Državna Družba za svetovanje in upravljanje (DSU), naslednica Slovenske razvojne družbe, dobiva čedalje pomembnejšo vlogo. Do nedavnega je bilo njeno poslanstvo izvajanje javnega pooblastila s področja lastninskega preoblikovanja družbene lastnine, privatizacije in denacionalizacije, sem in tja je za državo tudi zgradila kakšno večjo nepremičnino, med drugim stavbo na Litostrojski cesti v Ljubljani, iz katere svoja preiskovalna dejanja usmerja Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Po novem se na podlagi novele zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov, ki je bila v državnem zboru sprejeta sredi julija, ukvarja z odkupom in odstranitvijo ogroženih ter gradnjo nadomestnih objektov. Od začetka oktobra se bo DSU ukvarjala še z gradnjo dostopnih javnih najemnih stanovanj, ki se bodo oddajala po najemninah, nižjih od tržnih.

Z začetkom prihodnjega meseca bo namreč na podlagi sprejete strategije upravljanja kapitalskih naložb države na DSU prenesena celotna nepremičninska dejavnost Slovenskega državnega holdinga​ (SDH). To med drugim sestavlja 194 sklopov nepremičnin in s temi nepremičninami povezana oprema, ki je bila v lasti paradržavnega sklada konec lanskega leta, so pojasnili na DSU. Obenem bo prenesenih še pet kapitalskih naložb, ki predstavljajo projektne nepremičninske firme. To so Argolina, ki ima na območju nekdanje ladjedelnice v Izoli v lasti zemljišče v velikosti dveh hektarjev, DUP Sarajevo, DUTB Črna gora, Factor projekt na Hrvaškem in beograjski Fundus, ki je v likvidaciji. Te nepremičnine je SDH prejel ob ukinitvi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) konec leta 2022. Na DSU bo prenesena tudi ekipa 34 zaposlenih, ki so se, preden so bili prezaposleni na SDH, na DUTB ukvarjali predvsem z nepremičninskimi posli. S tem bo DSU zaposlovala okoli 60 delavcev.

Po prvih ocenah je za gradnjo javnih najemnih stanovanj primernih deset nepremičnin, na katerih bo predvidoma možno zgraditi od 2000 do 2500 stanovanj, preostale nepremičnine pa bodo prodali na trgu in pretežen del izkupička namenili za vir financiranja gradnje dostopnih najemnih stanovanj, so pojasnili na DSU.

 

Več kot polovica je zemljišč

Kot izhaja iz strategije upravljanja kapitalskih naložb, polovico prenesenih nepremičnin predstavljajo zemljišča, sledijo jim stanovanjske, poslovne in industrijske stavbe, pri čemer je namembnost zemljišč pretežno stanovanjska. Po pojasnilih DSU je po prvih ocenah za gradnjo javnih najemnih stanovanj primernih deset nepremičnin, na katerih bo predvidoma možno zgraditi od 2000 do 2500 stanovanj, preostale nepremičnine pa bodo prodali na trgu in pretežen del izkupička namenili za vir financiranja gradnje dostopnih najemnih stanovanj. Načrtovana stanovanja naj bi bila zgrajena do leta 2030.

Po pojasnilih DSU, ki jo vodi Mitja Križaj – od leta 2017 do 2020 je kot neizvršni direktor nadzoroval poslovanje DUTB, kjer se je sredi leta 2022 zaposlil kot izvršni direktor in vodil pripojitev DUTB k SDH – znaša knjigovodska vrednost prenesenih nepremičnin dobrih 107 milijonov evrov.

Razvojne aktivnosti na nepremičninah, na katerih se bodo gradila stanovanja, že potekajo. »Aktivnosti so trenutno pretežno usmerjene v pripravo prostorskih aktov in projektiranje. Po načrtih se bodo gradbena dela na več lokacijah v Ljubljani in Novi Gorici začela leta 2026,« so povedali. Po neuradnih podatkih bodo najprej začeli izvajati pred časom zaustavljen projekt v Šmartnem pri Ljubljani, ki je do polovice že zgrajen, vključeval pa bo okoli 65 stanovanj, novogoriški projekt Majske poljane in projekt na Ljubljanskem barju, kjer je solastnica zemljišča ljubljanska občina, s katero se skupaj pripravlja občinski podrobni prostorski načrt (OPPN). Ta je v izdelavi tudi za nepremičnino Stolpniška na Linhartovi cesti v Ljubljani, v kateri so se pred časom namestili predstavniki Participativne ljubljanske avtonomne cone.

Selitev MNZ, policije in NPU

In kako potekajo dela za gradnjo novih poslovnih prostorov za ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), s katerim je DSU sredi leta 2021 sklenila pogodbo? Projekt je trenutno v fazi zaključevanja projektne dokumentacije za gradnjo in pridobivanja soglasij. »Načrtuje se izgradnja treh večjih objektov, ki bodo podkleteni s tremi kletnimi etažami. Skupna neto tlorisna površina vseh objektov znaša okoli 62.000 kvadratnih metrov, na katere bo umeščenih 1440 stalnih delovnih mest,« so pojasnili na DSU. »Trenutno se pripravlja razpisna dokumentacija za izbor izvajalca nadzora in konzultanta za pridobitev certifikata Breeam,« so dejali na DSU. Kdaj bo projekt zaključen, še ni znano, prav tako ni znano, koliko bo stal. »Ker gre za izredno obsežen projekt, je napovedovanje zaključka gradnje lahko zelo nehvaležno, načrtujemo pa, da bi uporabnik objekte lahko začel uporabljati v začetku leta 2028. Končnih popisov še nimamo, zato ocenjene vrednosti še ne moremo podati,« so povedali na DSU. 

Naloge DSU pri popoplavni obnovi

Na podlagi zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov se bo DSU ukvarjala z odkupi nepremičnin, ki niso več primerne za bivanje, njihovo rušitvijo, predajo urejenih zemljišč državi in izvedbo nadomestitvenih objektov za upravičence, ki se ne bodo odločili za izplačilo popoplavne odškodnine v denarju, so pojasnili na DSU.

 

Priporočamo