»Ne žagajte nam mesta!« se je glasil eden od napisov protestnikov, ki so pred dvema letoma opozarjali na posek dreves v parku, kjer bo stala bodoča soseska Levji grad. V tem času je padlo še nekaj dreves, tako na zasebnih kot javnih površinah, medtem pa se je zavest občanov o tem, kako pomembna so drevesa v mestnem jedru, dodatno okrepila.

Drevesa bi popisali

»Konstantno dobivam klice meščanov na to temo,« opisuje predsednik krajevne skupnosti Koper center Jadran Čalija. V krajevni skupnosti zagovarjajo načelo, da se vsakega drevesa ne sme kar tako odžagati. Predlagali so, naj občina pripravi popis vseh dreves v starem mestnem jedru, a ta še ni izdelan. Novembra naj bi občina objavila javno naročilo za izdelavo. »S tem bi se izognili marsikateri težavi,« pravi Čalija, ki sicer meni, da je največja težava pomanjkljivo informiranje, zaradi katerega nato pride do razdvajanja javnosti.

»V Mestni občini Koper se zavedamo pomena dreves za kakovost življenja v urbanem okolju, zato smo v zadnjih letih na javnih površinah v mestnem središču in tik ob njem zasadili več kot 500 dreves. Ob tem pa presajamo in poskušamo rešiti tudi vsako drevo, ki raste na območjih, kjer občina načrtuje gradbena dela,« razlagajo na občini. Kot so navedli, so med drugim rešili vseh 36 zimzelenih hrastov z lokacije, kjer so zgradili parkirno hišo Sonce, v Park urbanih športov pa so presadili tudi drevesa, ki so bila predvidena za odstranitev ob gradnji tržnice.

»Občasno se pojavi tudi potreba po odstranitvi posameznih obolelih ali nevarnih dreves z javnih površin, a občina pred tem v skladu s strokovnimi smernicami skrbno preuči vse možnosti, ki bi lahko prispevale k njihovi ohranitvi. Vsako drevo, ki smo ga zaradi bolezni ali ogrožanja varnosti primorani odstraniti z javnih površin, tudi zelo hitro nadomestimo z novo zasaditvijo,« pravijo na občini.

Pod drevesi napeljave

»V primeru prenove Muzejskega trga potekajo pod belimi murvami, za katere javnost zmotno navaja, da so stare več kot sto let in dobro ohranjene, razne napeljave, med njimi komunalni vodi, elektrika, vodovod, kanalizacija. Ti komunalni vodi so dotrajani in jih je treba obnoviti,« pa so pojasnili primer, ki trenutno razburja javnost, ter dodali, da zaradi predvidenih izkopov ni verjetnosti, da bi drevesa preživela na obstoječi lokaciji, zato je občina naročila arboristično študijo, ki bo pokazala, ali so drevesa v dovolj dobrem stanju, da bi jih lahko presadili na drugo lokacijo.

O posegu so, tako pravijo, obvestili tako krajevno skupnost kot tudi najemnike lokalov na Muzejskem trgu. Predvidoma novembra bodo objavili javno naročilo za izbor izvajalca prenove trga pred Pokrajinskim muzejem, katere začetek je predviden še v tem letu. Prenova Muzejskega trga bo po navedbah občine predvidoma končana v prihodnjem letu.

Kot še pravijo na občini, druga faza prenove Muzejskega trga smiselno nadaljuje že izvedeno ureditev prenovljenega trga ter zajema tlakovanje površin, zasaditev novih dreves, novo osvetlitev in postavitev nove urbane opreme, kot so pergola, klopi, vodni motiv … Ob tem bodo uredili tudi odvajanje meteornih voda in zaradi prilagoditve višine tlaka sanirali pragove okoliških objektov. 

Priporočamo