»V ponedeljek smo prejeli informacijo, da je za preselitev predvidena tudi naša hiša. Za nas je bilo to precejšnje presenečenje, saj doslej nismo bili na seznamu za preselitev. A glede na to, da smo bili v zadnjih treh desetletjih poplavljeni že vsaj štirikrat, je za nas to olajšanje. Mama, ki je starejša, je rekla, da si bo poiskala stanovanje, sestra, ki je v isti hiši, pa se še odloča, kaj bo naredila,« nam je povedal Šoštanjčan, čigar hiša, v kateri je preživel mladost, stoji v naselju Pohrastnik, ki je bilo lani v celoti poplavljeno. Sam se je iz družinske hiše že odselil. »Še sreča,« pravi, saj zdaj skrbi, ki jih imajo nekatere družine, ki so se v Pohrastnik večinoma naselile v 80. letih iz potopljenega naselja Družmirje, nima. Kot pravi, pa to za nekatere gotovo ni enostavno, saj se bodo selili že drugič.

Alenka Zupančič, Direkcija RS za vode: »Tudi če bi bili vsi predlagani ukrepi izvedeni, ne bi zagotovili poplavne varnosti območja, zato je preselitev edina možna rešitev.«

 

Poplavne varnosti ni

S prebivalci Pohrastnika, ki bodo morali zapustiti svoje domove, so se v sredo popoldne sestali vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic, Alenka Zupančič z Direkcije RS za vode in Blaž Dolinšek, vodja državne tehnične pisarne. Slednja sta lastnikom objektov na tem območju, teh je po novem 37, predstavila strokovne podlage in mnenja, ki so bili podlaga za odločitev, da je zanje predvidena preselitev. Pojasnila sta, da so pri pripravi strokovnih podlag upoštevali nova izhodišča, ki so bila pripravljena po lanskih poplavah. Preučili pa so tudi možne rešitve za zagotovitev poplavne varnosti območja ter številne lokalne in kompleksne ukrepe, kot so gradnja zadrževalnikov, nižanje nivoja Pake, prestavitev ceste in druge infrastrukture, poldrugi meter visok protipoplavni zid in še kaj. »A tudi če bi bili vsi ti ukrepi izvedeni, ne bi zagotovili poplavne varnosti območja, zato je preselitev edina možna rešitev. Najnovejše študije so namreč pokazale, da se je del Pohrastnika usidral precej globoko v območje velike poplavne nevarnosti. To pomeni veliko ogroženost v primeru petstoletnih voda, kakršne so bile ob lanski ujmi. Pohrastnik ogrožajo predvsem vodotoki Paka, Toplica in Florjanščica,« je poudarila Alenka Zupančič.

Boris Goličnik, župan občine Šoštanj

Boris Goličnik, župan občine Šoštanj

Mi smo za območje v Metlečah, pod Vilo Široko, ki je v naši lasti, že sprejeli prostorski akt za gradnjo 32 individualnih hiš. Parcele, ki jih bomo komunalno uredili, bodo na voljo prebivalcem, ki se morajo seliti.

Odškodnina ali gradnja

Tudi župan Šoštanja Boris Goličnik meni, da je ključni cilj zagotoviti varnost vsem prebivalcem, da ob podobnih dogodkih, kot so bile lanske poplave, življenja in premoženje ne bodo ogroženi. »Preselitev stanovalcev 37 hiš predstavlja dolgoročno rešitev,« smo lahko slišali. Nekateri prebivalci so to, da bodo morali domove zapustiti, pričakovali, mnoge pa je novica presenetila. Nekateri se, razumljivo, s preselitvijo ne strinjajo in bodo iskali zadoščenje po pravni poti.

Kot je Šefic pojasnil prebivalcem, bodo rešitve, do katerih so prišli, zdaj najprej posredovali v potrditev svetu vlade RS za obnovo, sledila bo 15-dnevna javna razgrnitev, ko bodo sprejemali vprašanja in pripombe ter se do vsakega vprašanja posebej opredelili. Če bodo izpolnjeni vsi pogoji, da vlada sprejme ustrezen sklep o določitvi objektov za odstranitev, bodo sledili cenitve nepremičnin, usklajevanje z lastniki in podpis pogodb. Lastniki se bodo lahko odločili bodisi za odškodnino bodisi za gradnjo nadomestitvenega objekta. »Mi smo za območje v Metlečah, pod Vilo Široko, ki je v naši lasti, že sprejeli prostorski akt za gradnjo 32 individualnih hiš. Parcele, ki jih bomo komunalno uredili, bodo na voljo prebivalcem, ki se morajo seliti,« je dejal župan Šoštanja Boris Goličnik, ki se zaveda, da so nekateri krajani Pohrastnika v težki situaciji, saj so se v preteklosti že morali seliti zaradi posledic izkopavanja premoga. Zato jim je obljubil vso podporo občine, čeprav bo imela glavno besedo v tem primeru država.

Sostanj, gasilski dom.Vodja vladne sluzbe za obnovo po poplavah in plazovih Bostjan Sefic se je danes z ekipo srecal s krajani Pohrastnika pri Sostanju, kjer je 37 objektov uvrscenih na seznam za preselitev.

Krajani Pohrastnika v občini Šoštanj so se zbrali v šoštanjskem gasilskem domu in prisluhnili argumentom v prid preselitvi 37 objektov. Foto: STA

Do zdaj so sklepe za odstranitev objektov prejeli lastniki šestih objektov, z enim je pogodba že podpisana, pet objektov je v fazi cenitve. Skupno je za preselitev v občini Šoštanj predvidenih kar 43 objektov. 

Priporočamo