj, kjer so zbrana tudi priporočila, da vedno uporabljajte posodo, namenjeno za uporabo na indukcijski plošči, posoda naj bo ustrezne velikosti za posamezno kuhališče, da bi preprečili induciranje dodatnih tokov v vašem telesu, med kuhanjem ne uporabljajte kovinskih kuhalnic ali drugega kovinskega pribora.

Čeprav raziskave kažejo na dovolj visoko stopnjo imunosti srčnih spodbujevalnikov ali defibrilatorjev na motnje zaradi zunanjih polj, naj se njihovi imetniki pred uporabo indukcijske kuhalne plošče posvetujejo z zdravnikom. 

Priporočamo