Predsednik Planinskega društva Jesenice Egon Kepic je uvodoma zbranim na izrednem občnem zboru pojasnil, da je društvo močno zadolženo in banki dolguje 630.000 evrov, kar je predvsem posledica letos zaključene obnove Koče pri izviru Soče. Poleg tega od 50.000 do 70.000 evrov društvo dolguje najemniku Erjavčeve koče za njeno obnovo.

Predstavil je, da društvo od najemnin in prometa v kočah letno prejme okoli 200.000 evrov prihodkov. Od tega 75 tisočakov od najemnine za Tičarjev dom, 30.000 za Erjavčevo kočo in 40.000 za Kočo pri izviru Soče, s Kočo na Golici so zaslužili 55.000 evrov. Z vračanjem kreditov in plačilom rednih stroškov društva jim letos ostane 30.000 evrov.

izredni občni zbor PD Jesenice

Člani PD Jesenice prodaje Tičarjevega doma na občnem zboru niso potrdili. Foto: Eva Branc

Koče so potrebne obnove

Tako bi v naslednjih sedmih letih imeli dovolj denarja za poplačilo dolgov in redno poslovanje, ne pa tudi za obnovo koč, ki so dotrajane oziroma je njihovo obratovanje brez vlaganj ogroženo. Koča na Golici potrebuje prenovo strehe, oken, terase in kuhinje, Erjavčeva koča potrebuje novo streho in prenovo kopalnic, Tičarjev dom pa sanacijo stenskih oblog in podov, menjavo oken in prenovo električne napeljave.

Tako se jim je s Kočo pri izviru Soče zgodilo, da so jo bili po obisku inšpekcije primorani prenoviti, sicer bi ostala zaprta. Pod hipoteko ima društvo poleg te še Erjavčevo kočo, in ravno to skrbi predsednika Kepica. »Druge poti ne vidim. To ni bila naša prva izbira,« je poudaril in dodal, da so ob misli na prodajo razmišljali o dveh kočah, Koči pri izviru Soče in Tičarjevem domu, saj imata Erjavčeva koča in Koča na Golici zgodovinsko pomembnost za društvo.

Najprej se je Kepic obrnil na Planinsko zvezo, ki je kupca za predlagano rešitev s prodajo sprva iskala pri drugih planinskih društvih. Ponudbo je dalo Planinsko društvo Ljubljana Matica, in sicer v višini 960.000 evrov oziroma v sodelovanju z BCR 1,1 milijona evrov. 1,2 milijona evrov, kolikor bi v društvu potrebovali za poplačilo dolgov in obnovo koč, pa je nato ponudil obstoječi najemnik doma, Agencija Oskar.

Jesenice, Dvorana Podmezakla.Izredni obcni zbor Planinskega drustva Jesenice, na katerem so odlocali o prodaji Ticarjevega doma na Vrsicu.

Člani PD Jesenice prodaje Tičarjevega doma na občnem zboru niso potrdili. Foto: Eva Branc

Dvakratni udarec za planinstvo

»Za Planinsko zvezo zadeva ni ravno razveseljujoča. Še posebej, ker gre za kočo, ki je v delu Triglavskega narodnega parka, ki je zelo obiskan,« je pred zborom dejal Miro Eržen, predstavnik Planinske zveze Slovenije (PZS). Najbolj ga skrbi, da bi po informacijah, ki jih imajo, potencialni kupec ukinil status planinske koče. »To je potem dvakrat udarec za planinstvo. Menim, da bi bilo dobro, da društvo prodajo odloži in pretehta vse možnosti. Tovrstne odločitve nimajo posledic samo za društvo, temveč za vso planinsko organizacijo,« je dodal.

Planinska zveza Slovenije se zaveda problema

»Tičarjev dom je zrasel na plečih številnih planincev, tako članov društva kot drugih. Ne gre za prodajo nekega navadnega objekta, temveč, lahko rečemo, za prodajo planinske zgodovine,« pravi Miro Eržen, predstavnik Planinske zveze Slovenije.

Trenutno je v podobnem položaju tudi Ribniška koča na Pohorju. »Planinsko društvo Paloma je ni več zmožno vzdrževati. Za zdaj je koča v najemu, sosednja planinska društva niso izkazala interesa. A tam imamo, če bo prišlo do prodaje, vsaj zagotovilo, da bo status planinske koče ostal,« je opisal Eržen.

Po njegovih besedah se moramo zavedati, da generacije, ki so s planinskim entuziazmom koče oskrbovale, vzdrževale in žrtvovale svoj prosti čas, odhajajo. »Koče so same po sebi zahtevna zadeva, tako zaradi vzdrževanja kot pridobivanja zaposlenih. Niso preveč vabljive za mlade generacije,« je povedal in dodal, da se glede na spremembe v družbi postavlja tudi vprašanje, ne le za društva, temveč celotno planinsko organizacijo, kako se reorganizirati. Na eni strani, da bi bilo odločanje še naprej v rokah prostovoljcev, na drugi pa morajo po njegovem mnenju kot organizacija profesionalno odreagirati na vse težave in izzive, ki nastajajo.

O nameri društva glede prodaje Tičarjevega doma je prejšnji teden za STA spregovoril tudi podpredsednik PZS Martin Šolar, ki je pojasnil, da je v takšnih primerih želja PZS predvsem, da se ohrani status planinske koče. Planinska društva so sicer samostojni pravni subjekti in PZS vpliva na njihove odločitve nima, išče pa možnosti, da bi kočo prevzelo drugo planinsko društvo. Je pa v Sloveniji tudi nekaj koč v zasebni lasti, ki imajo status planinske koče.

Člani društva na občnem zboru prodaje Tičarjevega doma niso podprli. Za prodajo jih je glasovalo 12, proti 22, eden je bil vzdržan. V razpravi so izpostavili, da bi pred morebitno prodajo potrebovali več konkretnih finančnih podatkov, spraševali so se o možni racionalizaciji poslovanja društva ter o tem, zakaj ne bi za morebitno prodajo objavili javnega razpisa.

Kepic je po zavrnitvi predloga prodaje odstopil z mesta predsednika, saj, kot pravi, sam drugačne rešitve nima. Društvo bo, v primeru, da člani ne predlagajo novega vodstva, vodil do rednega občnega zbora marca prihodnje leto.

Naročili bodo dodatno revizijo

Na zboru prisotni člani društva so obravnavali tudi izsledke revizije obnove Koče pri izviru Soče, ki je zaradi podražitve društvo privedla do težkega finančnega položaja. Revizija je pokazala, da je bila investicija napačno vodena in zastavljena, cene precej višje od tržnih, ekonomičnost dodatnih del pa vprašljiva. Člani so podprli predlog, da društvo naroči izdelavo revizije še sodnemu izvedencu, saj bodo tako dobili oceno, ki bi jo lahko uporabili v odškodninski tožbi proti izvajalcu in nadzorniku del ter osebam, ki so vodile projekt. 

Priporočamo