Mnogi so napovedovali, da ne bo gostov, da v starem mestnem jedru ni ljudi. Po dobrem mesecu je popolnoma nasprotno, lokal je poln in prinaša dodaten utrip v ta del mesta. Investitor v novo picerijo v starem mestnem središču Kranja Vekoslav Panigaz, se je v preteklosti že ukvarjal z gostinstvom, a se je nato preusmeril na trg nepremičnin. Tako se mu je tudi ponudila priložnost za nakup stavbe, v kateri so bila prej stanovanja in v spodnjem nadstropju nekaj trgovin, zadnja leta pa je bila v zelo slabem stanju. Kot pravi, je dolgo razmišljal, kaj bi se dalo v stavbi urediti, nazadnje pa se je odločil, da bo v njej naredil nekaj stanovanj in gostinski lokal. Ko je prvič pokusil italijansko pico, pečeno v krušni peči na 400 stopinjah Celzija, je vedel, da je to to. Ni pa si predstavljal, da bo vse skupaj trajalo tako dolgo.

Potrebna je bila sprememba namembnosti, saj prej v stavbi ni bilo gostinskega lokala. Ker je stavba spomeniško zaščitena, so bila potrebna številna soglasja in usklajevanja z Zavodom za spomeniško varstvo. »Trajalo je in trajalo. Ko sem imel enkrat vse dokumente, so se začele druge težave. V staro mestno jedro je bilo treba pripeljati ogromno materiala. Človek res potrebuje veliko volje in strpnosti, da reši vse zaplete in težave, ki so se pri investiciji pojavljale tako rekoč vsak dan. Ampak nazadnje se je vendarle izšlo, čeprav bi se pogosto dalo že z malo zdrave pameti in kmečke logike kaj narediti mnogo hitreje in brez slabe volje. Veliko je nepotrebne birokracije in najbrž še danes ne bi bili odprti, če ne bi bilo pomoči župana in podžupana,« pojasnjuje Panigaz, ki se je pred odprtjem tako kot mnogi gostinci soočil tudi s pomanjkanjem kadra. Zato se je odločil, da bo zaposlil nekaj delavcev s Filipinov, ki delajo v zaledju pri pripravi hrane. Pravi, da so pridni, vestni in marljivi delavci.

Danes, ko lokal dobro obratuje, je seveda zadovoljen: »Vsem tistim, ki so prej govorili, da se tega v starem mestnem jedru ne da narediti, da takšen lokal ne bo dobro obratoval, da v starem mestnem jedru ni ljudi, da pred lokalom ni parkirišč, sem dokazal, da se da, če le ponudiš kakovostno storitev.« Tako so ena redkih slovenskih picerij, ki se ponašajo s certifikatom picerija napolitana. Tudi njihov glavni picopek Armando Nevicato prihaja iz Italije. Kot pravi, delajo testo z drožmi, pice pa potem pečejo po posebnem, strogo določenem postopku.

Središče privablja obiskovalce

Novo naložbo pozdravljajo tudi na kranjski občini, kjer so, kot so pojasnili, zadovoljni z vsako zasebno naložbo, ki prispeva k nadaljnji oživitvi starega mestnega jedra Kranja. »Tako tudi z veseljem ugotavljamo, da se je nova picerija dobro prijela. Zadnja taka naložba v gostinski lokal, ki ponuja tudi hrano, je bila že pred več kot desetimi leti, ko se je odprl hotel Actum z restavracijo Sonet. Sicer je v starem mestnem jedru Kranja kar nekaj tradicionalnih in priljubljenih lokalov s hrano ter cela vrsta kavarn in slaščičarn. Še pred desetimi leti je bilo gostinskih lokalov v središču Kranja manj kot recimo pred dvajsetimi leti, ta trend pa se z odpiranjem novih in obnavljanjem obstoječih spreminja,« so dodali.

Kranjska občina s pomočjo Zavoda za turizem in kulturo vse leto skrbi tudi za številne prireditve in dogodke v starem mestnem jedru: »Na tak način v mesto privabljamo obiskovalce in s tem pomagamo tudi gostincem, ki lahko imajo zato večji obisk. Zavod za turizem ponudnike hrane v starem mestnem jedru predstavlja na spletni strani, kjer najboljše gostince izpostavljajo v rubriki Top 5 v mesecu.« 

Priporočamo