Predlog za stečaj tega nekoč pomembnega mariborskega industrijskega podjetja, ki zaposluje približno 350 ljudi, je vložila uprava MLM pod vodstvom Sama Iršiča, potem ko so to upravi zaradi nevzdržnih in neobvladljivih likvidnostnih razmer naložili nadzorniki družbe.

Slovenski državni holding (SDH), ki je stoodstotni lastnik MLM in hkrati največji upnik, upniki so sicer še Gorenjska banka, SID banka ter ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, si je sicer dolgo čas prizadeval poiskati strateškega partnerja za MLM, a so se vsi poskusi prodaje končali neuspešno. Večina potencialnih kupcev je namreč za nakup pričakovala državno pomoč, ki pa je zaradi pravil EU ne sme biti.

V SDH so ob četrtkovi napovedi vložitve predloga za stečaj poudarili, da gre za težak in žalosten razplet za zaposlene, poslovne partnerje, lastnika in širšo skupnost, a da poslovnih in finančnih težav kljub intenzivnim prizadevanjem za ohranitev družbe v zadnjem desetletju ni bilo mogoče premagati.

Kot so ob tem zapisali, so uporabili vse razpoložljive ukrepe v skladu z evropskimi pravili, vendar dodatna finančna pomoč ni bila mogoča, saj bi pomenila nedovoljeno državno pomoč, niti ni bila ekonomsko upravičena.

04.03.2024.- Mariborska livarna Maribor, MLM//FOTO: Bojan Velikonja

Uporabili so vse razpoložljive ukrepe v skladu z evropskimi pravili. Arhivska fotografija: Bojan Velikonja

Žalostni in razočarani nad stečajem so na mariborski mestni občini, hkrati pa so takšno odločitev glede na razmere pričakovali. Na občini že vodijo pogovore o pomoči tistim, ki bodo ostali brez službe, želijo si tudi izkoristiti kadrovski potencial.

Pomoč zaposlenim v MLM napovedujejo tudi v SKEI Štajerska, kjer bodo prek odvetniške družbe sindikata odpuščenim pomagali pripraviti vloge za jamstveni sklad ter prijavo neizplačanega regresa, avgustovske plače in prispevkov za pokojninsko zavarovanje v stečajno maso. Pomagali bodo tudi z iskanjem morebitnih služb pri drugih podjetjih, saj so nekatera za kader iz MLM že izrazila interes.

Priporočamo