Kot smo prvi poročali v Dnevniku, je prva poslovalnica tuje verige s hitro prehrano KFC v Ljubljani konec junija odprla vrata na Tržaški cesti 54, a brez ustreznega uporabnega dovoljenja. Neuradno smo takrat izvedeli, da naj bi si poslovalnico prizadevali odpreti že v drugi polovici maja, a so odprtje prestavljali zaradi zamud pri pridobivanju dovoljenj.

Veriga KFC v prostoru, ki je last investitorja družbe Projekt Tržaška, še vedno posluje brez uporabnega dovoljenja. Iz dokumentov, ki jih hranimo v uredništvu, je razvidno, da je družba Projekt Tržaška uporabno dovoljenje pridobila že lani, a le za del stavbe, kjer je trgovinski del, ki ga trenutno najema Spar Slovenija, in za garažo. Za prostor, kjer stoji restavracija verige KFC, mora družba pridobiti novo uporabno dovoljenje, saj so že pred meseci zaprosili tudi za spremembo gradbenega dovoljenja. Po prvotnih načrtih naj bi bila na zdajšnji lokaciji KFC banka.

Tržni inšpektorat sicer takšne primere predaja inšpektoratu za naravne vire in prostor, saj lahko sam izvede le nadzor, ki je vezan izključno na gostinsko dejavnost.

Odprtje načrtovali že prej

Kljub temu da k vlogi niso priložili uporabnega dovoljenja, je bil obrat KFC konec maja vpisan v register obratov nosilcev živilske dejavnosti, ki ga vodi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Iz vloge, ki jo je KFC predložil upravi, je razvidno, da so odprtje obrata načrtovali že v prvem tednu junija, a se je nato prestavilo na zadnji teden.

Na UVHVVR so nam pojasnili, da uporabno dovoljenje zahteva zakon o gostinstvu, njegovo izvajanje pa nadzoruje tržni inšpektorat. Uprava za varno hrano pa ob registraciji živilskega obrata deluje v skladu z živilsko zakonodajo, kar pomeni, da ne zahteva predložitve dokumentacije uporabnega dovoljenja, ki je izdano v skladu z zakonom, ki ureja graditev objektov. »Izvajalec gostinske dejavnosti mora za objekt, v katerem namerava opravljati gostinsko dejavnost, pridobiti uporabno dovoljenje v skladu z gradbenim zakonom,« so nam pojasnili na republiškem tržnem inšpektoratu. To v praksi pomeni, da odprtje gostinskega obrata brez ustreznega uporabnega dovoljenja ni dovoljeno.

V zvezi s primerom verige KFC na Tržaški cesti je inšpektorat že prejel prijavo, ki pa je naslovljena tudi na druge pristojne organe.

Prijavo prejelo več organov

Tržni inšpektorat sicer takšne primere predaja inšpektoratu za naravne vire in prostor, saj lahko sam izvede le nadzor, ki je vezan izključno na gostinsko dejavnost. »Nadzor se lahko nanaša na izdajanje računov, označitev cen, javno predvajanje glasbe ali sprejemanje gotovine. Ne nadziramo pa izpolnjevanja tehničnih pogojev, saj se te zahteve nanašajo na sam objekt, v katerem gostinec iz razloga nepridobljenega dovoljenja sploh ne bi smel obratovati,« so pojasnili in dodali, da bi bili ukrepi lahko v tem primeru odrejeni z morebitnim ukrepom gradbene inšpekcije.

V zvezi s primerom verige KFC na Tržaški cesti je inšpektorat že prejel prijavo, ki pa je naslovljena tudi na druge pristojne organe, med drugim na ministrstvo za naravne vire in prostor. Na gradbenem inšpektoratu so nam pojasnili, da so prvo anonimno prijavo v zvezi z domnevno neskladno uporabo trgovsko-poslovnega objekta na Tržaški cesti 54 prejeli v začetku aprila. 

Priporočamo