Vse od šolskega leta 2004/2005 je število otrok, ki se izobražujejo na domu, eksponentno naraščalo. Največ otrok se je na domu izobraževalo v šolskem letu 2020/2021, torej ob začetku pandemije, in sicer kar 1608. S sprejetjem novele zakona o osnovni šoli februarja pa so se konkretno spremenili tudi pogoji za izobraževanje otrok na domu. Posledično je število teh otrok upadlo, saj so jih starši raje vpisali v javne ali zasebne šole. Po podatkih ministrstva za vzgojo in izobraževanje se v letošnjem šolskem letu na domu izobražuje le še 696 učencev, kar je 172 učencev manj kot v minulem šolskem letu in 912 manj kot med pandemijo.

Novi minister spremembe podpira

Minister za vzgojo in izobraževanje Vinko Logaj podpira spremembe na področju izobraževanja na domu, saj meni, da so starši svojemu otroku dolžni zagotoviti izpolnjevanje devetletne osnovnošolske obveznosti. Učenec, ki se izobražuje na domu, mora po njegovem mnenju pridobiti enakovreden izobrazbeni standard, kot ga zagotavlja obvezni program javne osnovne šole. V civilni iniciativi tovrstnim argumentom ugovarjajo. Prepričani so, da se je s spremembami zakona možnost izbire zmanjšala.

Zakaj je letošnje šolsko leto drugačno

Po novem morajo starši izobraževanje otroka na domu napovedati najpozneje do 16. avgusta in ne več do 31. avgusta, kot je veljalo doslej. Učenci so po dozdajšnji ureditvi, kot smo že poročali, ob koncu šolskega leta opravljali le izpite iz nekaterih predmetov. Učenci prve triade so ob koncu pisali izpite le iz slovenščine in matematike, učenci druge triade so pisali izpite iz slovenščine, matematike in prvega tujega jezika, učenci tretje triade pa izpite iz slovenščine, matematike, prvega tujega jezika, zgodovine, domovinske in državljanske kulture, etike, športa in vsaj enega naravoslovnega ter enega družboslovnega predmeta ter vsaj enega predmeta s področja umetnosti. V letošnjem šolskem letu pa morajo učenci, ki se izobražujejo na domu, opraviti enako število predmetov kot njihovi vrstniki v šoli. V primeru, da učenec pri ocenjevanju znanja ne bo uspešen, bo moral prihodnje šolsko leto šolanje nadaljevati v javni ali zasebni osnovni šoli. Tudi v višjih razredih ne bo imel več možnosti šolanja na domu. Devetošolci, ki na ocenjevanju ne bodo uspešni, pa bodo lahko ponavljali razred ali opravljali popravni izpit.

696  otrok se izobražuje na domu v šolskem letu 2024/25

1608 otrok se je izobraževalo na domu v šolskem letu 2020/21

Pobuda za ustavno presojo bo vložena

Nekateri starši so ob sprejetju zakona nasprotovali spremembam na področju izobraževanja na domu in se povezali v Civilno iniciativo za izobraževanje na domu. V njej opozarjajo, da so s spremembo zakona postali le podizvajalci javne osnovne šole, medtem ko naj bi bilo izobraževanje na domu alternativni način izobraževanja. Jezi jih tudi, da so starši odgovore na številna praktična vprašanja o izobraževanju na domu od ministrstva prejeli šele po začetku novega šolskega leta. Ker morajo otroci po novem opraviti enako število izpitov kot njihovi vrstniki v šoli, se številni starši bojijo, da bo zanje to preobremenjujoče. Tudi zato, ker imajo za opravljanje celoletnih izpitov za vsakega na voljo le en izpitni in en popravni rok, torej manj kot njihovi vrstniki. Že ob sprejetju zakona so starši, povezani v iniciativo, napovedali vložitev pobude za ustavno presojo novele zakona o osnovni šoli. To morajo storiti v roku enega leta po sprejetju zakona, kar pomeni do februarja 2025. 

V Civilni iniciativi za izobraževanje na domu opozarjajo, da so s spremembo zakona postali le podizvajalci javne osnovne šole, medtem ko naj bi bilo izobraževanje na domu alternativni način izobraževanja.

Priporočamo