Nedavno so v okviru Europolove operacije Opson, osredotočene na boj proti goljufijam s hrano in njenemu ponarejanju, španski in italijanski policisti odkrili 260.000 litrov ponarejenega oljčnega olja, neprimernega za uživanje. Aretirali so enajst ljudi. Europol je tudi leta 2019 zasegel 150.000 litrov ponarejenega ekstra deviškega oljčnega olja, s katerim je organizirana kriminalna združba oskrbovala ugledne italijanske restavracije. Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (v nadaljevanju uprava) smo zato preverili, kakšno je stanje pri nas.
Pod oznako ekstra deviško tudi rafinirano olje
Inšpektorji uprave so lani v skladiščih, maloprodaji in gostinskih obratih odvzeli 34 vzorcev oljčnega olja s poreklom iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Španije, Grčije, Tunizije, EU ter mešanice oljčnega olja iz EU in zunaj EU. Od tega jih je bilo 33 označenih kot ekstra deviško oljčno olje, ki mora biti najvišje kakovosti in ne sme imeti nobenih napak, v enem primeru pa je šlo za olje iz oljčnih tropin. Pri 23 vzorcih ekstra deviškega oljčnega olja so v laboratoriju za ugotavljanje kakovosti in potvorb oljčnega olja na Inštitutu za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper celovito preverili njihovo skladnost. To pomeni, da so analizirali kemijske parametre ter opravili tudi senzorično analizo in preverili ustreznost označevanja oziroma deklariranja. Pri enem vzorcu olja iz oljčnih tropin so preverili zgolj kemijske parametre in ocenili deklaracijo, pri desetih odvzetih vzorcih oljčnega olja pa so opravili samo senzorično analizo.
Enajst analiziranih vzorcev od 34, torej le slaba tretjina, je bilo popolnoma brezhibnih. Ekstra deviško oljčno olje Bella Rosa s poreklom iz EU, ki ga je v Slovenijo dostavil italijanski distributer, inšpektorji pa so vzorec odvzeli v novogoriški poslovni enoti grosističnega prodajalca živil Davidov hram, je bilo po podatkih uprave za varno hrano neskladno tako kemijsko kot senzorično in tudi z vidika pravilne označitve. Analiza je pokazala preseženo mejno vrednost stigmastadienov. To kaže, da je bilo v njem rafinirano olje.
Goljufanje potrošnikov
Neskladna je bila skoraj polovica odvzetih vzorcev oljčnega olja, pri katerih so opravili senzorično oceno. To z vidika zdravja potrošnikov sicer ni zaskrbljujoče, je pa zaskrbljujoče goljufanje kupcev, saj so pod oznako ekstra deviško oljčno olje in s tem po višji ceni prodajali olje, ki tega kriterija ne izpolnjuje in sodi v kategorijo deviškega. Po navedbah uprave se pet nosilcev dejavnosti, pri katerih so odvzeli vzorce, s senzorično oceno koprskega laboratorija ni strinjalo, zato so zahtevali ponovitev ocene. To opravijo v najmanj dveh uradnih laboratorijih drugih držav članic EU. Za dva vzorca, za ekstra deviško oljčno olje bio Anna s poreklom iz EU, ki ga je napolnilo domžalsko podjetje Diamant plus, in za eko ekstra deviško oljčno olje s poreklom iz Španije, ki so ga vzorčili v hipermarketu E.Leclerc v Ljubljani, so tudi v tujini potrdili, da je bila uvrstitev v kategorijo ekstra deviško oljčno olje neustrezna. Rezultati ponovljenih ocen treh vzorcev ekstra deviškega oljčnega olja še niso znani, so poudarili na upravi. Na rezultate ponovitvene ocene še čakajo Tušev hipermarket Planet Celje za ekstra deviško oljčno italijanskega proizvajalca, Center Jager Celje za grško ekstra deviško oljčno olje Iliada in Hofer Radovljica za ekstra deviško oljčno olje Bio natura grškega porekla, ki so ga dobili od nemškega dobavitelja.
Porazni so tudi rezultati ocene ustreznega označevanja oljčnega olja. Od 24 pregledanih oznak jih je bilo skladnih osem, torej zgolj tretjina. Na upravi so pojasnili, da so največ neskladnosti ugotovili pri poimenovanju proizvodov (ime kategorije oljčnega olja v jeziku, ki ni slovenski). Neustrezne so bile tudi navedbe porekla, načina pridobitve olja, tabele hranilnih vrednosti, dodatne oznake, kot je ekološka pridelava … Na upravi so še poudarili, da so neskladno olje, ki je še bilo v prometu, umaknili. Koliko so ga umaknili in katero, niso navedli.
Naposled objavili tudi kršitelje
Goljufij in ponaredkov pri oljčnem olju je po Evropi zelo veliko, zato poseben nadzor nad tem živilom že vrsto let opravlja tudi uprava za varno hrano. Žal pa potrošnikov o svojih ugotovitvah ne obvešča redno. Za leti 2021 in 2022 poročil o posebnem nadzoru oljčnega olja ni objavila, poročilo za leto 2023 z navedbami kršiteljev pa je na svojo spletno stran obesila šele, ko je zanj zaprosil Dnevnik.
Dr. Milena Bučar Miklavčič, vodja laboratorija za ugotavljanje kakovosti in potvorb oljčnega olja na Inštitutu za oljkarstvo, nam je pojasnila, da največkrat naletijo na to, da kot ekstra deviško prodajajo deviško oljčno olje. »To olje ni strupeno, ima pa neupravičeno višjo ceno,« je dejala Bučar-Miklavčičeva. Že pred časom je v pogovoru za Dnevnik tudi svetovala: »Če je olje poceni in če je za nameček tik pred iztekom roka uporabnosti, se mu je bolje izogniti, saj je malo verjetno, da je kakovostno.«