Začnimo v Zagrebu. Po podatkih zagrebškega Ekonomskega inštituta, ki je analiziral podatke o cenah in dostopnosti nepremičnin na Hrvaškem, bi lahko Zagrebčani leta 2023 za svoj povprečni letni dohodek, to je vsoto vseh 12 letnih povprečnih plač, kupili nekaj manj kot šest kvadratnih metrov stanovanja v Zagrebu. Vendar Zagreb s to statistiko ni prevzel naziva najdražjega mesta za bivanje na Hrvaškem. Prestolnico sta prehitela Split in Dubrovnik, kjer je treba za nakup nepremičnine nameniti več kot 30 odstotkov povprečnega letnega prihodka za en kvadratni meter bivalne površine. 

Panoramska fotografija Zagreba

Zagreb Foto: Alamy Stock Photo

V Zagrebu cena za kvadratni meter od 1.400 pa vse do 7.000 evrov

Povprečna cena stanovanja v Zagrebu je lani znašala 2.285 evrov za kvadratni meter, a razpon cen je širok in se giblje od 1.400 do 7.000 evrov za kvadratni meter za novozgrajena stanovanja na najboljših lokacijah v mestu. Največ nepremičnin prodajo v razponu od 1.800 do 2.800 evrov za kvadratni meter. Nepremičninarji pa opozarjajo, da se je v zadnjih dveh letih zmanjšalo število prodaj. Če primerjamo prvo polovico letošnjega leta s prvim polletjem lanskega leta, lahko opazimo nižji promet z nepremičninami, in sicer kar za 6,4 odstotka, pravijo.

Ponudba nepremičnin v Zagrebu je najslabša za kupce z nižjimi dohodki, pa žal tudi tiste iz srednjega razreda.

Ponudba nepremičnin v Zagrebu je najslabša za kupce z nižjimi dohodki, pa žal tudi tiste iz srednjega razreda. Prvi razlog je prav gotovo to, da v Zagrebu v prvi vrsti gradijo stanovanja za kupce z višjo kupno močjo. Drugi razlog pa to, da zelo velik del praznih stanovanj Zagrebčani oddajajo turistom, posledično pa so se povišale tudi mesečne najemnine. »Primanjkuje predvsem stanovanj za dolgoročni najem,« je za hrvaški Jutarnji list povedal Dubravko Ranilović, predsednik Združenja za poslovanje z nepremičninami pri HGK in direktor agencije Kastel.

Po podatkih, ki jih je posredoval Ranilović, je bilo lani skupno 18.507 prometa z naslova vseh nepremičnin, od tega je bilo prodanih 9.823 stanovanj. Čeprav ti podatki kažejo, da je zagrebški nepremičninski trg v mirovanju, so nepremičninarji še vedno priča rasti cen na kvadratni meter. Od leta 2022 do 2023 so se cene v Zagrebu zvišale za kar 18 odstotkov. Ranilović je še opozoril, da tržne cene rastejo hitreje od realiziranih prodaj. Tudi prodaja se je letos že nekoliko upočasnila. Se pa mlade družine zato raje kot za prestolnico odločajo za nakup nepremičnin na obrobu mesta ali v okoliških naseljih. 

Lutkovno gledališče- 05.08.2022 – Ljubljana – občinske nepremičnine na katere naj bi ljubljanska občina montirala sončne elektrarne -  //FOTO: Luka Cjuha

Ljubljana Foto: Luka Cjuha

V Sloveniji je za povprečnega kupca najdražje kupiti nepremičnino v Ljubljani in cene še vedno rastejo

Povprečne cene stanovanjskih nepremičnin v Ljubljani so med najvišjimi v Sloveniji in še naprej rastejo. Povprečna cena je že presegla 4300 evrov za kvadratni meter, stanovanja v nepremičninskih oglasih pa se gibljejo okoli 5000 evrov za kvadratni meter in več, novogradnje so še dražje. Če pogledamo obdobje zadnjih desetih let, se je kvadratni meter stanovanja v Ljubljani podražil za približno 120 odstotkov, trend padanja pa še ni na vidiku. Povpraševanje je usmerjeno predvsem po manjša,  eno ali dvosobna stanovanja in bližino centra mesta ali dobre infrastrukture.

Če pogledamo obdobje zadnjih desetih let, se je kvadratni meter stanovanja v Ljubljani podražil za približno 120 odstotkov, trend padanja pa še ni na vidiku.

Nepremičninski trg v Ljubljani je v zelo dinamičnem obdobju, saj je povpraševanje višje od ponudbe. Cene že več let vztrajno rastejo, predvsem v središču mesta in v bolj zaželenih soseskah, kot so Vič, Bežigrad in Šiška. Povpraševanje še dodatno spodbujajo tuji investitorji in priseljevanje ljudi iz drugih delov Slovenije, je za hrvaške medije povedala Brina Sotlar iz ljubljanske nepremičninske agencije Baza.

Najcenejša stanovanja v Ljubljani so starejša ali prenovljena ter na obrobju mesta. Za te kupci odštejejo okoli 3000 evrov za kvadratni meter. Po drugi strani pa luksuzna stanovanja v središču mesta ali novejše nepremičnine z vrhunskimi materiali dosegajo cene tudi do 8000 evrov za kvadratni meter ali več. Kar je zelo podobno to v Zagrebu.

