Družba medijskih vsebin Dnevnik je v Parku vojaške zgodovine v Pivki v sodelovanju z GZS Regionalno zbornico Postojna, Primorsko gospodarsko zbornico in Severno primorsko gospodarsko zbornico Nova Gorica nocoj razglasila drugega letošnjega finalista za prestižno priznanje slovenska gazela 2023. Gazela primorsko-notranjske regije je postalo podjetje Škerjanc.

Podjetje Škerjanc je pod vodstvom direktorja Mitje Škerjanca na slovenskem trgu prepoznano kot pomemben proizvajalec stolov, miz in vrtnega pohištva.

Kot je ob razglasitvi dejal direktor Mitja Škerjanc, priznanja ni pričakoval. Zahvalil se je Dnevniku, metodološki komisiji, posebno zahvalo pa je namenil kolektivu podjetja.

Podjetje Škerjanc je na slovenskem trgu prepoznano kot pomemben proizvajalec stolov, miz in vrtnega pohištva. Družinsko podjetje s sedežem v Materiji pri Kozini, v delovanje katerega so vpete tri generacije družine Škerjanc, ima tridesetletno zgodovino, danes pa je v trgovini na debelo s pohištvom na drugem mestu v Sloveniji. 

Drugi dve nominirani podjetji za regionalno priznanje sta bili podjetje Seyfor, ki ga vodi generalna direktorica Seyfor Adriatic Petra Šinigoj, ter podjetje Structum, katerega direktor je Mitja Čotar.

Kriza jim je odprla oči, ušesa in srce za potrebe kupcev

Metodološka komisija je obrazložitev izbora prejemnika priznanja gazela primorsko-notranjske regije 2023 začela z vprašanjema: »Kaj stori podjetnik, ko mu ključni kupci bistveno zmanjšajo naročila? Ko kapacitete – stroji, ljudje in materiali – čez noč ostanejo neizkoriščene?« In odgovorila, da je Mitja Škerjanc, prej samostojni podjetnik, zazidal še močnejši temelj: ustanovil je družinsko podjetje Škerjanc. Od tu naprej, od kriznega leta 2008, Škerjanc piše zgodbo gazele.

 

Kriza jih je naučila pomena neposrednega odnosa s kupci. Zaznavanja njihovih potreb, sposobnosti, da se znaš nanje odzvati ali jih predvideti. Raziskovanje potreb kupcev in snovanje rešitev je stalna točka sej najvišjega vodstva. Program – stoli, mize, vrtno pohištvo – stalno dopolnjujejo. S podružnicami in prodajnimi saloni se lokacijsko približujejo kupcem, od leta 2021 tudi s spletno trgovino. 40 % prodaje ustvarijo na mednarodnih trgih.

 

Disciplinirano podpirajo agilnost in strukturirano rast

Poslovni model, disciplinirano osredotočen na potrebe kupca, podpirajo procesi in programi. Ti podpirajo agilno delovanje in strukturirano rast. V zadnjih petih letih, od leta 2017 do 2022, so prodajo povečali 2,5-krat: s 5,3 na 13,3 milijona evrov. Kar 40 % prodanega pohištva so izdelali ali dodelali v lastni proizvodnji.

 

Dodana vrednost 30-članskega kolektiva, v katerega so vključene tri generacije družine Škerjanc, znaša 77.251 evrov na zaposlenega. To je 17 % več od povprečja v dejavnosti in skoraj 40 % več od povprečja slovenskega gospodarstva. Podjetje Škerjanc z odlično bonitetno oceno A1++ je zato metodološka komisija izbrala za gazelo primorsko-notranjske regije 2023.

 

Visokotehnološki Seyfor ustvarja odlične rešitve v oblaku

V podjetju Seyfor z razvojem lastnih programskih rešitev podjetjem že več kot 36 let pomagajo pri upravljanju poslovanja. Kot člani istoimenske češke skupine, ki združuje visokotehnološka podjetja v Evropi, si poleg ustvarjanja najboljših rešitev v oblaku prizadevajo tudi za osvojitev novih trgov. Pod vodstvom današnje direktorice Petre Šinigoj so zrasli v enega vodilnih ponudnikov na svojem področju. Podjetje iz Šempetra pri Gorici je leto 2022 zaključilo s 66.229 evri dodane vrednosti na zaposlenega.

 

Structum s tehnologijo in znanjem inovativno obvladuje gradbene materiale

Inženirsko podjetje Structum sestavljajo strokovnjaki za razvoj inovativnih tehnologij in praktično uporabo novih znanj na področju gradbenih materialov. Današnji direktor Mitja Čotar ga je skupaj z direktorjem raziskav in razvoja Zvonkom Cotičem ustanovil leta 2012. S svojim specializiranim znanjem so med drugim pripomogli k realizaciji projekta Nuklearne elektrarne Krško. Podjetje, ki se ponaša z lastnim akreditiranim laboratorijem, s katerim naročnikom nudijo celovito podporo pri tehnološki izvedbi projektov, je leta 2022 ustvarilo 1,726 milijona evrov prihodkov.

 

Priznanje je šlo lani v Sodimex, ki ga poganja podjetniško-športna filozofija

Priznanje gazela primorsko-notranjske regije 2022 je prejelo družinsko podjetje Sodimex, ki ga vodi lastnik in direktor Franc Lušin. Od trgovanja s hlodovino in predelave furnirja so se skozi dve desetletji preobrazili v izdelovalca sestavnih delov za stole in pohištvo. Drugi dve nominirani podjetji za regionalno priznanje gazela sta bili podjetji Comcom in Mules. 

 

V ponedeljek bo v tiskanem in spletnem Dnevniku objavljena lestvica 100 najhitreje rastočih podjetij primorsko-notranjske regije.

 

Priporočamo