Nekdanji kočevski župan Vladimir Prebilič je julija po štirinajstih letih županovanja zapustil položaj, ko je uradno prevzel mandat poslanca v evropskem parlamentu. Svoje delo na občini je takrat označil kot uspešno, saj da jim je uspelo prebuditi gospodarstvo, izboljšati infrastrukturo in umiriti politične strasti. Na zadnjih lokalnih volitvah je Prebilič dobil 69,95 odstotka vseh glasov. Takrat se je pomeril s sedmimi kandidati. Poleg Prebiliča so kandidirali še Robert Tomazin (s podporo SDS), Renata Turk (Gibanje Svoboda), Peter Ješelnik (SD), Božidar Peteh (NSi), Grega Mavrin (SNS) in Janko Veber (Sloga). Med omenjenimi je največ glasov za Prebiličem prejel Veber, sledila pa sta mu Tomazin in Ješelnik.

Z imenovanjem Vladimirja Prebiliča za evropskega poslanca je začel teči sedemdnevni rok, v katerem je Prebilič svoja pooblastila lahko predal enemu izmed podžupanov. Za začasnega namestnika je izbral nekdanjega direktorja Zdravstvenega doma Kočevje Gregorja Koširja, ki bo svoje delo v vlogi podžupana v začasni funkciji župana opravljal do izvolitve novega kandidata. Na rezultate volitev v Kočevju bi lahko pomembno vplivale spremenjene varnostne razmere v zadnjih mesecih v občini. Novi župan bo tako moral poskrbeti tudi za reševanje težav romske skupnosti v občini.

Če v prvem krogu nihče od kandidatov ne bo prejel večine glasov, bo drugi krog izveden 20. oktobra. »Posebnega slavja za zdaj ne načrtujemo, saj bo zagotovo potekal drugi krog,« je povedal kandidat SDS Robert Tomazin. Zdajšnji nadomestni župan Gregor Košir pa konkretnih napovedi pred volitvami ni želel podati. 

Gregor Košir, Lista Moja Kočevska, 41 let

Gregor Košir, Lista Moja Kočevska, 41 let

Gregor Košir, Lista Moja Kočevska, 41 let

Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana je pred tem dve leti vodil Zdravstveni dom Kočevje. Njegovo vodenje je prevzel v času najhujše kadrovske stiske. V zadnjih mesecih se je aktivno udeleževal sestankov delovnih skupin za ureditev položaja Romov. Njegov cilj je, da bi Romom zagotovil delovna mesta. Pozornost bo posvetil urejanju dolgotrajne oskrbe. Želi si, da bi občina več sredstev vlagala v zeleno energijo.

Robert Tomazin, Slovenska demokratska stranka, 53 let

Robert Tomazin, Slovenska demokratska stranka, 53 let

Robert Tomazin, Slovenska demokratska stranka, 53 let

Nekdanji direktor družbe Slovenski državni gozdovi in član občinskega sveta je za župana kandidiral že večkrat. Trenutno brezposelni Tomazin si želi ustanoviti posebno redarsko skupino, ki bi v občini skrbela za javno premoženje. Kot enega večjih izzivov ocenjuje ureditev prometne povezave med Ljubljano in Kočevjem. V svojem mandatu bi rad odprl promet skozi središče mesta, ki ga je prejšnji župan onemogočil.

Vesna Lisac, Socialni demokrati, 51 let

Vesna Lisac, Socialni demokrati, 51 let

Vesna Lisac, Socialni demokrati, 51 let

Vodja knjigovodstva v kočevskem podjetju Intersocks je že več let občinska svetnica. Težave, ki naj bi jih imeli z romsko skupnostjo, bi reševala s povečanjem števila policistov in pravilno organizacijo njihovih dežurstev. Podpira tudi sprejem predlogov zakonov, ki so jih lani vložili združeni župani. Na področju šolstva si želi ustanovitve novih srednješolskih smeri.

Alenka Jelenovič, Slovenska nacionalna stranka, 57 let

Alenka Jelenovič, Slovenska nacionalna stranka, 57 let

Alenka Jelenovič, Slovenska nacionalna stranka, 57 let

Tehnica zdravstvene nege je dolgoletna članica in funkcionarka Slovenske nacionalne stranke. Želi si, da bi v Kočevju ustanovili specialno policijo, ki bi se posebej osredotočila na kriminal v občini. Pozornost bo namenila tudi ustanovitvi slovenskih kulturnih društev v občini. Prepričana je, da bi z izboljšanjem gospodarstva v občini lažje prišli do izboljšanja prometne povezave med Ljubljano in Kočevjem.

Priporočamo