Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je postopek v zvezi z morebitnim nasprotjem interesov takratnega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Branka Lobnikarja začela na lastno pobudo julija 2023 in nato prejela še prijavo z enakimi očitki.

Med obravnavo zadeve v zvezi z domnevnim nedovoljenim izvajanjem pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na MNZ so namreč na KPK zaznali sum kršitev nasprotja interesov Lobnikarja. Ta je namreč aprila 2023 postal zunanji sodelavec predsednika parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov, hkrati pa je bil tudi priča v isti zadevi.

Na podlagi pregledane dokumentacije DZ in javno dostopnih podatkov so na KPK ugotovili, da so bili člani preiskovale komisije o morebitnem nasprotju interesov Lobnikarja seznanjeni, zato ni bil nikdar prisoten na sejah preiskovalne komisije. Prav tako mu je bil onemogočen dostop do gradiva, pri prebiranju katerega bi lahko prišlo do nasprotja interesov. Pri tem gre za gradivo iz obdobja med 1. junijem 2022 in 21. februarjem 2023 ter se nanaša na delovanje in poslovanje MNZ, policije in odločanje vlade kot kolegijskega organa.

A ker komisija ni pristojna za ugotavljanje nasprotja interesov na tem področju, torej ali je lahko priča v zadevi, ki se preiskuje, imenovana za strokovnega svetovalca preiskovalne komisije, pač pa je za pravilnost izvajanja poslovnika o parlamentarni preiskavi in s tem spoštovanja določb o nasprotju interesov pristojna komisija za poslovnik v okviru DZ, ji je zadevo odstopila v obravnavo. KPK kršitev iz lastnih pristojnosti ni potrdila, postopek pa zaključila, so še sporočili iz KPK.

Priporočamo