Na povabilo ribniškega župana Sama Pogorelca sta občino Ribnico obiskala minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle. V Ribnici sta se najprej srečala s policisti obeh policijskih postaj, nato pa še z županom. »Z aktivnostjo policije sem zadovoljen. Župan nas je opozoril, da se številni občani zaradi dogodkov v zadnjem času ne počutijo več dovolj varni, zato bo policija še bolj ukrepala,« je po sestanku dejal minister Poklukar. Ocenil je, da je ribniški župan k reševanju težav pristopil konstruktivno.

Preberite tudi: Romkinja: “Hudo je gledati otroka, ki smrdi, ker nimamo vode”

Težave, ki jih opažajo, se dogajajo tako na področju integracije Romov kot kriminalitete. »V reševanje se je v zadnjih dneh vključila tudi Zveza Romov, kar je za čim hitrejše rešitve odlično. Zaradi tega tudi ni bilo protesta pred občino, saj je zveza odigrala ključno vlogo povezovalca med Romi in občinskimi oblastmi,« je povedal minister. Ob tem je opozoril, da ključne rešitve lahko prinese le kakovostno sodelovanje z ministrstvom za pravosodje.

Samo Pogorelc, župan občine Ribnica: Imamo ljudi, ki so bili že 17-krat ovadeni, pa so še danes pogojno na prostosti. Pravosodje ne odigra svoje vloge.

 

Reševanje poteka prepočasi

»Že dalj časa opozarjamo, da storilci kaznivih dejanj, ne le Romi, po policijskih postopkih pogosto niso pridržani, kar pomeni, da se policistom lahko le smejijo, saj niso obravnavani primerno. Ministrici za pravosodje Andreji Katič bom v prihodnjih dneh predal opažanja županov in ji predlagal izboljšanje tudi na področju sodne veje oblasti, ki pa seveda mora ostati neodvisna,« je napovedal Boštjan Poklukar.

Ribniški župan Samo Pogorelc je ob tem opozoril, da ne gre le za težave z Romi, temveč za povečano kriminaliteto na splošno. »Ministru sem predstavil pomisleke, ki jih imamo občani Ribnice, saj si želim, da končno začnemo jasno govoriti o problemu, ki ga imamo v kar nekaj slovenskih občinah. Ljudje se ne počutijo več dovolj varne,« je dejal. Prepričan je, da reševanje takšnih problemov poteka prepočasi in da morajo župani reševanje pogosto vzeti v svoje roke. »Imamo ljudi, ki so bili že 17-krat ovadeni, pa so še danes pogojno na prostosti. Pravosodje ne odigra svoje vloge,« je še izpostavil župan.

K reševanju težav bi lahko bolj aktivno pristopila tudi občina; trenutno je namreč edina, ki lahko ribniškim Romom priskrbi pitno vodo. Kot smo že poročali, romsko naselje Otavice v Ribnici stoji na kmetijski parceli, ki je v lasti tam živečih Romov. S spremembo prostorskega načrta, ki bi parcelo preoblikoval v gradbeno, bi ribniški Romi lahko zaprosili za legalizacijo in poznejšo napeljavo pitne vode.

V Kočevju dodatni videonadzor

Spremembi, ki bi jo lahko uresničili le z odločanjem na eni od sej občinskega sveta, ribniški župan Samo Pogorelc nasprotuje. »Naselje Otavice nima nobene perspektive. Okoli živijo ljudje, ki jih glasna glasba in neurejenost naselja motita, zato bi bilo najlažje, če bi Rome preselili,« je dejal. O dodatni ureditvi so za zdaj razmišljali le za drugi dve romski naselji v občini, kjer bodo prebivalcem zagotovili posebne parcele, za katere bodo plačevali najemnine. Župan je ob tem še izpostavil, da si težave, ki jih imajo v občini z Romi, želi rešiti čim hitreje. Prve rešitve bi lahko predlagal že na sestanku, ki bo 28. avgusta.

Tudi Gregor Košir, kočevski podžupan, ki do oktobrskih volitev opravlja funkcijo župana, je pogovor z ministrom ocenil za zelo konstruktiven. Posebej je k pogovoru z ministrom in namestnikom direktorja policije povabil lokalne podjetnike, ki so v zadnjih tednih opozorili na škodo, ki naj bi jo Romi povzročili s krajami. »Občina bo policiji v prihodnje ponudila vso podporo pri pregonu kaznivih dejanj, vključno s poostrenim občinskim videonadzorom. Ali je bil sestanek zares uspešen, bo pokazal čas,« je dejal Košir.

Minister Poklukar je ob tem izpostavil, da je pomembno, da se v Kočevju red začne vzpostavljati tudi s sodelovanjem z Zvezo Romov, ki se je že vključila v težave, ki so jih Romi izpostavili v Ribnici. Delo policije na Kočevskem bo jutri podrobneje predstavil generalni direktor policije Senad Jušič, minister Poklukar pa naj bi se, kot rečeno, kmalu sestal tudi z ministrico za pravosodje Andrejo Katič in ji predal predloge sprememb zakonodaje. 

Priporočamo