Ravnatelj Gimnazije in srednje šole Kočevje Gregor Pečan je dijake razburil že z uvodnim govorom ob začetku leta. Kot smo že poročali, so se na njegov nespoštljiv nagovor odzvali starši dijakov, ki so v javnem pismu predstavili dejanja ravnatelja. Zmotilo jih je, da je ravnatelj v govoru dejal, da je negativno presenečen nad njihovim vedenjem, vzgojo in številnimi izostanki.

»Po besedah dijakov naj bi ravnatelj v predavalnico zakorakal brez pozdrava, nagovor pa vehementno začel, da se mu smilijo starši, ki cele dneve delajo, pa so vzgojili tako bolne otroke,« so pred dobrim tednom povedali starši. Takrat jih je najbolj razburilo, da je ravnatelj ukinil možnost dvojnega pisanja pisnih preizkusov. Ravnatelj naj bi s tem želel zmanjšati število izostankov pri pouku. Izračunal je, da gimnazijec povprečno manjka 130 ur na leto, strojni tehnik 132,5 in ekonomski tehnik 128 ur na leto. To je po njegovih informacijah veliko več od splošnega povprečja. Prav zato naj bi se ravnatelj odločil, da razloge za izostanke dijakov preveri kar sam v lokalnem zdravstvenem domu.

Na uradu informacijskega pooblaščenca so nam pojasnili, da podatki o zdravstvenem stanju sodijo med posebne vrste osebnih podatkov, za katere velja uredba GDPR. Zaradi njihove občutljivosti je določena posebno visoka raven varovanja.

Opravičila preverjal pri zdravnikih

Starši dijakov so nam povedali, da naj bi ravnatelj zdravniško opravičilo, ki ga je dijak predal razredniku, posebej preverjal pri direktorju zdravstvenega doma. To nam je potrdil tudi ravnatelj Gregor Pečan. »Konec lanskega šolskega leta, v maju, sem prejel zdravniško opravičilo dijaka, ki je opravičevalo več izostankov med šolskim letom. Med njimi so bili navedeni različni datumi, tudi za ekskurzije in športne dneve,« je povedal. Ker se mu je opravičilo zdelo nenavadno, je poklical v Zdravstveni dom Ribnica in direktorja vprašal, ali je izdajanje opravičil za nazaj stalna praksa njihovih zdravnikov.

Direktorica Zdravstvenega doma Ribnica Maša Karpov nam je potrdila, da je ravnatelj Gregor Pečan kontaktiral nekatere zdravnike. »Vendar omenjenih podatkov ni in jih tudi ne bi dobil, saj ni pooblaščena oseba za pridobivanje teh podatkov,« je povedala. Ravnatelj nam je pojasnil, da je med drugim preverjal, kakšne so čakalne vrste za psihiatrično obravnavo dijakov, a tudi pri tem ni nikoli vprašal po imenih in priimkih udeleženih dijakov.

Na uradu informacijskega pooblaščenca so nam pojasnili, da podatki o zdravstvenem stanju sodijo med posebne vrste osebnih podatkov, za katere velja uredba GDPR. Zaradi njihove občutljivosti je določena posebno visoka raven varovanja. »Obdelava tovrstnih podatkov je prepovedana, razen v primeru izrecne privolitve dijakov ali zakonitih zastopnikov,« so pojasnili. Opravičila, ki jih ob izostankih prinašajo dijaki, prav tako ne bi smela vsebovati podatkov v zvezi z zdravstvenim stanjem, temveč zgolj podatke o upravičeni odsotnosti.

Ravnatelj je pri direktorici Zdravstvenega doma Ribnica preverjal veljavnost zdravniških opravičil. Tomaž Skale

Ravnatelj je pri direktorici Zdravstvenega doma Ribnica preverjal veljavnost zdravniških opravičil. Tomaž Skale

Statistike izostankov ni

V primeru, ko je ravnatelj podvomil o verodostojnosti ali pristnosti listine, bi se o tem najprej moral prepričati pri starših ali skrbniku, so odgovorili. »Res v skrajnem primeru bi eventualno zgolj morebitno pristnost listine lahko preverjal pri uradni osebi, ki je strokovno usposobljena za presojo zdravstvenega stanja posameznika, pri čemer pa ne sme priti do nedovoljenega razkrivanja podatkov o zdravstvenem stanju,« so dodali v uradu informacijskega pooblaščenca.

Prijavo zoper ravnatelja kočevske gimnazije je po naših neuradnih in zanesljivih podatkih prejel tudi inšpektorat za šolstvo. Tam naj bi zaradi neprimernega vedenja ravnatelja uvedli dva inšpekcijska postopka, ki bosta najverjetneje zaključena v prihodnjih tednih. Ker postopek še poteka, nam na inšpektoratu konkretnih informacij o njem niso dali. Naj pa bi del inšpekcijskega postopka prevzela tudi zdravstvena inšpekcija.

Ker je ravnatelj omenjal tudi nadpovprečno število izostankov dijakov, smo na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje zaprosili za podatke o povprečnem številu izostankov dijakov. Pojasnili so nam, da evidence izostankov dijakov ne vodijo, saj zanjo nimajo pravne podlage. »Zakon o gimnazijah določa, da če dijak ne more prisostvovati pri šolskih obveznostih, morajo starši obvestiti šolo o njegovi odsotnosti v treh delovnih dneh od prvega dneva odsotnosti,« so zapisali. Šola pa je nato tista, ki na podlagi opravičila odloči, ali je odsotnost upravičena ali neupravičena. Skrajni ukrep, ki ga šola lahko sprejme, je izključitev iz šole po 35 neupravičenih izostankih. 

Priporočamo