Pred natanko tremi meseci smo pisali o tem, koliko časa bomo še vsi plačevali obvezni zdravstveni prispevek 35 evrov. Koalicija je namreč letos dopolnilno zdravstveno zavarovanje nadomestila z obveznim zdravstvenim prispevkom, do leta 2025 pa obljubila uvedbo bolj solidarnega sistema zavarovanja. Ker se čas za spremembe izteka, smo se odločili preveriti, kaj se je od našega zadnjega preverjanja spremenilo. Kot kaže, tako rekoč nič. Ministrstvu za zdravje smo ta teden poslali identična vprašanja, kot že pred časom. Vprašali smo, v kateri fazi je priprava spremembe zavarovanja, ali se bo pri višini prispevka upošteval osebni prihodek zavarovancev in ali se pri tem razmišlja o proporcionalnem ali progresivnem prispevku.

V treh mesecih brez sprememb?

»Ministrstvo za zdravje še proučuje možne rešitve za preoblikovanje financiranja zdravstvene blagajne ter pri tem sodeluje tudi z ministrstvom za finance. Vsekakor je cilj, ki se ga zasleduje, preoblikovanje sistema na način, da bi bil čim bolj pravičen. Vsekakor pa gre za zahtevne spremembe, zato je treba vpliv takih rešitev na zavezance, delodajalce in tudi na organe, ki bi morali sistem administrativno podpreti in izvajati, že v fazi oblikovanja rešitev podrobno preučiti,« so odgovorili. Odgovor je vsebinsko praktično enak tistemu, ki smo ga prejeli pred meseci. Še več: prejšnja pojasnila ministrstva so bila celo bolj podrobna.

Takrat smo recimo izvedeli, da na ministrstvu preučujejo več možnih scenarijev, na primer tudi možnost trganja prispevka od neto in ne od bruto plače, pa tudi vpliv vezave prispevka (nad določeno višino) na višino mesečne plače oziroma dohodkov. Z ministrstva so za Dnevnik poleti tudi sporočili, da bo po uskladitvi z drugimi resorji predlog predvidoma poslan v parlament jeseni, spremembe za zagotovitev solidarnosti pa, da bi uveljavili s 1. januarjem naslednje leto. Čas se torej izteka, premikov pa ni na vidiku.

35 evrov še do februarja

Vsi zavarovanci bomo obvezni zdravstveni prispevek glede na predhodna pojasnila plačevali 35 evrov mesečno do vključno februarja naslednje leto. V koaliciji so sicer, kot rečeno, lani ob sprejemu zakonodaje poudarjali, da naj bi solidaren sistem zavarovanja, ki so ga napovedali do konca letošnjega leta, temeljil na osebnem prihodku – da bi torej tisti, ki zasluži več, plačeval več od tistega, ki zasluži manj. Danes je to v praksi postavljeno na glavo. Trenutno tisti z višjimi prihodki efektivno plačujejo celo manj kot tisti z nižjimi dohodki. Po spremembah se namreč obvezni zdravstveni prispevek, ki je enak za vse, šteje za obvezni prispevek za socialno varnost, pri čemer se za ta znesek zmanjša davčna osnova.

Najrevnejši, ki dohodnine sploh ne plačujejo, so tako edini, ki se jim razpoložljivi dohodek tudi dejansko zmanjša za celotni znesek prispevka. Zagovornik načela enakosti je poslance že lani poleti pozval, naj obvezni zdravstveni prispevek oblikujejo progresivno glede na dohodek zavezancev. Spomnimo, da se bo ta pavšalni znesek uskladil enkrat na leto, pri čemer bodo upoštevali rast povprečne bruto plače v Sloveniji v preteklem letu, višino zneska pa bo določil minister za zdravje. Koalicijske stranke so lani ob sprejemu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju zatrdile, da se prispevek v letu 2024 še ne bo zvišal, prva uskladitev pa, da se bo zgodila šele leta 2025.

Priporočamo