Po besedah poveljnika Civilne zaščite Šentjernej Boštjana Koširja je Krka na njihovem območju poplavila nekatere ceste, vendar stanovanjski objekti niso ogroženi. Glede na napovedi hidrologov, da naj bi se vodostaj Krke danes dvignil še za 10 centimetrov, večjih težav danes več ne pričakujejo.

Iz občine Šentjernej so pozneje sporočili še, da pretok Krke še vedno rahlo raste, razlivanje pa se povečuje. »Prosimo vse, ki ste na ogroženih mestih, da se pravočasno umaknete na varno mesto in poskrbite za svoje premoženje,« so zapisali.

Zaradi razlivanja Krke so do preklica zaprte nekatere lokalne ceste v občini Šentjernej, in sicer Čisti Breg, kjer je popolna zapora z obeh strani, na cesti Zameško-Hrvaški Brod je popolna zapora območja območja ob Krki, ceste Drama-Roje, ceste Šentjernej-Zameško, od odcepa Šentjakob in ceste Čadraže-Draškovec.

Na občini so dodali, da so Čadraže dostopne iz smeri Gorenje Gomile, Draškovec iz smeri državne ceste Drama-Roje, Hrvaški Brod in Zameško pa sta dostopna le preko Smednika.

Pretoki se bodo začeli zmanjševati proti večeru

Popoldne se bo ustalil pretok Drave, Mure, Vipave in Kolpe, Dravinja pa bo začela upadati. Krka se bo ustalila do večera pri pretoku okoli 340 kubičnih metrov na sekundo. Po podatkih Arsa je presežen vodostaj 310 centimetrov na vodomerni postaji Mura-Gornja Radgona, ki še narašča. Sava bo v spodnjem toku začela upadati v noči na soboto. Pretoki drugih rek se bodo v prihodnjih urah začeli zmanjševati. Vodnatost rek bo še velika.

Krka bo v soboto še poplavljala in počasi upadala, pretoki drugih rek po Sloveniji se bodo zmanjševali. V nedeljo se bo vodnatost rek zmanjševala.

Na jugovzhodu države zaradi močnega vetra velja rumeno opozorilo.

Težave na cestah, ponekod zimske razmere

Zaradi burje je na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom ter na regionalni cesti Razdrto-Podnanos-Manče-Vipava-Ajdovščina prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Popolne zapore cest zaradi poplav in zemeljskih plazovov:

- Metlika - Božakovo, pri Rosalnicah

- Na cesti Majšperk - Jurovci, pri Stanečki vasi.
- Cesta Smednik - Zameško - Kostanjevica, med Koprivnikom in Malencami.
- Cesta Kočevje - Željne, pri Željnah.
- Cesta Grgelj - Fara na več odsekih.
- Cesta Dolenja vas - Gotenica, pri Grčaricah.
- Lokalna cesta Sava - Mošenik, pri železniškem podvozu.

Zaradi zimskih razmer je cesta čez prelaz Vršič prevozna samo za osebna vozila z verigami, cesta Strmec-Mangart pa je zaprta. Ko se ob sneženju sneg oprijemlje vozišča in je vozišče zasneženo, je obvezna zimska oprema.

Na Kredarici je zapadlo skoraj 40 centimetrov novega snega, na Kaninu več kot 30 centimetrov, na Zelenici dobrih 20 in na Voglu 15 centimetrov.

Burna noč

Ponoči so na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Nova Gorica, Postojna in Slovenj Gradec gasilci ter delavci komunalnih in cestnih podjetij odstranjevali posledice deževja in burje na Primorskem. Na upravi za zaščito in reševanje so zabeležili 86 dogodkov, od tega 64 v povezavi z burjo.

Na terenu je bilo aktivnih 35 prostovoljnih gasilskih enot in pet poklicnih. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, iz objektov črpali vodo in odstranjevali podrta drevesa in posledice plazov, so sporočili z uprave.

Podrta drevesa ovirala ceste

Na območju občine Ajdovščina so sunki burje prevračali ograje, reklamne panoje, podirali drevesa in prevrnili avtomobilsko prikolico. Zaradi podrtih telekomunikacijskih drogov in utrganih kablov so bile na delu pristojne službe. V noči na petek so zaradi močne burje in podrtih dreves na regionalnih ter lokalnih cestah aktivirali pristojne dežurne službe.

Zaradi vetroloma je v občini Brda na lokalnih cestah več podrtih dreves oviralo promet in dostop do stanovanjskih objektov.

V Celju nasproti pokopališča se je sprožil manjši zemeljski plaz in delno zasul ulico.

 

Priporočamo