Število otrok s sumom ali ugotovljenimi motnjami v razvoju, ki potrebujejo obravnave, še vedno iz leta v leto narašča. Gre za izredno ranljivo populacijo otrok, skoraj polovica je mlajših od enega leta, kar 90 odstotkov vseh je predšolskih. Leta 2023 je bilo denimo v zdravniški ordinaciji razvojne ambulante v Radovljici obravnavanih že 340 otrok, skupaj z njihovimi starši oziroma družinami.

Občina Radovljica je na prošnjo razvojne ambulante že v letu 2021 poskrbela za začasno rešitev in zagotovila dodatne prostore na Kranjski cesti ter tako razbremenila starše, ki so prej otroke vozili na obravnavo k logopedu, psihologu, specialnemu pedagogu na Jesenice ali v Kranj. V novem prizidku ob radovljiškem vrtcu je zdaj za razvojno ambulanto na razpolago pet terapevtskih prostorov, ambulanta s sestrskim prostorom, čakalnica in sanitarije.

Z dodatnimi prostori je v občini Radovljica zagotovljen vpis vseh otrok v vrtec. V letošnjem šolskem letu vrtec lahko obiskuje največ 757 otrok v rednih oddelkih in šest otrok v novem razvojnem oddelku.

 

Vrtec Radovljica je s prizidkom, ki v dveh etažah meri približno 1250 kvadratnih metrov, pridobil pet igralnic z garderobami in sanitarijami. Med igralnicami sta tudi športna igralnica in igralnica razvojnega oddelka, ki ga doslej v radovljiških vrtcih ni bilo oziroma so bili otroci s težjimi in težkimi motnjami v razvoju vključeni v redne oddelke ali v razvojni oddelek v Kranju.

Poleg razvojnega oddelka vrtca so tudi prostori nove razvojne ambulante. Foto: Eva Branc

Poleg razvojnega oddelka vrtca so tudi prostori nove razvojne ambulante. Foto: Eva Branc

»V razvojnem oddelku vrtca bodo otroci z motnjami v razvoju poleg sodobnega pedagoškega programa deležni tudi nujno potrebnih specialnih terapevtskih obravnav v dopoldanskem času, kar vsekakor pomeni veliko pomoč in razbremenitev staršev,« pravijo v občini Radovljica.

Gradnja prizidka se je začela konec leta 2022 po podpisu pogodbe z izbranim gradbenim izvajalcem, podjetjem Kovinar gradnje ST, d. o. o., uporabno dovoljenje so pridobili letos avgusta. Skupna vrednost naložbe znaša 2,55 milijona evrov, občina Radovljica prispeva 1,12 milijona evrov, ministrstvo za vzgojo in izobraževanje 974.000 evrov, Osnovno zdravstvo Gorenjske, ki sofinancira gradnjo in opremo razvojne ambulante, 125.000 evrov in ministrstvo za zdravje prav tako za razvojno ambulanto 331.000 evrov. 

Priporočamo