Bežigrajsko enoto zdravstvenega doma Ljubljana bosta ta teden zapustila dva pediatra. Naslednikov, ki bi sprejeli njune paciente, za zdaj ni. V zdravstvenem domu zatrjujejo, da nadomestne zdravnike pospešeno iščejo. Staršem so svetovali, naj otroke opredelijo pri tistih pediatrih, ki še sprejemajo nove paciente. »Do takrat bodo za paciente poskrbeli drugi pediatri v enoti Bežigrad,« so jim sporočili.

Sistematski pregledi pri upokojenih zdravnikih

Trenutno v bežigrajski enoti pri oskrbi šolskih otrok pomaga upokojena zdravnica, so nam sporočili iz zdravstvenega doma, vključujejo pa se tudi strokovnjaki iz zdravstvenega varstva predšolskih otrok in zdravstvenega varstva odraslih. O možnosti prihoda v njihov zavod se pogovarjajo tudi z drugimi zdravniki, dodajajo, o morebitnih novih zaposlitvah in možnostih opredeljevanja pa bodo paciente obveščali sproti. »Pri sistematskih pregledih si bomo pomagali z upokojenimi zdravniki, dogovarjamo se tudi z zdravniki iz drugih enot. Tako smo sistematske preglede opravljali že v lanskem šolskem letu,« so pojasnili v zdravstvenem domu. Odhajajoča zdravnika že takrat nista želela sodelovati pri delu v okviru povečanega obsega preventivnih programov, so omenili.

V bežigrajskem zdravstvenem domu bodo po odhodu dveh pediatrov njune paciente začasno zdravili drugi zdravniki, a kadrovska stiska je očitna. Foto: Luka Cjuha

V bežigrajskem zdravstvenem domu bodo po odhodu dveh pediatrov njune paciente začasno zdravili drugi zdravniki, a kadrovska stiska je očitna. Foto: Luka Cjuha

Bralci nas medtem že več mesecev opozarjajo, da v ljubljanskih pediatričnih ambulantah vse dosledneje odklanjajo vpise otrok na novo. Kot smo poročali, imajo posebej veliko težav pri iskanju prostih pediatrov starši novorojenčkov in otrok v prvih letih življenja. Po podatkih iz zadnje objave na spletni strani Zdravstvenega doma Ljubljana v zdravstvenem varstvu predšolskih otrok sploh ni prostih zdravnikov, v zdravstvenem varstvu šolskih otrok in mladine pa jih je bilo v prvem tednu avgusta prostih šest. Med njimi so navajali tudi enega od dveh pediatrov, ki zapuščata zdravstveni dom. Podvig zase je tako že ugotavljanje, kje bi morali še sprejemati dodatne vpise. Kot je razbrati iz objave Sledilnika Zdravniki, kjer upoštevajo tudi sprotne popravke, v Ljubljani ta čas sploh ni pediatričnih ambulant, kjer bi bili otroke še pripravljeni sprejemati na novo.

ZZZS: proste ambulante naj sprejmejo tudi najmlajše

Precej drugačni so podatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Otroke bi morali še vedno sprejemati pri devetih pediatrih ljubljanskega zdravstvenega doma, so navedli, in sicer v dveh »običajnih« koncesionarskih ambulantah in v programu za boljšo dostopnost, ki deluje pod okriljem Zdravstvenega zavoda Zdravje. Med prostimi pediatri sicer tudi na ZZZS navajajo enega od dveh zdravnikov, ki odhajata iz ljubljanskega zdravstvenega doma.

Z ZZZS so nam poročili, da formalno še niso bili seznanjeni z odhodom dveh pediatrov iz bežigrajske enote ljubljanskega zdravstvenega doma. Zdravstveni zavodi morajo takšne spremembe sporočiti najpozneje v petih dneh po trajnem odhodu zdravnika. Na ZZZS dodajajo, da so Zdravstveni dom Ljubljana sicer že velikokrat opozorili na čedalje večje neskladje med pogodbenim in dejanskim številom timov, ki zdravijo paciente. Nedavno so jih ponovno opozorili tudi na to, da morajo otroke na novo sprejemati v vseh ambulantah, ki še niso dosegle meje, ob kateri lahko zavrnejo dodatne vpise. Čeprav so nekateri pediatri subspecializirani za predšolske ali za šolske otroke, pravne podlage za zavračanje otrok na podlagi starosti ni, vztrajajo na ZZZS. Novorojenčke bi morali torej sprejemati v vseh prostih pediatričnih ambulantah, je mogoče razbrati iz njihovih pojasnil.

Podvig je že ugotavljanje, v katerih pediatričnih ambulantah bi še morali vpisovati otroke na novo.

Za ureditev mreže primarnega zdravstvenega varstva ljubljanskih otrok in mladine je v prvi vrsti odgovorna Mestna občina Ljubljana, ugotavljajo na ZZZS, za zakonske rešitve pa vlada v sodelovanju s preostalimi deležniki. Sami so lani z razpisom zagotovili tri dodatne time otroškega in šolskega dispanzerja in bili pripravljeni dodatno vključiti še 3,5 tima. Letos so za zdaj pridobili en dodaten tim, neoddani pa so programi za tri time. Rešitve, ki bi prinesle večjo dostopnost, na ZZZS med drugim vidijo v spodbujanju zaposlovanje pediatrov na primarni ravni, vključevanju upokojenih pediatrov in poenostavitvi postopkov za priznavanje kvalifikacij tujih zdravnikov. Če ti ukrepi ne bi bili zadostni, pa bi bilo treba po oceni ZZZS začasno zvišati mejo, pri kateri lahko zdravniki zavrnejo dodatne vpise.

Priporočamo