Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je znova vzelo v roke zaprašen osnutek pravilnika o kakovosti kajmaka, katerega sprejetje je pompozno napovedal bivši minister Dejan Židan in bi moral začeti veljati že aprila 2017. A je za njegovih šest členov požel precej posmeha javnosti, češ, ali ministrstvo nima pametnejšega dela in kdaj bo tak dokument napisalo tudi za leskovačko vešalico. Za nameček je naletel na velik odpor nekaterih mlekarn, zato je pravilnik pospravil v predal. Toda nova ekipa na MKGP napoveduje, da bodo naredili red na tem področju oziroma preprečili nadaljnje zavajanje potrošnikov, saj naj bi bil trg preplavljen z izdelki, ki s kajmakom nimajo nič skupnega.

Kajmak, ki to ni

»Kajmak je izdelek, dobljen s posnemanjem zgornje plasti kuhanega in ohlajenega ovčjega, bivoljega ali mešanega mleka. Stroka zagovarja, da se lahko kajmak imenuje izdelek, ki je narejen po določenem tehnološkem postopku ter ima določeno teksturo in okus, industrija pa trži izdelek pod tem imenom, ki ima s pravim kajmakom skupen le odstotek maščobe in suho snov,« svojo odločitev utemeljujejo na MKGP. Dodajajo: »Zadeve ni bilo mogoče uskladiti med stroko in proizvajalci pravega kajmaka ter industrijo. Pravilnik o kakovosti kajmaka smo ponovno reaktivirali. Pridobili smo mnenje stroke, išče se končna, usklajena odločitev. Pravilnik pa bo sprejet, ko bodo znani vsi relevantni podatki, mnenja, dogovor z deležniki in dejstva, ki so potrebna za končno odločitev.«

Spomnimo, MKGP se je priprave pravilnika o kakovosti kajmaka lotil že v začetku leta 2017, in sicer na podlagi pobude manjših sirarjev, ki so jo objavili na spletni strani predlagam.vladi.si. Opozorili so, da so v Sloveniji naprodaj izdelki z imenom kajmak, ki po sestavi, teksturi, okusu in vonju niti približno niso to. Njihovi ponudniki naj bi si proizvodne stroške zniževali z uporabo cenejših mlečnih nadomestkov, denimo mleka v prahu, čeprav mora biti kajmak narejen iz pravega surovega mleka. To potrjujejo tudi na MKGP, ko pravijo: »Večina izdelkov, ki jih danes najdemo na našem trgu pod imenom kajmak, so pravzaprav sestavljeni izdelki (mešanica posameznih mlečnih in nemlečnih sestavin), in to tako, da kajmaku 'ustrezajo' zgolj po vsebnosti suhe snovi in po vsebnosti maščobe v suhi snovi. Torej so to izdelki, ki se kvečjemu lahko opredelijo kot mlečni, kremni namazi.«

Ne vedo, kdo proizvaja kajmak

Pravilnik o kakovosti kajmaka, ki je bil aprila 2017 že spisan, je MKGP zaradi nasprotovanja nekaterih mlekarn preklical. Kajmak že najmanj petnajst let proizvaja tudi Loška mlekarna, vendar njena vodja Cecilija Lukančič - Valič zagotavlja, da so prvi osnutek pravilnika pred dvema letoma podprli, kajti »danes je lahko vse kajmak«. Želi, da je kajmak res kajmak, in hkrati pričakuje, da jih bo ministrstvo pravočasno seznanilo z novim osnutkom pravilnika o njegovi kakovosti.

Tudi v Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij priznavajo, da se na slovenskem trgu, kar zadeva kajmak, pojavljajo številni izdelki, ki so si med seboj različni po sestavi in tudi recepturi priprave. Poudarjajo, da bi slovenski pravilnik o kakovosti kajmaka v skladu z mednarodnimi predpisi veljal tudi za proizvajalce držav zunaj EU razen Turčije, ne bi pa veljal za proizvajalce drugih držav članic EU. »Zato bi bile slovenske mlekarne v neenakopravnem položaju v primerjavi s številnimi tujimi podjetji, ki so s svojimi izdelki prisotni na slovenskem in globalnem trgu. Menimo, da bi bilo pred sprejetjem kakršnega koli pravilnika treba proučiti tudi stanje na trgu kajmaka v Sloveniji in v širšem evropskem prostoru,« predlaga direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij dr. Tatjana Zagorc. MKGP namreč podatkov o tem, kako velik problem je ponarejen kajmak, nima. Ne vedo, kdo vse ga v Sloveniji sploh proizvaja, koliko kajmaka se proda na slovenskem trgu in čigavega največ. Ne vedo torej, kolikšen nered vlada pri nas v tem pogledu, so pa odločeni narediti red.

Priporočamo