V Sloveniji se ni mogoče predčasno upokojiti pred starostjo 60 let, tudi če bi posameznik načeloma imel dovolj prihrankov za lagodno preživljanje do konca življenja. Predčasno pokojnino lahko zavarovanec torej uveljavi, ko dopolni 60 let in hkrati 40 let pokojninske dobe, a ta pokojninska doba ni v celoti brez dokupa.

Izračun Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

Kako se izračuna dokup pokojninske dobe? Na ZPIZ so nam pojasnili, da se upošteva podatek o bruto plači, ki ga je zavarovanec prejel v letu pred vložitvijo zahteve. Torej, če je vloga vložena v letošnjem letu, se upošteva bruto plača, ki jo je zavarovanec prejel v letu 2023. Nato se ta bruto plača deli z meseci, za katere je plača prejeta, da se dobi povprečna mesečna plača za preteklo leto. Nato se povprečna mesečna plača poveča za odstotek porasta pokojnin. Za vloge, vložene v letu 2024, to pomeni, da se povprečna plača poveča za 8,8 odstotka. Od dobljenega povečanega povprečnega znesek mesečne plače se odmeri prispevek, in sicer v višini 24,35 odstotkov. Dobljeni znesek je potrebno plačati za dokup enega meseca zavarovalne dobe. 

Če je povprečen mesečni znesek plače iz preteklega leta, povečan za odstotek uskladitev pokojnin, nižji od povprečne plače zaposlenega v RS za predzadnji mesec, v katerem je vložena vloga za dokup, potem se kot osnova za dokup vzame  povprečna plača zaposlenega v RS za predzadnji mesec. Če je torej vloga vložena v septembru 2024, je najnižja osnova povprečna plača za julij 2024, ki znaša 2.379,68 evrov. Od nje se odmeri prispevek v višini 24,35 odstotka. Izračunanih 579,45 evra je torej znesek, ki ga je potrebno plačati za en mesec dokupa.  

Priporočamo