Ob aktualni debati o neizbežnem zaostrovanju upokojitvenih pogojev – predlog pokojninske reforme predvideva postopen dvig starosti za dve leti – je opazen trend naraščanja števila ljudi, ki se sami odločijo za odložitev upokojitve, kar ugodno vpliva tako na pokojninsko blagajno kot na njihovo denarnico. Takšnih je bilo, kot smo že poročali, avgusta nekaj več kot 20.000. Preverili smo, kakšen je nasproten trend in kaj kažejo zadnji podatki o predčasnem upokojevanju.

V Sloveniji se ni mogoče predčasno upokojiti pred starostjo 60 let, tudi če bi posameznik načeloma imel dovolj prihrankov za lagodno preživljanje do konca življenja. Predčasno pokojnino lahko zavarovanec torej uveljavi, ko dopolni 60 let in hkrati 40 let pokojninske dobe, a ta pokojninska doba ni v celoti brez dokupa.

Podatki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) kažejo, da je bilo avgusta 2547 uživalcev predčasne pokojnine, kar je pičlih 0,4 odstotka od vseh uživalcev pokojnine (643.600). Lani je bilo takšnih v povprečju 2457, kar je 8,6 odstotka manj kot leta 2022. Število se zmanjšuje, čeprav je v zadnjih letih ves čas zelo nizko. Ključno vlogo pri tem igrajo tako imenovani malusi oziroma trajno zmanjšanje pokojnine in dokup dobe, kar si načeloma lahko privoščijo le tisti z višjimi prihodki oziroma pokojnino.

2547 oseb je avgusta letos prejemalo predčasno pokojnino, kar je le 0,4 odstotka vseh.

20.114 oseb je zaradi reaktivacije na trgu dela v enakem obdobju poleg plače prejemalo še 40 ali 20 odstotkov pokojnine.

Predčasna pokojnina se sicer odmeri na enak način kot starostna glede na dopolnjeno pokojninsko dobo od pokojninske osnove. Vendar pa se tako odmerjena pokojnina za vsak mesec manjkajoče starosti do dopolnjenih 65 let zmanjša za 0,3 odstotka, pri čemer je zmanjšanje pokojnine trajno in ne le do dopolnitve 65 let. Če torej zavarovanec uveljavi predčasno pokojnino pri starosti 60 let, je predčasna pokojnina znižana za 18 odstotkov, ob višji starosti pa je znižanje nižje, saj se odmeri v odvisnosti od starosti, v kateri zavarovanec uveljavi predčasno pokojnino. Konkretno: za polletno podaljšanje zavarovanja so upravičeni do 0,68 odstotka višjega odmernega odstotka, hkrati pa se jim malus zniža za 1,8 odstotka.

Na ZPIZ ocenjujejo, da so takšni malusi ustrezni, da torej odvračajo zavarovance od predčasnega upokojevanja. »Znižanje pri predčasni upokojitvi pri starosti 60 let je visoko, zato so zavarovanci zainteresirani za podaljšanje aktivnosti, kadar izpolnjujejo pogoje zgolj za predčasno pokojnino in ne za starostno,« poudarjajo.

Lani je pri nas starostno pokojnino s trajnim znižanjem (ki je bila še po prejšnjem zakonu ZPIZ-1 uveljavljena pred dopolnitvijo polne starosti z doseženo pokojninsko in ne delovno dobo) in trajno zmanjšano predčasno pokojnino (po ZPIZ-2) uveljavilo le 126 oseb. Na drugi strani je povečanje pokojnine uveljavilo skoraj 6700 oseb. Bonus (povečanje odmernega odstotka za izračun pokojnine) so pridobili, ker so odložili upokojitev na čas po izpolnitvi pogojev.

    

En upokojenec s 15 leti pokojninske dobe

V Sloveniji se je mogoče starostno upokojiti ob hkratni izpolnitvi pogoja starosti in pokojninske dobe – 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa ali 65 let starosti in najmanj 15 let zavarovalne dobe. Avgusta je v državi starostno pokojnino prejemala le ena oseba z zavarovalno dobo zgolj 15 let, pokojnina se je gibala okoli 300 evrov. Sledi približno 8600 upokojencev, ki so se upokojili s povprečno dobo dobrih 19 let, še približno 26.000 je takšnih s pokojninsko dobo pod 30 let. Nad 38 let delovne dobe ima več kot 86 odstotkov prejemnikov starostne pokojnine.

V pokoj lahko že pred 60. letom

Glede na določila našega pokojninskega sistema predčasne pokojnine torej ni mogoče uveljavljati pred 60. letom starosti, ta meja se ne more znižati v nobenem primeru. Je pa mogoče starostno mejo za upokojitev vendarle znižati, a zgolj pri uveljavljanju starostne pokojnine. Pred 60. letom se torej lahko upokoji, kdor ima 40 let pokojninske dobe brez dokupa in uveljavlja nekatere posebne okoliščine, kot so skrb za otroke, služenje obveznega vojaškega roka in vstop v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti. V takšnih primerih se znižanje lahko uveljavi do 58. leta starosti za moškega in do 56. leta starosti za žensko.

Pri nižji starosti se prav tako lahko upokojijo tisti, ki so bili vključeni v poklicno zavarovanje oziroma se jim je zavarovalna doba štela s povečanjem (beneficiran staž).

     

Lani 83 dokupov pokojninske dobe

Zavarovanec si lahko za izpolnitev pogojev za upokojitev (ali za ugodnejšo odmero pokojnine) dokupi največ pet let. Dokup se upošteva pri izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino, če na tak način dopolni starost 65 let, oziroma za predčasno pokojnino. Lani je pri nas dokup pokojninske dobe vplačalo 83 oseb, in sicer v znesku slabega 1,3 milijona evrov. Prispevek za dokup se odmeri od povprečne bruto plače zavarovanca iz preteklega koledarskega leta (a najmanj od povprečne bruto plače na zaposlenega v RS), valorizirane za odstotek uskladitve pokojnin do vključno meseca, v katerem je vložena zahteva za dokup. Odmeri se po stopnji, ki je določena za prispevek zavarovanca in prispevek delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar skupaj znaša 24,35 odstotka.

Priporočamo