Novica ruske tiskovne agencije je kratka, sklicuje se na rektorja Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova. Rektor Viktor Sadovničij v njej poroča, da je prejel dopis rektorata Univerze na Primorskem. Ta ga obvešča, da so zaprli podružnico Moskovske državne univerze, ki je v Kopru delovala od leta 2017. »Nismo je zaprli mi. Ministrstvo za šolstvo in znanost nima nič s tem, prav tako ne Moskovska državna univerza,« je tiskovni agenciji RIA Novosti povedal Sadovničij. Razlog zaprtja podružnice v dopisu iz Kopra ni bil naveden, je še povedal.

Sodelovanje med Koprom in Moskvo sega v leto 2014, ko je Ruska federacija s posebno vojaško operacijo zasedla del vzhodne Ukrajine in anektirala Krim, zaradi česa je Evropska unija uvedla gospodarske sankcije zoper Rusijo. Slovensko-ruskega univerzitetnega povezovanja to tedaj ni oviralo. Oktobra 2014 sta rektorja Univerze na Primorskem in Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova podpisala pogodbo o sodelovanju.

500.000 € državnih sredstev je Univerza na Primorskem porabila za pripravo in izvedbo posodobljenih študijskih programov, po katerih je diplomiralo 17 študentov.

Po treh slavnostnih akademijah na Primorskem in obisku tedanjega predsednika republike Boruta Pahorja v Moskvi je Cerarjeva vlada septembra 2017 dala soglasje k soustanovitvi Zavoda MDU M. V. Lomonosova Koper.

Rusko-slovenski zavod je zabredel v minus

Direktor zavoda je postal Matjaž Novak, profesor Fakultete za management Univerze na Primorskem. Vlada je za slovensko-ruski projekt zagotovila 500.000 evrov proračunskih sredstev, konkretno za vzpostavitev in začetno delovanje podružnice. »Fakulteta za management bo prva poslovna šola v Sloveniji, ki bo izobraževala kadre za delovanje na ruskem trgu in obratno,« je po pridobljenem soglasju vlade sporočil tedanji rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič. Koprska podružnica je bila prva in edina, ki jo je najprestižnejša ruska univerza odprla v Evropi.

Rektorat Univerze na Primorskem: Univerza na Primorskem je bila s strani različnih deležnikov, ki so sodelovali z zavodom, že poleti 2022 seznanjena z dolgovi zavoda.

Omenjeni zavod se je zatem znašel v osrčju razhoda slovenske in ruske univerze, je razvidno iz odgovorov na naša vprašanja. Koprski rektorat uvodoma poudarja, da primorska univerza ni zaprla podružnice Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova, kot poročajo ruski mediji, temveč je izstopila iz ustanoviteljstva Zavoda MDU M. V. Lomonosova Koper. »Univerza na Primorskem je bila namreč s strani različnih deležnikov, ki so sodelovali z zavodom, že poleti 2022 seznanjena z dolgovi zavoda,« je sporočil rektorat. Po njihovih besedah jim direktor Novak ni razkril informacij o finančnih težavah zavoda, obenem so razpolagali z verodostojnimi podatki o več sto tisoč evrov dolgov zavoda in pomanjkanju sredstev za poplačilo obveznosti. Zato je upravni odbor univerze 22. decembra 2022 sprejel sklep o izstopu iz ustanoviteljstva zavoda. V rektoratu zatrjujejo, da Novak nato ni obvestil sodnega registra o izstopu, kar bi v skladu z direktorskimi pooblastili moral. Univerza je izbris dosegla po sodni poti, sklep je bil objavljen šele ta mesec.

V letošnjem študijskem letu niso vpisali nikogar

Kaj se je zgodilo s pol milijona evrov iz državnega proračuna? »Sredstva je na podlagi poročil in zahtevkov prejela UP, ki je z njimi pokrila dodatne stroške dela in delno materialne stroške, ki so nastali s pripravo in izvedbo posodobljenih študijskih programov,« odgovarja rektorat.

Koprska podružnica Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova je bila prva in edina, ki jo je ta najprestižnejša ruska univerza odprla v Evropi.

V okviru rusko-slovenskega sodelovanja je z dvojno diplomo študij končalo 17 študentov. V koprskem rektoratu poudarjajo, da nadaljujejo dva magistrska študijska programa, ki omogočata pridobitev dvojnih diplom (ekonomija in finance ter politologija), in sicer preko individualnih učnih sporazumov s študenti. Rektorat je na Dnevnikovo vprašanje odgovoril tudi: »V študijskem letu 2024/2025 ni bilo razpisanih študijskih mest na dvojnih študijskih programih z MDU.«

Primorska univerza še poudarja, da izstop iz ustanoviteljstva Zavoda MDU M. V. Lomonosova Koper ne vpliva na izvajanje študijskih programov, saj zavod ni akreditirana visokošolska institucija. »Raziskovalno in študijsko sodelovanje je potekalo med univerzama,« so dodali. Ob sklenitvi sporazuma leta 2014 so v Kopru napovedali gradnjo skupne akademske infrastrukture Univerze na Primorskem in MDU M. V. Lomonosova. Kje in kdaj so se te namere zataknile? »Vojaški spopad med Rusko federacijo in Ukrajino je vplival tudi na sodelovanje različnih podsistemov. UP in MDU sicer ohranjata odnose, a so ti v trenutnih razmerah manj intenzivni kot ob ustanovitvi,« odgovarjajo v koprskem rektoratu.

Rektor pozdravil “denacifikacijo” Ukrajine

4. marca 2022 so se rektorji ruskih univerz podpisali pod javno pismo. Prvopodpisani je Viktor Sadovničij, rektor MDU M. V. Lomonosova. »Pred našimi očmi potekajo dogodki, ki zadevajo vsakega državljana Rusije. To je odločitev Rusije, da končno konča osemletno konfrontacijo med Ukrajino in Donbasom, da doseže demilitarizacijo in denacifikacijo Ukrajine in se tako zaščiti pred naraščajočimi vojaškimi grožnjami,« so deset dni po ruskem napadu zapisali rektorji. »V teh dneh je zelo pomembno, da podpremo našo državo, našo vojsko, ki brani našo varnost, da podpremo našega predsednika, ki je sprejel morda najtežjo odločitev v svojem življenju, težko pridobljeno, vendar potrebno.« Pismo so sklenili s stavkom: »Skupaj smo velika sila!«

Priporočamo