Časopisna hiša Dnevnik je v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine razglasila tretjega finalista v sklopu letošnjih šestih dogodkov projekta Gazela, ki pod žaromete postavlja najboljša najhitreje rastoča podjetja.  Za gazelo dolenjsko-posavske regije 2023 je bilo v dvorani Univerze v Novem mestu razglašeno podjetje Riko Ekos iz Loškega Potoka. 

Družinsko podjetje, ki ga vodi druga generacija, je poslovanje začelo z opremo za vzdrževanje cest, ki je danes nadgrajena z opremo za vzdrževanje letaliških stez, in ga razširilo s proizvodnjo strojev za predelavo odpadkov. Zavezani so trajnostnemu razvoju in si s kakovostnimi proizvodi in rešitvami prizadevajo za prijetnejši in čistejši svet. Kar 95 odstotkov izdelkov prodajo na mednarodnih trgih in s tem dvigujejo dodano vrednost. Kolektiv, ki šteje 53 sodelavcev, je lani ustvaril malce več kot 77 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar je skoraj polovico več, kot znaša povprečje v dejavnosti.

Priznanje je na dogodku prevzel Aleš Knavs, direktor podjetja Riko Ekos. »Danes smo zame vsi trije nominiranci zmagovalci in vesel bi bil, če bi vsi trije zastopali regijo na državnem nivoju. Ponosen sem, da bomo to mi. Dali pa ste mi veliko odgovornost, da zastopamo regijo in se na ravni Slovenije potegujemo za prestižno nagrado. Hvala vsem sodelavcem in družini. Veliko odrekanja je bilo in malo prostega časa. Nagrada je tudi za mojega očeta, ki je začel v podjetju. Še naprej se bomo trudili, da se bomo razvijali in bili uspešni,« je dejal.

Drugi dve nominirani podjetji za regionalno priznanje sta bili podjetje Ambit, ki ga vodi direktor Boštjan Grobler, ter podjetje Kovan, katerega direktor je Andrej Črnkovič.

Riko Ekos razvija ekološke stroje, med referencami pa ima tudi frankfurtsko letališče

Metodološka komisija je v obrazložitvi izbora prejemnika priznanja zapisala, da je gazela Riko Ekos največji zaposlovalec v občini Loški Potok, kjer imajo sedež, in širše. S koreninami in družbeno odgovornostjo, vpeto v lokalno okolje, družinsko podjetje danes vodi druga generacija. Z izrazito izvozno naravnanostjo razmišljajo globalno, opazujejo trende in jih obračajo sebi v prid.

S proizvodnjo strojev za predelavo odpadkov dodatno bogatijo tradicionalno proizvodnjo opreme za vzdrževanje cest. Ta je nadgrajena z opremo za vzdrževanje letaliških stez in referenco frankfurtskega letališča. V petih letih, od 2017 do 2022, so prihodke iz prodaje potrojili: s 4,7 na 14,47 milijona evrov. Ob tem ves čas, predvsem na mednarodnih trgih, kjer prodajo kar 95 % svojih izdelkov, dvigujejo dodano vrednost. Zavedajo se vrednosti intelektualne lastnine, ščitijo jo s patenti. 53-članski kolektiv je v letu 2022 ustvaril zavidljivih 77.045 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. To je skoraj 50 odstotkov nad povprečjem dejavnosti, v kateri posluje Riko Ekos. Nadpovprečne glede na dejavnost in Slovenijo so tudi njihove plače.

Stavijo na partnerstva s kupci, dobavitelji in podizvajalci

Dolgoročen partnerski razvoj odnosov s kupci je zrasel v pristen odnos pri skupnem sodelovanju v oblikovanju tehnoloških zahtev in razvoju na osnovi uporabniških izkušenj. Kot partnerske odnose razumejo tudi odnose na strani dobaviteljskih verig in podizvajalcev. Četudi opazujejo prodiranje tveganje azijskih tekmecev, tveganje upravljajo. Investicije v visoko tehnološko opremljenost na eni strani in spremljanje potreb kupcev na drugi je temelj uspešnega razvoja tudi v prihodnosti.

Družbo Riko Ekos, ki posluje z odlično bonitetno oceno A1 ++, je metodološka komisija izbrala za gazelo dolenjsko-posavske regije 2023.

Ambit za motivacijo talentov in stalno izboljševanje dodane vrednosti

Invalidsko podjetje Ambit je danes prisotno v treh dejavnostih: v obračunu plač, v B2B prodaji v klicnem centru ter v sestavljanju manjših plastičnih delov. Direktor Boštjan Grobler si z zaposlovanjem invalidov želi razvijati talente zaposlenih in dvigniti njihovo motivacijo, ki ni povezana z rastjo. Prav zato je eden njihov najpomembnejših ciljev stalno izboljševanje dodane vrednosti. Podjetje, ki je imelo vodilno vlogo pri razvoju projekta Excellent SME, je leto 2022 zaključilo z 1,170 milijoni evrov prihodka.

Kovan je specialist za težko industrijsko mehanizacijo

Podjetje Kovan pod svojo streho združuje specialiste v kovinsko-predelovalni industriji. Od leta 2017, ko so se strokovnjakom za izdelavo sornikov – sestavnih delov težke industrijske mehanizacije – pridružili strokovnjaki za zastopstvo proizvajalcev tujih družb strojne opreme in repromateriala, beležijo visoko rast prodaje. Od svoje konkurence se razlikujejo po visoki kakovosti in prilagodljivosti, uravnoteženih nizkih cenah in ugodnih dobavnih rokih. Pod vodstvom direktorja Andreja Črnkoviča so leto 2022 zaključili s 5,9 milijona evri prihodkov.

Priznanje je lani prejelo družinsko podjetje Status Metlika

Podjetje Status Metlika vodi druga generacija družine Čulig, direktor Marko Čulig in prokuristka Ana Čulig. Z neprestanim inoviranjem in strateškim partnerstvom s podjetjem Zwilling uresničujejo  s trajnostnim poslanstvom: omogočiti ljudem, da lahko dobro hrano jedo dlje. Drugi dve nominirani podjetji za regionalno priznanje gazela sta bili podjetji Acer Novo mesto in CNC Borštnar. 

 

 

V ponedeljek bo v tiskanem in spletnem Dnevniku objavljena lestvica 100 najhitreje rastočih podjetij dolenjsko-posavske regije. 

Priporočamo