Domači delniški trg ni zgolj stabilen in donosen, temveč je tudi tesno prepleten z vsakdanjim življenjem povprečnega Slovenca. Na primer, Slovenci točijo gorivo na Petrolu, so komitenti NLB in tako naprej. Zanimiv koncept v tujini, ki se je tudi na slovenskem trgu že izkazal za učinkovitega pri številnih vlagateljih, je vlaganje v podjetja, katerih storitve redno uporabljamo. Velika podjetja z indeksa SBITOP niso zgolj borzne družbe, temveč so tudi pomemben del vsakodnevnih izkušenj številnih delničarjev.

Novomeška Krka je največje podjetje v indeksu SBITOP, ima skoraj 29-odstotno utež. Z rastjo delnice za 29,73 odstotka od začetka leta 2024 in dividendnim donosom 5,54 odstotka Krka izstopa kot ena izmed najbolj stabilnih in donosnih naložb na slovenskem trgu. NLB z drugo največjo utežjo v indeksu (20,36 odstotka) je letos dosegla izjemno rast delnic za 55,42 odstotka in ponuja eno najvišjih dividendnih donosnosti v regiji, ki znaša 8,70 odstotka. Tudi Petrol s tretjo največjo utežjo, 38,30-odstotno rastjo delnic in dividendnim donosom 5,92 odstotka ostaja ključni igralec. V primerjavi z drugimi indeksi v regiji in širše slovenski indeks SBITOP ponuja konkurenčne kazalnike. Razmerje med ceno in dobičkom (P/E) pri SBITOP znaša 11,87, kar je ugodno glede na višje vrednosti pri indeksih, kot je DAX (16,17). Poleg tega je razmerje EV/EBITDA pri slovenskem indeksu 4,35, kar slovenska podjetja uvršča med najbolj ugodno vrednotena v regiji. Slovenski trg je znan tudi po nizki zadolženosti podjetij. Nizka dolžniška razmerja podjetij v SBITOP predstavljajo prednost v primerjavi z drugimi regionalnimi trgi, na primer italijanskim, kjer so podjetja bolj zadolžena. To zmanjšuje tveganja za vlagatelje in daje podjetjem večjo fleksibilnost pri naložbah in izplačilu dividend. Pomemben dogodek za slovenski trg bo začetek sezone poročil, ki se začne 7. novembra, ko bo Krka prva objavila rezultate za tretje četrtletje.

V ZDA se je sezona četrtletnih poročil o poslovanju podjetij, vključenih v borzni indeks S&P500, začela spodbudno. Podjetja, ki so že poročala, so v povprečju zabeležila približno 4-odstotno rast prihodkov in dobička. Ob tem se bo nadaljevalo postopno nižanje obrestnih mer, ki bo hitrejše v Evropi, kjer preko PMI-kazalnikov zaznavamo krčenje gospodarstva. Nižanje temeljnih obresti ECB že vpliva na trg posojil, kar ima v smislu višje likvidnosti pozitivne učinke na celoten kapitalski trg, še posebej delniški. Sicer se učinek najhitreje odraža pri novih posojilih, ki nemudoma pocenijo nove projekte in zvišajo vrednost delnic.

Avtor je lastnik delnic NLB in Luke Koper.

Priporočamo