*Najcenejša stanovanja v Ljubljani so starejša ali prenovljena ter na obrobju mesta. Za te kupci odštejejo okoli 3000 evrov za kvadratni meter. Po drugi strani pa luksuzna stanovanja v središču mesta ali novejše nepremičnine z vrhunskimi materiali dosegajo cene tudi do 8000 evrov za kvadratni meter ali več.

Cene so glede na povprečne dohodke Slovencev zelo visoke. Veliko mladih se zato odloča za najem stanovanj ali celo za selitev v predmestja večjih mest, kjer so cene nekoliko nižje, je povedala Teja Majcen, pomočnica direktorja agencije Baza.

Hotel Jugoslavija09.07.2022 - Reportaža Beograd- Srbija - Hotel JugoslavijaFoto: Luka Cjuha

Beograd Foto: Luka Cjuha

V Beogradu rekorder odštel 11.475 evrov za kvadratni meter stanovanjske površine

V glavnem mestu Srbije se povprečna cena kvadratnega metra stanovanja giblje med 2.200 in 2.500 evri, najdražji kvadratni meter lani pa je bil prodan za neverjetnih 11.475 evrov, in sicer na lokaciji Beograd na vodi. Prav ta luksuzni projekt je v zadnjih letih pognal beograjski nepremičninski trg v višave, predvsem v delu tako imenovanega Savskega amfiteatra, kjer cene pred gradnjo tega kompleksa niso presegale 2.600 evrov za kvadratni meter. Najnižje cene stanovanj so v primestju in po podatkih Aleksandra Opsenice, direktorja največje regionalne nepremičninske konference Rebec, tudi na teh lokacijah niso nižje od 1300 evrov za kvadratni meter.

Tudi v Srbiji nakup prvega stanovanja ni zavidljiv projekt. Če primerjamo vse kriterije, ki vplivajo na odločitev o nakupu prve nepremičnine, od skupnega mesečnega dohodka družine do razpoložljivih stanovanj, so rezultati več kot slabi.

Tudi v Srbiji nakup prvega stanovanja ni zavidljiv projekt. Če primerjamo vse kriterije, ki vplivajo na odločitev o nakupu prve nepremičnine, od skupnega mesečnega dohodka družine do razpoložljivih stanovanj, so rezultati več kot slabi.» V Srbiji bi ponovno potrebovali stanovanjske subvencije za mlade poročene pare, kot so bile v veljavi od leta 2006 do 2010, in sicer je država plačevala obresti posojil za prvih pet,« je pojasnil Opsenica in dodal, da bi si morale mlade družine v Beogradu poiskati dodatne zaposlitve za nakup stanovanja ali pa poiskati pomoč drugih družinskih članov, da bi lahko prišli do prve nepremičnine.

Čeprav je število realiziranih prodaj v Beogradu v letu 2023 nižje kot v letu 2022, natančneje prodanih je bilo 5.347 stanovanj manj, na vidiku ni trenda padanja cen. Zanimiv pa je tudi podatek, da je bila večina stanovanj v Beogradu kupljenih z gotovino.

Večina stanovanj v Beogradu je bila kupljenih z gotovino.

»Za nakup stanovanja s pomočjo kredita se odloča vedno manj kupcev, od leta 2018 do 2023 je opaziti velik padec kreditnih komitentov. Za nakup stanovanja s pomočjo kredita se je odločilo že 16 odstotkov vseh kupcev, « je povedal Opsenica.

Bosna in Hercegovina, Sarajevo. Foto: Tatjana Pihlar

Sarajevo Foto: Tatjana Pihlar

V Sarajevu je najlažje priti do nepremičnine, povprečna cena kvadratnega metra stanovanja je 1.714 evrov 

Od vseh večjih mest, ki so jih analizirali hrvaški mediji, so cene nepremičnin najnižje v Sarajevu. V drugem četrtletju leta 2024 je po podatkih, ki jih je novinarjem posredoval portal Nađi stan, povprečna cena kvadratnega metra znašala 1.714 evrov.

Prodaja novih stanovanj v Sarajevu se je v drugem četrtletju 2024 povečala, v tem obdobju je bilo prodanih skupno 59 novih stanovanj, kar je 13,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani, ko je bilo prodanih 52 novih stanovanj. So pa lani v Sarajevu v  primerjavi z letom 2022 zabeležili 16-odstotni padec prodaje stanovanj.

Čeprav je približno 20 odstotkov višja kot v preostalih delih Federacije BiH, sarajevska povprečna plača znaša okoli 789 evrov, kar pa ne zadošča za enostavno rešitev nakupa stanovanja. Zato je vlada Kantona Sarajevo ustanovila Fond za gradnjo stanovanj, ki bo kmalu začel z gradnjo stanovanjskega objekta za mlade na Ilidži.

Čeprav je približno 20 odstotkov višja kot v preostalih delih Federacije BiH, sarajevska povprečna plača znaša okoli 789 evrov, kar pa ne zadošča za enostavno rešitev nakupa stanovanja.

»Na žalost ne moremo govoriti o cenovni dostopnosti stanovanjskih nepremičnin za večino državljanov. Kot podjetje v lasti Vlade Kantona Sarajevo poskušamo zagotoviti ustrezno rešitev s ponudbo ugodnejših cen stanovanj za določene skupine prebivalcev, tudi za mlade, in sicer tako da poleg ugodnejših cen ponudimo tudi brezobrestno kreditiranje, kar skupaj s subvencijami Vlade KS lahko pomaga kupcem,« je povedal Elvedin Lagarija, direktor Sklada.

Priporočamo