Zavzemanje predsednice EK za kandidata, ki ni kandidat slovenske vlade (teh neuradnih informacij Dnevnika pristojni v Ljubljani in Bruslju niso mogli zanikati), je nesprejemljivo za polovico polnoletnih prebivalcev Slovenije, za okoli tretjino javnosti je tako ravnanje Ursule von der Leyen sprejemljivo, slaba petina vprašanih pa se o tem vprašanju ni vedela opredeliti.

VOX O VESELU

    

Le nekaj več od teh 18 odstotkov je ljudi, ki menijo, da bi morala o izbiri kandidata iz Slovenije odločiti predsednica evropske komisije (22,6 odstotka). Delež neopredeljenih pri vprašanju, kdo naj izbere kandidata za komisarja iz Slovenije, je znašal le deset odstotkov (!), zato se je tehtnica prepričljivo nagnila v korist Golobove vlade. Zanimivo je, da s stališčem, da naj o kandidatu za komisarja odloči njegov kabinet, v veliki meri soglašajo tudi volilci opozicijskih strank: to stališče tako podpira dobrih 40 odstotkov volilcev SDS in 50 odstotkov volilcev NSi. Še posebej izstopa razpoloženje med volilci SDS: kot rečeno, izdatnih 40 odstotkov volilcev te stranke odločitev o izbiri kandidata prepušča Golobovi vladi, enak delež volilcev SDS pa bi odločitev o slovenskem kandidatu prepustilo Ursuli von der Leyen; slednje sicer predstavniki SDS v evropskem parlamentu niso podprli.

VOX O VESELU

    

Volilci vladnih strank so glede kadrovske pristojnosti vlade pri izbiri kandidata za evropskega komisarja še bolj enotni: primat vlade zagovarja skoraj 90 odstotkov volilcev Svobode, blizu 80 odstotkov volilcev Levice in 70 odstotkov volilcev SD.

Tomaž Vesel ima največ podpore med volilci Gibanja Svoboda (85 odstotkov) in volilci SD (70 odstotkov), najmanj pa med volilci SDS
(22 odstotkov).

Glede na takšna politična razmerja pri opredeljevanju, kdo naj izbere kandidata za komisarja, ni presenetljivo, da anketni rezultati dajejo prepričljiv mandat vladi, naj vztraja pri kandidaturi Tomaža Vesela za evropskega komisarja. To vladi priporoča 54,4-odstotna večina vprašanih, vsi preostali pa se porazdelijo med ljudi, ki vztrajanja vlade pri Veselu ne bi podprli (26,5 odstotka), in med neopredeljene (19,1 odstotka).

VOX O VESELU

   

Večina javnega mnenja (45,9 odstotka) Tomaža Vesela prepoznava kot primernega kandidata za evropskega komisarja, polovica manj od tega deleža pa meni, da ni primeren kandidat. A več kot tistih, ki menijo, da ni primeren kandidat, je neopredeljenih, med njimi pa prevladujejo volilci, ki so tudi politično neopredeljeni. Vesel ima največ podpore med volilci Gibanja Svoboda (85 odstotkov) in volilci SD (70 odstotkov), najmanj pa med volilci SDS (22 odstotkov).

VOX O VESELU

    

Na glasovanju o primernosti kandidature Tomaža Vesela za evropskega komisarja v parlamentarnem odboru za evropske zadeve so se člani odbora iz vrst opozicije vzdržali. 

O anketi

Predstavljeno javnomnenjsko anketo je agencija Ninamedia po naročilu Dnevnika izvajala 29. in 30. avgusta 2024. Anketa predstavlja kombinacijo telefonskega (CATI) in spletnega anketiranja (CAWI). Realiziranih je bilo 1000 anket.

Za potrebe telefonskega anketiranja je bil uporabljen dvostopenjski naključni vzorec. Osnova vzorčenja je bil univerzalni telefonski imenik, iz katerega so bila naključno izbrana gospodinjstva na območju celotne Slovenije in znotraj njih naključno izbrani anketiranci.

Spletno anketiranje je Ninamedia izvedla v okviru lastnega spletnega panela. Povezavo do vprašalnika so poslali na elektronske naslove oseb iz lastne baze podatkov. Gre za reprezentativno skupino udeležencev, ki jih prosijo, naj izpolnijo anketo.

Priporočamo