Pretekli teden se je začela sezona objav poslovnih rezultatov, v kateri sta poročali dve od štirih največjih bank v ZDA. Ameriške bančne delnice so presegle ravni izpred kolapsa z Silicon Valley Bank in povečale verjetnosti v »mehak pristanek« gospodarstva. Četrtletni dobički bank so sicer upadli pri obeh bankah, pri čemer je dobiček JPMorgana upadel za 2 odstotka na 12,9 milijarde ameriških dolarjev, dobiček banke Wells Fargo pa za 11 odstotkov na 5,1 milijarde dolarjev. Analitiki, ki burno spremljajo dogajanje okoli ameriških bank, so napovedovali še višji upad dobičkov, zato so rezultati poskrbeli za pozitivno presenečenje, kar je prispevalo k rasti tečaja delnice JPMorgan za 4,4 odstotka ter tečaja delnice Wells Fargo za 5,6 odstotka. Pri tem je tečaj ameriškega bančnega indeksa KBW, ki sledi 24 največjim bankam, porasel za 3 odstotke in dosegel najvišjo vrednost po februarju leta 2023. Jeremy Barnum, finančni direktor JPMorgana, je povedal, da so rezultati skladni z pričakovanji »soft landinga«, pri čemer se povečujejo možnosti za »no landing«.

Prav tako pa smo bili v prejšnjem tednu deležni pomembnih makroekonomskih podatkov iz ZDA. V četrtek je namreč Urad za statistiko dela poročal glede glavne in jedrne inflacije (brez hrane in energentov), ki sta septembra narasli za 0,2 odstotka oziroma 0,3 odstotka, kar je bilo nekoliko nad pričakovanji. Na letni ravni so osnovne cene septembra narasle za 3,3 odstotka v primerjavi s 3,2 odstotka rastjo meseca prej, kar je prvi skok od marca 2023. Občutno so narasle cene zdravstvenih storitev (za 0,7 odstotka) in prevoza (za 1,4 odstotka), kar je izravnalo 1,9-odstotni padec cen energije. Prav tako so bili v četrtek objavljeni podatki s trga dela, med katerimi velja izpostaviti nepričakovan skok tedenskih zahtevkov za nadomestila za brezposelnost na 258.000, kar je najvišja raven v 14 mesecih. Čeprav so delno krive tudi motnje, ki jih je povzročil orkan Helene, je Michigan prav tako zabeležil precejšnje izgube delovnih mest. Število trajajočih zahtevkov se je prav tako povečalo na najvišjo raven (1,86 milijona) od konca julija.

Na evropskih tleh je ECB ponovno poudarila, da pričakuje upočasnitev inflacije proti ciljni vrednosti 2 odstotka do konca leta, kot izhaja iz zapisnika septembrskega sestanka. Centralna banka je nakazala, da bi bila postopna znižanja temeljne obrestne mere upravičena, če bodo prihajajoči podatki o inflaciji skladni z njenimi napovedmi. Kljub temu so oblikovalci politike dejali, da se ne bodo vnaprej zavezali določenemu načrtu glede obrestnih mer. Nedavni komentarji uradnikov ECB pa so bili v skladu s stališčem trga, da bi se lahko tempo sproščanja politike pospešil, ko se inflacija upočasni in se gospodarstvo oslabi.

Po tednih vroče rasti kitajskih delnic so se cene prejšnji teden nekoliko ohladile, saj so vlagatelji v napovedih ukrepov pogrešali informacijo o njihovem obsegu. Kitajska agencija za ekonomsko načrtovanje je namreč na torkovi tiskovni konferenci napovedala, da bo Kitajska pospešila ukrepe za podporo gospodarske rasti. Oznanili so tudi ponovitev ukrepov za načrtovanje naložb in povečanje neposredne podpore skupinam ljudi z nižjimi prihodki. Uradniki so prav tako izjavili, da bo vlada nadaljevala z izdajo dolgoročnih državnih obveznic.

Priporočamo