Na seznamu živil, ki so bila prejšnji mesec predmet umika oziroma odpoklica, je največ, dobrih 40 odstotkov, slovenskih. Izstopali so proizvajalci grozdnih pešk. Foto: Luka Cjuha
Na seznamu nevarnih živil že več kot 230 izdelkov: Koktajl pesticidov v grozdnih peškah
Inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter zdravstveni inšpektorat sta v tem letu na črni seznam nevarnih oziroma neskladnih živil vnesla že več kot 230 izdelkov. Rekorden mesec je bil oktober s 37 vpisi. V večini primerov je šlo za živila za prehrano ljudi, pri dveh za prehrano živali in pri treh za prehranska dopolnila, ki so v pristojnosti zdravstvenega inšpektorata.
Na seznamu živil, ki so bila prejšnji mesec predmet umika oziroma odpoklica, je največ, dobrih 40 odstotkov, slovenskih. Izstopali so proizvajalci grozdnih pešk, saj so pri treh ugotovili presežene mejne vrednosti koktajla od petih do kar devetih različnih pesticidov. To so bili Emilijan Kokol iz Spodnjega Dupleka, Janez Colnar z območja Otočca in podjetje Pikoš iz okolice Velike Nedelje. Bakterijo salmonelo so odkrili v Panvitinem mletem mešanem mesu, v začinjenem svinjskem vratu v Tuševi mesnici na Ptuju, v piščančjih ražnjičih Perutnine Ptuj in čevapčičih Celjskih mesnin, listerijo v ekološkem kravjem mleku kmetije Žgajnar z območja Postojne ...