Na seznamu živil, ki so bila prejšnji mesec predmet umika oziroma odpoklica, je največ, dobrih 40 odstotkov, slovenskih. Izstopali so proizvajalci grozdnih pešk, saj so pri treh ugotovili presežene mejne vrednosti koktajla od petih do kar devetih različnih pesticidov. To so bili Emilijan Kokol iz Spodnjega Dupleka, Janez Colnar z območja Otočca in podjetje Pikoš iz okolice Velike Nedelje. Bakterijo salmonelo so odkrili v Panvitinem mletem mešanem mesu, v začinjenem svinjskem vratu v Tuševi mesnici na Ptuju, v piščančjih ražnjičih Perutnine Ptuj in čevapčičih Celjskih mesnin, listerijo v ekološkem kravjem mleku kmetije Žgajnar z območja Postojne ...
Kemija tudi v ekoloških živilih
Inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (v nadaljevanju uprava) so 30. oktobra na vladni spletni strani, na katerem najdemo popis nevarnih oziroma neskladnih živil, objavili tudi vest o umiku bio pirine bele moke proizvajalca Vila Natura iz Križevcev pri Ljutomeru. Naprodaj je bila v Sparovih prodajalnah pod blagovno znamko Spar Natur Pur. Zapisali so, da je vsebovala aktivno snov permetrin, katere uporaba v pridelavi in predelavi živil ni dovoljena. Ker so permetrin oktobra lani odkrili tudi v bio rženi polnozrnati moki Vile Natura, smo tako upravo kot proizvajalca prosili za dodatna pojasnila.
Na upravi so dejali, da je insekticid permetrin zelo strupen za vodne organizme in ima dolgotrajne učinke, povzroči lahko tudi alergijski odziv kože. »V EU je odobren le za uporabo v biocidnih proizvodih, kot so komercialno dostopna razpršila za zatiranje mrčesa v hišah. Je pa prepovedan pri pridelavi vseh živil,« so pojasnili za Dnevnik. Dodali so, da je evropska komisija uporabo permetrina za varstvo rastlin, torej kot fitofarmacevtsko sredstvo (FFS), prepovedala že 27. decembra 2000, v Sloveniji pa ta snov ni bila nikoli registrirana kot FFS. Zato se postavlja vprašanje, kako se je znašla v moki ekološkega proizvajalca, in to ne prvič.
Od kot permetrin v biomoki?
»V navedenem primeru domnevamo, da je šlo za nepravilno uporabo biocidnega sredstva za zatiranje skladiščnih insektov pri skladiščenju žit in žitnih izdelkov oziroma za neustrezno opravljeno čiščenje skladiščnih prostorov po uporabi biocidnega pripravka,« so nam odgovorili na upravi. Kot so poudarili, morajo nosilci živilske dejavnosti zagotoviti, da so primarni proizvodi zaščiteni pred kontaminacijo. Pri tem morajo upoštevati kakršno koli predelavo, ki bo pozneje opravljena na primarnih proizvodih. »To zajema nadzor onesnaženja, ki izhaja iz zraka, zemlje, vode, krme, gnojil, zdravil za uporabo v veterinarski medicini, fitofarmacevtskih sredstev in biocidov ter iz skladiščenja, ravnanja z odpadki in njihovega odstranjevanja,« so še pojasnili na upravi.
Njihovi inšpektorji inšpekcijskega postopka v konkretnem primeru še niso končali, v zvezi z vsebnostjo permetrina v bio rženi polnozrnati moki Vile Nature, ki so jo odkrili pred dobrim letom, pa niso dokazali, da bi izvajalec živilske dejavnosti uporabil to sredstvo. Dodajmo, da je uprava julija letos javnost seznanila še z enim odpoklicem živila Vile Nature. Šlo je za bio ajdovo moko, ki je vsebovala verotoksično bakterijo E.coli in bi zaradi navzkrižne kontaminacije ali ob zaužitju termično neobdelanih živil lahko pomenila tveganje za zdravje ljudi, so zapisali takrat.
Je kriv mlin?
Podjetje Vila Natura z ekološkimi živili oskrbuje trgovine, šole in vrtce. Njegov direktor in solastnik Marko Slavič je za Dnevnik poudaril, da v svojih prostorih, kjer skladiščijo ekološka žita in jih predelujejo, ne uporabljajo nobenih sredstev za zaščito pred škodljivci, v katerih je permetrin. Navedel je tudi, da imajo lasten mlin, v katerem meljejo posebno in polnozrnato moko, nekatere druge tipe moke pa meljejo v drugem mlinu, s katerim imajo sklenjeno podpogodbo. Ta poleg ekoloških melje tudi konvencionalna žita. »Takoj smo opravili interni pregled in tudi pregled pri podpogodbeniku. Skupne ugotovitve so, da je očitno prišlo do navzkrižne kontaminacije s konvencionalno moko,« je pojasnil Slavič. Vila Natura je po njegovih zagotovilih začasno prekinila sodelovanje s tem mlinom.
»Za nastalo situacijo se opravičujemo vsem našim potrošnikom,« je poudaril direktor Vile Nature in dodal, da njihova ekološka moka, ki je vsebovala ostanke permetrina, za potrošnika ni nevarna, je pa neskladna s pravili ekološke pridelave in predelave, je potrdil. Opozoril je tudi na spletno stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje, s katere izhaja, da je permetrin insekticid, ki se uporablja za zatiranje žuželk v kmetijstvu, gozdarstvu in javnem zdravstvu. »V konvencionalni pridelavi je dovoljen z mejnimi vrednostmi. Tudi v vodi je dovoljen,« je še zapisal Slavič in okrcal upravo za varno hrano. »Obvestilo na portalu gov.si je bilo objavljeno z napačnimi izjavami glede uporabnosti omenjenega sredstva, kar je na žalost povzročilo še večjo zmedo med potrošniki,« je sklenil direktor Vile Nature, ki je tudi predsednik sveta za ekološko kmetovanje in trajnostno proizvodnjo hrane, posvetovalnega telesa kmetijske ministrice Mateje Čalušić.
»Ne pišite o nas«
Naša vprašanja so Slaviča zelo vznejevoljila, zato nas je tudi poklical. V več kot polurnem telefonskem pogovoru je ponavljal, da ne razume, zakaj želimo pisati o tem, da so inšpektorji v njihovi ekološki moki znova našli prepovedano snov permetrin. Skušal nas je prepričati, naj ne pišemo o tem, ker da so že brez našega članka utrpeli dovolj škode in bodo morali v primeru njegove objave zapreti podjetje ter odpustiti petnajst delavcev. Predlagal je, naj napišemo »prosti članek, brez omembe našega imena«.
S prstom je pokazal tudi na druge nosilce živilske dejavnosti, na Panvito, Celjske mesnine, Perutnino Ptuj ... »Zanima me, ali jih je kdo vprašal, zakaj imajo toliko odpoklicev živil. O tem si ne upate pisati, kaj?« nam je navrgel Marko Slavič, eden največjih ekoloških kmetov pri nas, ki je od 1. junija letos zaposlen na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Dela v sektorju za trajnostno kmetijstvo, kjer med drugim pripravljajo sistemske rešitve za ekološko kmetijstvo.