Žal je z besedami nemogoče opisati četrtkove vonjave v prostorih Mladih zmajev Šiška, ki domujejo v pritličju bloka na Tugomerjevi ulici. Kljub popoldanskim dežnim kapljam je mladina sproščeno klepetala pod nadstreškom pri vhodu, medtem ko so se mlajši najstniki gnetli okoli mize s palačinkami. »Menda so zdrave, saj so narejene iz pirine moke. Priznam, da bi jih brez čokolade težko pojedel,« je iskreno povedal fantič, deklica ob njem pa je dejala, da se bo za novo palačinko že tretjič postavila v vrsto. »Meni so všeč. Čeprav me vabijo tudi na juhico, ki se pripravlja zadaj v kuhinji. Je iz korenčka, zato ne vem, ali mi bo teknila,« je dodala in s polnimi usti ter velikimi očmi opazovala dogajanje in migala ob glasbenih ritmih mlade Kaje Škorjanc, tokrat v vlogi didžejke Lalouette, ki je svoje znanje pridobivala v okviru zmajevskih glasbenih programov. »Vedno poskrbimo, da so naši uporabniki del programa, ki ga tudi skupaj zastavimo,« je pojasnila Nina Orlić, ki se je ob otroški iskrenosti nasmehnila in skomignila z rameni.
Projekt, povzet
po brazilskem modelu
Orlićeva, ki skupaj s svojo ekipo pri Mladih zmajih Šiška skrbi za to, da programi potekajo nemoteno, nam je povedala, da Zmajevska disko juha pravzaprav prevzema brazilski model organizacije dogodka, ki združuje ozaveščanje in povezovanje lokalne skupnosti ter njenih akterjev skozi zabavo. »Gre za gastronomski, umetniški in glasbeni dogodek, ki združuje skupnost, mlade, študente, prostovoljce, kuharje in vse podpornike etičnega prehranjevanja. Je tudi orodje za preoblikovanje, ki združuje različna znanja za izobraževanje in ozaveščanje skupnosti o hrani za prihodnost,« je dejala in omenila, da tako kot že lani tudi tokrat program poteka v sodelovanju z društvom Focus, ki je samostojna, nevladna in neprofitna okoljska organizacija, ki deluje na področju globalne odgovornosti in potrošnje. »Tokrat smo se lotili uporabe manj atraktivnih kosov zelenjave, ki ne sodijo na prodajne police. Korenček, ki smo ga olupili in obrezali ter narezali za juho, smo kot donacijo dobili od domžalske kmetije Zajček,« je pripovedovala sogovornica in nas pospremila do kuhinje, kjer je v loncu dišeče brbotala rumeno obarvana juhica.
Na koncu slastna torta
Ta je nastajala pod taktirko mlade spletne vplivnice Alje Poharc, ki ustvarja pod profilom @brunch_queen. Skupaj s sestro Evo sta navdušenje nad kulinariko prenašali na ostale udeležence delavnice, ki so njunim navodilom vestno sledili. »Z ekipo Mladi zmaji večkrat sodelujem in vesela sem njihovega odličnega odziva. Izbran meni je tokrat pripravljen po principu čim manj odpadkov. Prav tako smo poskrbeli, da so sestavine lokalne, sveže in sezonske,« je pojasnila študentka prehrane iz Rogaške Slatine, ki končuje magisterij na ljubljanski Biotehniški fakulteti. Poleg že omenjene in odlično pripravljene korenčkove juhe so pripravili še riževe bovle z zelenjavnimi namazi. Najmlajši, ki so več volje kot za kuho pokazali za okušanje novih jedi, so se tudi pozanimali, ali bodo večer zaključili s torto.
Vseeno jih je nekaj stopilo do pomivalnega korita in s pomočjo gobice iz buče lufa pomagalo pri pomivanju posode. »Sabina Čarman, ki predstavlja sistem zero waste, torej čim manj odpadkov, je k nam prišla z lastno bučo lufa, katere semena bomo posadili v naših gredicah – pravimo jim tudi zelena dnevna soba. Iz rastlin bomo nato tudi sami izdelali pralne gobice,« je povedala Orlićeva, ki je besedo nato predala Patriciji Horvat, nekdanji tekmovalki oddaje MasterChef Slovenija. Ljubiteljica dobre hrane in druženja je znala dogodek odlično izpeljati na zabaven način. Seveda pa ne gre prezreti sporočila, ki ga je med prijetnim medvrstniškim druženjem predala Eva Kržišnik Janša. Ta je osvetlila pomen sodelovanja med Unicefom in Javnim zavodom Mladi zmaji v okviru iniciative varnih točk ter spomnila, da je prostor na Tugomerjevi ulici tudi Unicefova varna točka.