Javni zdravstveni zavod Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna (MKZ Rakitna) v sodelovanju s Centrom pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout že od aprila 2023 izvaja družinski program Digitalni detox. Ta je namenjen otrokom in mladostnikom od 11. do 18. leta, ki zaradi prekomerne uporabe zaslonov doživljajo spremembe v vsakdanjem življenju. Mladi, pri katerih govorimo o prekomerni uporabi zaslonov, pogosto zanemarjajo šolske obveznosti, prijatelje, obšolske dejavnosti, prehranjevanje, spanje in higieno. Povedano drugače, odvisnost od spleta se prepozna takrat, ko uporaba tehnologije ovira otrokovo ali mladostnikovo delovanje in ogroža njegov razvoj.

Sočasno s terapijo za otroke poteka tudi delo s starši. Cilj tega dela programa je razumeti otroka oziroma mladostnika in vzpostaviti učinkovitejšo komunikacijo znotraj družine.

Na Rakitni zato ob pomoči strokovnjakov in ob sodelovanju staršev spoznavajo drugačen življenjski ritem ter drugačne načine preživljanja prostega časa. Po opravljenem programu so ob vrnitvi v »običajno« življenje s podporo domačih usposobljeni za uravnoteženo uporabo digitalne tehnologije. V centru Logout povedo, da so doslej program Digitalni detox izvedli že z devetimi skupinami oziroma je program skupno opravilo nekaj več kot 50 mladostnikov, novembra pa začenjajo z že 10. skupino.

Kako poteka program Digitalni detox

Program Digitalni detox se za otroke in mladostnike začne v eni izmed enot Logouta v Ljubljani, Kranju, Kopru ali Celju. Ko se starši ali mladostniki sami obrnejo na Logout, tamkajšnji strokovnjaki preučijo, ali bi bil program primeren za družino. Če je odločitev pozitivna, v Logoutu napišejo predlog, pediater pa izda napotnico za napotitev v MKZ Rakitna.

Prvi teden v MKZ Rakitna je za otroke in mladostnike najtežji, saj so se primorani digitalno povsem odklopiti, to pa lahko privede do negativnega razpoloženja. »Hospitalizacijski del Digitalnega detoxa temelji na terapevtskem delu, ki vključuje strukturirane pogovore v skupinah, individualno obravnavo in terapevtsko delo z živalmi. Mladostniki vzpostavljajo zdrave navade z jutranjo in večerno rutino, pisanjem dnevnika in aktivnostmi, ki jim pomagajo pri čustveni regulaciji,« pojasnijo v centru Logout in dodajajo, da sta ključna tudi čas in prostor za umik, kjer lahko mladostniki premislijo o svojih navadah in presežejo dolgčas, ki je v njihovem digitalnem vsakdanu zanje pogosto vir neprijetnih čustev, s katerimi se težko spopadajo. Najtežji del pa je prav vzpostavljanje nove rutine, ki je pri večini zaradi prekomerne uporabe interneta porušena. Pri tem jim pomaga prav lokacija zdravilišča, saj je ugnezdeno v naravno okolje, s čimer se ponujajo različne možnosti prostočasnih dejavnosti. Posebnost programa je delo oziroma terapija z živalmi, ki otroke ob navzočnosti terapevtov pomirjajo ter jih učijo potrpežljivosti in nežnosti.

Mladi, pri katerih govorimo o prekomerni uporabi zaslonov, pogosto zanemarjajo šolske obveznosti, prijatelje, obšolske dejavnosti, prehranjevanje, spanje in higieno. Povedano drugače, odvisnost od spleta se prepozna takrat, ko uporaba tehnologij ovira otrokovo ali mladostnikovo delovanje in ogroža njegov razvoj.

Pomembno je tudi delo s starši

Otroci in mladostniki v MKZ Rakitna nimajo dostopa do lastnih digitalnih naprav, imajo pa možnost večernega pogovora s starši po hišnem telefonu. Sočasno s terapijo za otroke poteka tudi delo s starši. Cilj tega dela programa je razumeti otroka oziroma mladostnika in vzpostaviti učinkovitejšo komunikacijo znotraj družine. »Ko mladostnik začuti, da je slišan, postane namreč bolj odprt za sodelovanje s starši,« pojasnijo v Logoutu. Od staršev je namreč tudi odvisno, ali bo otrok oziroma mladostnik ohranjal dobre navade tudi po opravljenem »razstrupljanju« in vrnitvi v domače okolje. Prav zaradi tega strokovnjaki iz Logouta družino obiščejo še najmanj dvakrat. Prvič po enem ali dveh tednih, drugič pa po treh mesecih. Šele potem se oceni, da je otrok »ozdravljen« prekomerne rabe interneta oziroma da je našel bolj zdrav način življenja. 

Priporočamo