Ob prejemu priznanja gazela gorenjske regije se je direktorica podjetja Sax konstrukcije Tanja Kuželj zahvalila za priznanje, ki dokazuje, da znajo dobro delati. »Zahvaljujem se očiju, ki je nam, drugi generaciji, zaupal, da delamo po svoje, brez omejitev, predvsem pa hvala naši ekipi  pa tudi kupcem in dobaviteljem za zaupanje.« 

 

Kot je v utemeljitvi poudarila metodološka komisije Gazele, ki je izbirala med tremi finalisti, nominirani sta bili tudi podjetji Kamm in A2U, so v Sax konstrukcijah dodano vrednost na zaposlenega v petih letih skoraj potrojili na dobrih 76.000 evrov, kar je petina nad državnim povprečjem. Tudi prihodke od prodaje, ki jih 95 odstotno ustvarjajo na tujih trgih, so v tem obdobju več kot potrojili. Podjetje, ki izdeluje komponente, polizdelki in celostne izdelke iz pločevine, se je od ustanovitve razvilo v ponudnika, ki je ravno prav majhen, da je lahko hiter in prilagodljiv, a obenem ravno prav velik, da ga večji kupci jemljejo resno in mu zaupajo.

Podjetje je nastalo iz odnosa do ekipe

Metodološka komisija za izbor gazele gorenjske regije je v obrazložitvi poudarila, da je podjetje Sax konstrukcije nastalo iz odnosa do ekipe. Ustanovitelj, ki je ob konsolidaciji tedanje Iskre dobil spodbudo, da ustanovi podjetje, »…je to storil, ker je imel rad zaposlene.« Zaupanje vase in v sposobnost ljudi je bilo temelj prve faze rasti. Sprva vezano predvsem na enega kupca je podjetje kasneje zbralo pogum za osamosvojitev. Ta jim je omogočila vdih s polnimi pljuči in gazeljo rast. V obdobju od leta 2017 do 2022 so prihodke iz prodaje, več kot potrojili: z 1,3 na 4,3 milijona evrov. Dodano vrednost na zaposlenega, ki je leta 2017 znašala 27.332 evrov, je 26-članski kolektiv do leta 2022 dvignil na kar 76.013 evrov na zaposlenega. To je 20 odstotkov nad državnim povprečjem in 60 odstotkov nad povprečjem dejavnosti. 50 odstotkov višje od povprečja dejavnosti so tudi plače.

Ljudje so glavni generator inovacij

Podjetje, ki ga danes vodi že druga generacija, razvojno zgodbo nadaljuje z osredotočenostjo na zaposlene. Na njihovo zadovoljstvo, povezanost in  pripadnost. V kulturi odličnosti, ikonične točnosti in nenehnega iskanja, kako naslednjič narediti še boljše, tudi z robotizacijo, so ljudje v Sax konstrukcijah glavni generator inovacij. Prihodnjo rast vidijo na novih trgih, v tržnih nišah. Družbo Sax konstrukcije, ki posluje z bonitetno odličnostjo A1++, je metodološka komisija izbrala za gazelo gorenjske regije 2023.

A2U, dom največjih kolesarskih specialistov v Sloveniji

Trgovino na drobno A2U odlikujeta kakovostna in velika mreža dobaviteljev po vsej Evropi in prodaja koles višjega ranga. V želji po povečanju prodajne mreže in pridobitvi naziva največjega trgovca s kolesi v državi so letos podjetje prodali holdingu Adventura Investments. Vse bolj se osredotočajo tudi na razvoj storitve servisa električnih koles; področja, na katerem se želijo povzpeti v sam vrh. Podjetje, ki ga vodi direktor Uroš Globočnik, je leto 2022 zaključilo z 10 milijoni evrov prihodkov.

Kamm eno najbolj prepoznavnih imen na področju navtične opreme

Začetki družinskega podjetja Kamm segajo v leto 1983. So specialisti za prodajo vijakov in veznih elementov ter orodja in zaščitnih sredstev, a eno najbolj prepoznavnih imen v Sloveniji so si ustvarili na področju navtične opreme in dodatkov najvišje kakovosti. Edinstvenost in prednost podjetja, ki ga vodi direktor Miro Fic, so velike zaloge: z nenehno razpoložljivostjo 95 odstotkov izdelkov zagotavljajo dobavo v kar 24 urah. Njihov večinski delež prodaje predstavlja domači trg, v spletni prodaji pa sodelujejo tudi s kupci iz Avstrije, Italije in Hrvaške. Minulo leto so zabeležili 8,5 milijona evrov prihodkov.

Priznanje je šlo lani v Nimrod

Priznanje gazela gorenjske regije 2022 je prejelo podjetje Nimrod, ki je eden največjih ponudnikov divjačine v Evropi. Drugi dve nominirani podjetji za regionalno priznanje sta bili lani podjetje Caretronic in podjetje Golden Tree.

Priporočamo